Foto

Soare, distractie si multa pasiune pentru baschet la Festivalul National de Babybaschet 2022

Baza sportiva BTT din Costinesti a fost asaltata in aceasta saptamana de cei mai mici baschetbalisti din Romania, care abia au asteptat sa se alinieze la startul Festivalului National de Babyaschet 2022 venind pe malul marii din toate colturile tarii. Sase zile pline de baschet, cu 101 echipe participante, care au evoluat de la primele ore ale diminetii si pana la apusul soarelui pe cele 14 terenuri amenajate special in incinta bazei situate in cunoscuta statiune de tineret de pe Litoral. Peste 1200 de copii inscrisi si aproximativ 140 de antrenori prezenti la cele 441 de meciuri din cele noua sesiuni programate in aceasta saptamana, la care se adauga si cei peste o mie de parinti, rude, prieteni sau turisti care au dorit sa fie prezenti la terenuri in calitate de suporteri. Sunt doar cateva date statistice care demonstreaza din plin ca statiunea Costinesti a redevenit capitala baschetului juvenil romanesc pentru o luna, fiind o gazda perfecta pentru cel mai mare eveniment baschetbalistic din Sud-Estul Europei dedicat copiilor de pana la 12 ani. A fost o prima saptamana in care sportul cu mingea la cos a pus stapanire pe Costinesti, in intreaga statiune, dar si in imprejurimi, existand de cateva zile acelasi limbaj comun, cel al baschetului. Si mai urmeaza alte doua saptamani pline de baschet, acestea fiind dedicate minibaschetului si Campionatului National U12!

De mai multe zile, de la primele ore ale diminetii, mai toate aleile din Costinesti care duc spre baza BTT sunt asaltate de sute de copii, antrenori, parinti si suporteri, bataile mingilor de baschet si numeroasele indemnuri sportive fiind un semn ca incepe o noua zi din cadrul Festivalului National de Babybaschet 2022. Un eveniment organizat de Federatia Romana de Baschet, cu sprijinul Ministerului Sportului, si in parteneriat cu Biroul de Turism pentru Tineret si Primaria Costinesti, care a adunat in baza sportiva situata la malul marii peste 100 de echipe din toata tara. Derulat intr-o atmosfera destinsa, cu sute de copii care au cautat sa descopere cat mai mult din tainele baschetului si si-au etalat zilnic talentul si veleitatile sportive, Festivalul se apropie cu pasi repezi de final, sambata, 18 iunie, fiind programata ultima zi a intrecerilor dedicate copiilor de pana la 10 ani.
Inceput duminica dupa-amiaza, prin ”Marsul micului baschetbalist”, o promenada traditionala care s-a finalizat pe terenurile din Baza BTT in acorduri muzicale, cu multa voie buna si o atmosfera multicolora, intrecerile dedicate categoriei babybaschet s-au derulat pe durata intregii saptamani, atat participantii, cat si suporterii sau simpli turisti veniti din pura curiozitate la terenuri, bucurandu-se de soare si mult baschet. Iar vremea a tinut cu baschetul, numeroasele ploi sau furtuni care s-au abatut asupra Romaniei in ultima perioada ”ocolind” statiunea Costinesti parca pentru a nu deregla programul competitional.
Pe langa sesiunile zilnice, joi dupa-amiaza, toti copiii s-au bucurat si de traditionala confruntare dintre antrenori si oficiali, ”Meciul vedetelor” adunand pe terenul 2 numerosi fosti mari baschetbalisti care s-au dedicat antrenoratului sau chiar arbitrajului. A fost o ora in care tinerii participanti la Festival au gustat din plin spectacolul baschetbalistic oferit de fosti internationali, copii aclamand la scena deschisa numeroasele reusite ”marca” Burlacu, Simion, Ciocan-Acea, Musat, Ardelean sau Fleseriu, iar in pauze au fost indemnati sa-si demonstreze calitatile artistice, dansand cu tematica pe diverse acorduri celebre care rasunau in difozoare. A fost o adevarata sarbatoare, derulata sub auspiciile lunii olimpice, o traditie pentru olimpismul romanesc, micutii baschetbalisti si nu numai purtand tricouri albe inscriptionate cu Olympic Day.
Dar cum totul are si un sfarsit, desi multi dintre copii si-ar fi dorit ca Festivalul sa nu se incheie, astazi si maine sunt programate ultimele sesiuni din cadrul intrecerilor dedicate babybaschetului, micutii participanti urmand sa plece spre case lor dupa o saptamana in care s-au bucurat din plin de marea lor pasiune, jocul de baschet. De altfel, ca o concluzie, putem afirma ca a fost o saptamana in care sentimentele au fost amestecate, momentele de bucurie si satisfactie dupa fazele reusite sau cosurile marcate fiind alternate, inevitabil, cu lacrimile de durere cauzate de unele accidentari si de julituri provocate de caderile pe asfalt  sau chiar de micile suparari declansate in urma unor ratari, Imediat, insa, rasunau diferite indemnuri de pe margine, de genul ”Haide! Bine! Bravo!”, iar participantii depaseau rapid momentele de tristete, reluand cu si mai mare pasiune incursiunile spre panoul advers, in cautarea cosului care aducea valuri de bucurie atat pe terenuri, cat si in jurul acestora!

Ca de fiecare data, participantii s-au regasit cu bucurie pe pagina oficiala de facebook a FRB, precum si pe contul oficial de Instagram, ambele conturi social-media fiind actualizate zilnic cu sute de instantanee surprinse pe terenuri de fotograful FIBA Alina Cojocaru.

De duminica, este randul copiilor de pana la 12 ani sa intre pe scena, Festivalul National de Minibaschet fiind programat sa se desfasoare in perioada 19-26 iunie 2022, cu 176 de echipe la start, un adevarat record national de participare pentru un eveniment sportiv autohton.

Parteneri