Foto

Romania se impune in fata Egipt si obtine locul 3 in Grupa A din FIBA 3x3 U23 World Cup 2022

Echipa feminina de tineret a Romaniei si-a incheiat evolutiile din FIBA 3x3 U23 World Cup 2022 cu o victorie, tinerele noastre Acvile reusind sa treaca clar de Egipt, cu scorul de 20-10. Tot azi, Romania a cedat in fata redutabilei selectionate a Frantei, cu scorul de 14-21, astfel ca tricolorele s-au clasat pe locul 3 in Grupa A si au ratat accesul in sferturile de finala, faza in care au avansat reprezentantele din Hexagon si nationala Ucrainei. Sambata, nationala masculina a Romaniei va reveni in arena de la Circul Metropolitan Bucuresti pentru ultimele jocuri din cadrul Grupei B, urmand sa lupte impotriva puternicelor echipe ale Lituaniei (ora 19:10) si Japoniei (ora 20:35). Accesul publicului la intrecerile mondiale gazduite de Circul Metropolitan Bucuresti este liber, fanii avand parte de un program in care spectacolul baschetbalistic este imbinat cu muzica, momente de acrobatie, jonglerie si dansuri populare romanesti, precum si cu demonstratii de slam-dunk.

Circul Metropolitan Bucuresti a gazduit o noua zi plina cu baschet de calitate intr-o atmosfera specifica turneelor de 3x3, vineri fiind programate alte meciuri interesante din faza grupelor celei de-a treia editii a FIBA 3x3 U23 World Cup 2022, competitie care a adunat in Capitala cele mai valoroase echipe de tineret din intreaga lume. La fel ca si in zilele precedente, atmosfera competitionala s-a imbinat din nou perfect cu momentele de acrobatie, jonglerie si dansuri populare romanesti, dar si cu una din mult asteptatele demonstratii de slam-dunk, care raman ”sarea si piperul” sportului urban, spectacolul fiind asigurat de atletii profesionisti ai trupei Dunk Elite, care participa la concursurile de slam-dunk din circuitul mondial FIBA 3x3 World Tour, respectiv de Piotr Grabowski aka “Grabo” (Polonia), Joel Henry aka „The Royal Guard” (Marea Britanie) si Bartosz Szwed (Danemarca). Si asta, in vreme ce pe holurile circului zeci de copii s-au distrat aruncand la cos si deslusind din tainele jocului de baschet sau au alergat sa obtina autografe de la gigantii circuitului mondial de 3x3.

Asadar, considerata o adevarata rampa de lansare a viitorilor campioni din noua disciplina olimpica, competitia mondiala dedicata sportivilor de pana la 23 de ani a continuat astazi cu meciuri deosebit de interesante, atat in turneul masculin, cat si in cel feminin, miza fiind calificarea in fazele meciurilor eliminatorii. Rand pe rand, si-au facut aparitia din nou in arena circului tinerele vedete mondiale iar spectacolul oferit a fost aclamat cum se cuvine de asistenta indragostita de baschet. Intr-o astfel de atmosfera, in finalul primei sesiuni de azi, nationala feminina a Romaniei a primit replica puternicei selectionate a Frantei, una dintre favoritele la cucerirea trofeului mondial, in cadrul celei de-a treia runde din Grupa A. Acvilele, in formula Anamaria Pop, Andreea Mititelu, Teodora Manea si Anisia Croitoru, au intrat foarte bine in joc si au condus cu scorul de 3-0, insa riposta adversarelor nu s-a lasat prea mult asteptata si jucatoarele din Hexagon au refacut repede diferenta si au preluat conducerea printr-o reusita realizata de pivotul Sixtine Macquet. Gratie unor eforturi deosebite in echipa, baschetbalistele noastre reusesc sa mentina echilibrul pentru cateva minute, scor 6-7 in minutul 4, moment din care Franta forteaza si gratie unei evolutii de exceptie a ”argintului viu” Camille Droguet, cea care in urma cu o luna obtinea la Constanta laurii FIBA 3x3 Nations League Final si intra si in posesia trofeului MVP, reuseste sa se desprinda pe tabela la o diferenta confortabila, scor 6-11. Romania cauta sa reziste tavalugului si incearca sa ramana in joc, scor 12-16 si 13-17, dar Droguet este mult prea precisa si inchide partida la 14-21 cu o reusita de la mare distanta.

