Foto

Romania s-a clasat pe locul 15 la FIBA U16 European Championship, Division B, de la Sofia

Reprezentativa de cadeti a Romaniei a reusit sa incheie cu o victorie intrecerea continentala de la Sofia, dupa ce Vulturii pregatiti de antrenorul principal Manolis Papamakarios au reusit, sambata, sa depaseasca in prelungiri selectionata similara a Cehiei, cu scorul de 83-75 (16-14, 21-27, 14-9, 20-21, 12-4). In urma acestei victorii, Romania a ocupat locul 15 in clasamentul final al FIBA U16 European Championship, Division B, intreceri care s-au incheiat in aceasta seara la Sofia.

Dupa ce a ocupat locul 3 in Grupa D, adunand trei victorii in fata Ucrainei, Slovaciei si Irlandei si doua infrangeri in disputele cu Germania si Finalnda, echipe care in aceasta seara au jucat marea finala si si-au asigurat accederea in primul esalon european, nationala de cadeti a Romaniei a parasit cursa pentru trofeul FIBA U16 European Championship, Division B, si a intrat in lupta pentru locurile 9-16. Din pacate, dupa ce au ratat accederea in sferturile de finala, componentii nationalei noastre au cazut psihic si fizic si nu au mai reusit aceleasi evolutii bune ca in prima faza, astfel ca Vulturii au inregistrat in grupa 9-16 doua infrangeri consecutive in partidele disputate impotriva selectionatelor Portugaliei (scor 56-66) si Ungariei (scor 56-74), dupa meciuri destul de echilibrate, in care adversarii au speculat la maxim oscilatiile din tabara noastra.
In urma acestor rezultate, sambata, in St. George School Gym din Sofia, nationala Romaniei a primit replica selectionatei similare a Cehiei, intr-un meci care urma sa decida ocupantele locurilor 15-16 din clasamentul final al intrecerii continentale dedicate sportivilor de pana la 16 ani. Dornici sa incheie competitia cu un rezultat favorabil si sa demonstreze ca au ajuns accidental in aceasta zona, Vulturii au inceput in forta si au punctat foarte repede prin Badalau si Ilies pentru 7-0 in min. 2. Venita de pe locul 3 in Grupa B si cu un parcurs oscilant similar in evolutii, Cehia are o rabufnire de orgoliu si cauta sa tina aproape si sa echilibreze situatia din teren, astfel ca finalul primului sfert se incheie cu scorul de 16-14 in favoarea Romaniei. Urmeaza zece minute in care adversarii nostri devin mai pragmatici si preiau conducerea in min. 13, scor 20-21, si nu mai cedeaza initiativa pana la intrarea la vestiare, tabela inregistrand la pauza scorul de 41-37 favorabil Cehiei.

La revenirea de la vestiare, Romania apare pe teren mult mai decisa si mai motivata iar Ilie, Buboiu si Ilies readuc echipa noastra in avantaj, scor 45-41, dupa aproape cinci minute de ”seceta” pentru ofensiva adversa. Cele doua echipe dau totul pe teren si cauta solutii pentru a se desprinde decisiv, dar echilibrul valoric pare evident astfel ca diferenta de pe tabela se mentine in limite minimale, finalul celui de-al treilea sfert incheindu-se cu scorul de 51-50 in favoarea echipei pregatita de antrenorul principal Manolis Papamakarios. Ultimele zece minute se joaca cu garda jos, oscilatiile de scor oglindesc clar lupta echilibrata din teren iar combatantele intra cap la cap in ultimul minut de joc, la scorul de 67-68, cu o lungime in favoarea Cehiei. Ilies aduce din nou Romania in avantaj, Nejezchleb scutura plasa de la mare distanta cu sase secunde inainte de final si readuce bucuria in tabara Cehiei, moment in care se solicita timp de odihna din tabara Romaniei. Solutia tactica il aduce pe Badalau in pozitie de aruncare, insa adversarii se opun si il trimit la linia de libere. Sportivul nostru isi regleaza tinta la prima incercare, reuseste egalarea la cea de-a doua si iroseste o ultima sansa de a obtine victoria in timpul regulamentar, scorul inghetand pe sirena la 71-71. In prelungiri, Ilies si Horga maresc zestrea de puncte a Romaniei si fac ca diferenta de pe tabela sa se mareasca decisiv in favoarea noastra, astfel ca Vulturii incheie victoriosi ultima disputa continentala, cu scorul de 83-75.

Statistica meciului - AICI

In urma acestui rezultat, Romania se claseaza pe locul 15 in topul final al FIBA U16 European Championship, Division B, de la Sofia, avand o linie statistica in care a adunat patru victorii si patru infrangeri.

Mai multe informatii despre alte rezultate, statistici, clasamente, inregistrari video se gasesc pe site-ul competitiei - AICI

Parteneri