Cateva ore mai tarziu, la putin timp dupa spectacolul oferit de unii dintre cei mai spectaculosi dunkeri din lume, nationala feminina a Romaniei a revenit pe teren pentru confruntarea cu selectionata Egiptului, ultima partide din Grupa A avand ca miza ocuparea locului 3. Chiar daca nu mai aveau sanse de calificare in sferturile de finala, faza in care au acces Franta si Ucraina, tinerele noastre baschetbaliste s-au luptat admirabil pentru a-si incheia evolutiile de la acest Mondial cu o victorie. Dupa un inceput tare al Egiptului, scor 0-3, Avilele au refacut repede diferenta si au preluat conducerea prin reusita de la mare distanta semnata Anamaria Pop, scor 5-4. Sustinute de public, baschetbalistele noastre forteaza desprinderea iar Teodora Manea face ca tabela sa indice 11-6 in favoarea echipei noastre la jumatatea secventei. Diferenta se mareste o data cu scurgerea timpului, Anisia Croitoru puncteaza pentru 15-6 si publicul se incinge in tribune, acolo unde se aflau si numeroase personalitati ale baschetului mondial, legende ale baschetului romanesc, precum si primarul Nicusor Dan, care a venit la meciuri insotit de copiii sai. Actiunile din final se petrec cu repeziciune, tricolorele cauta sa gaseasca solutiile optime pentru a inchide jocul, Mititelu puncteaza pentru 19-9 iar ceva mai tarziu sirena ingheata tabela la scorul final de 20-10 in favoarea Romaniei.

In urma acestei victorii, coroborata si cu restul rezultatelor de astazi, iata cum arata clasamentul final al Grupei A, cu precizarea ca primele doua clasate au obtinut calificarea in sferturile de finala, faza programata sa se deruleze in sesiunea de duminica:
1. FRANTA - 4 victorii (87 p)
2. UCRAINA - 3 victorii si 1 infrangere (54 p)
3. Romania - 2 victorii si 2 infrangeri (64 p)
4. Chile - 1 victorie si 3 infrangeri (47 p)
5. Egipt - 4 infrangeri (41 p)

Tot azi, s-au incheiat si meciurile Grupei C din cadrul turneului mondial feminin, echipele SUA si Japoniei calificandu-se in faza superioara. Astfel, pe tabloul meciurilor eliminatorii au fost stabilite primele doua meciuri din sferturi, Franta urmand sa joace impotriva Japoniei, in vreme ce SUA va primi replica Ucrainei. In turneul masculin, Letonia si China au obtinut primele doua pozitii din Grupa A, la fel ca Polonia si Franta in Grupa C, si au obtinut astfel vizele de sferturi, faza in care vor juca duminica astfel: Letonia - Franta si Polonia - China.

Si daca tot am mentionat de turneul mondial masculin, sambata, nationala de tineret a Romaniei va reveni in arena de la Circul Metropolitan Bucuresti pentru ultimele jocuri din cadrul Grupei B, urmand sa lupte impotriva puternicelor echipe ale Lituaniei (ora 19:10) si Japoniei (ora 20:35).
Accesul publicului la intrecerile mondiale gazduite de Circul Metropolitan Bucuresti este liber iar fanii vor avea parte de un nou program in care spectacolul baschetbalistic va fi imbinat cu muzica, momente de acrobatie, jonglerie si dansuri populare romanesti, precum si cu demonstratii de slam-dunk.

Rezultate, clasamente si alte informatii sunt prezente pe site-ul oficial  al competitiei mondiale - AICI

FIBA 3x3 World Cup 2022 este organizat de catre Federatia Romana de Baschet si Sport Arena Streetball, cu sprijinul Primariei Capitalei, Directiei Cultura, Invatamant, Turism, Ministerului Sportului, Comitetului Olimpic si Sportiv Roman si al Companiei Nationale Aeroporturi Bucuresti. Evenimentul este sustinut de: Mastercard, Banca Transilvania, Nike, Alexandrion Group, Regina Maria, The Group, Izvoarele Calimani, Red Bull, OHMA, Brenntag, Horizon. Partener media: Kiss FM. Partener global al evenimentului: Wilson.

Foto - copyright frbaschet.ro (credit Alina Cojocaru)

Parteneri