Foto

Spectacol baschetbalistic total la Costinesti

Finalele concursurilor din cadrul Competitiei Sportive Nationale de minibaschet U12 de la Costinesti au generat o atmosfera senzationala, joi dup-amiaza, pe terenurile bazei sportive BTT, cei mai buni copii veniti din toate colturile tarii etalandu-si vreme de doua ore calitatile si indemanarea. Asteptata cu un real interes, prima editie a Concursului de Mini-Slam-Dunk a fost aclamata la scena deschisa de asistenta numeroasa adunata la Terenul 1, unele dintre reusitele micutilor baschetbalisti fiind extrem de spectaculoase si notate cu punctaje maxime. Dupa un spectacol baschetbalistic total, Dumitru Ayan a reusit sa incante publicul si juriul si a fost declarat castigatorul primei editii, depasindu-l la ultima incercare pe Matei Melciu, care a obtinut punctaj maxim in calificari. Tot pe Terenul 1 s-au desfasurat si traditionalele concursuri de aruncari si indemanare “Cosul de Aur – Stelian Gheorghiu”, intrecerea feminina fiind adjudecata de Ana Irimie iar cea masculina de David Ciuperca.

Pentru prima oara in istorie, in cadrul Competitiei Sportive Nationale de minibaschet U12 de la Costinesti au fost organizate doua concursuri inedite: Cosul de Aur – Stelian Gheorghiu si Mini-Slam-Dunk. Dupa modelul generat la babybaschet saptamana trecuta, in concursul de indemanare si aruncari “Cosul de Aur – Stelian Gheorghiu” a fost pentru prima data cand au fost invitati sa concureze toti participantii, fiecare copil avand sansa de a obtine marele premiu. Si astfel, la startul preliminariilor s-au prezentat, marti dupa-amiaza, aproximativ 2000 de micuti baschetbalisti din intreaga tara, stabilind o participare record intr-un concurs dedicat copiilor de pana la 12 ani. In cel de-al doilea, Mini-Slam-Dunk, a fost lansata o provocare printre cei care abia descopera din tainele jocului de baschet de a-si copia idolii de sub panouri si de a face acrobatii aeriene la panoul pus la dispozitie de Sport Arena si care a fost coborat la o inaltime de 2.30 m pentru a usura evolutiile si pentru a mari gradul de spectacol. Si astfel, pentru prima data, micutii baschetbalisti au avut ocazia de trai satisfactia reusitei unui slam-dunk, la start fiind prezenti 70 de sportivi.

In prezenta unui public numeros si a unui juriu format din nume sonore ale baschetului romanesc, Laura Nitulescu (fost pivot al nationalei Romaniei), Rolland Torok (extrema de forta a nationalei Romaniei) si Zoltan Safar (fost jucatori si actual reprezentant FRB), precum si din micuta Miriam, aleasa aleatoriu din public, participantii si-au etalat calitatile, creatia si imaginatia si au facut un adevarat spectacol. In preliminarii, Matei Melciu a obtinut patru de 10 si parea ca va fi incoronat ca prim castigator, dar in finala Top 8, rapidistul Dumitru Ayan a realizat un dunk superb si a smuls 4 note de 10, reusind astfel sa-si adjudece locul 1. De mentionat faptul ca printre finalisti a fost prezenta si timisoreanaca Bianca, care a concurat cot la cot cu baietii si a smuls ropote de aplauze. Dar iata lista Final 8 concursul Mini-Slam-Dunk: Dumitru Ayan (locul 1, 40 p, Rapid Bucuresti), urmat in clasament de finalistii Melciu Matei (ACS MP Sport Timisoara), Vasile Andrei (CSO Voluntari), Stoianovici Bianca (ACS MP Sport Timisoara), Cringasu Robert (CSS Focsani), Schiopu Octavian (ACS MP Sport Timisoara), Puscasu Mihai (ACS Fly OC Constanta Alb) si Ionescu David (ACS U-BT Verde Cluj-Napoca), toti fiind premiati de extrema de forta a nationalei Romaniei, Rolland Torok, si de fosta stea a baschetului feminin romanesc, Laura Nitulescu. 

Au urmat finalele concursurilor de indemanare si aruncari, atmosfera senzationala generata pe baza BTT Costinesti demonstrand din plin pasiunea celor prezenti pentru jocul de baschet. Dupa ce marti dupa-amiaza a fost consemnat un record de participare la faza preliminara a concursului care poarta numele “parintelui” intrecerilor nationale de minibaschet, la start fiind prezenti aproximativ 2000 de micuti baschetbalisti cu varste de pana la 12 ani, joi dupa-amiaza, a fost randul celor mai indemanatici sa se intreaca in faza finala a “Cosului de Aur – Stelian Gheorghiu”. In intrecerea feminina, cele mai valoroase 50 de sportive care s-au dovedit a fi cele mai bune din echipele pe care le reprezinta la Costinesti au retrait emotiile de concurs, fiind incurajate de pe margine de colegele de echipa, de antrenori, dar si de cei peste 2000 de parinti, rude si prieteni prezenti in statiunea de tineret.

In prezenta presedintelui FRB Carmen Tocala si a secretarului general-adjunct FRB Liviu Puicu, precum si a unor personalitati din marea familie a baschetului, cele 50 de sportive si-au etalat calitatile si precizia si si-au stabilit finalistele din Top 8. In ultimul act, dupa evolutii aclamate de public, a fost stabilita ierarhia finala iar fosta coordonatoare de joc a nationalei Romaniei, Florina Stanici Diaconu, a oferit premii urmatoarelor sportive Ana Irimie (ABC Best Arad), Timeea Aldescu (CSS Bega Timisoara), Aniela Ciotir (CSS Botosani), Rogojina Maria (CSS Craiova Alb), Virlan Adina (CSS Nr 6 Bucuresti 1), Marasescu Ilinca (CSM Bucuresti 1), Budai Carla (ABC Laguna Bucuresti) si Nita Casiana (ABC Galactica Cluj-Napoca).

In intrecerea similara masculina, cei mai valorosi 117 de sportivi care s-au dovedit a fi cei mai buni din echipele pe care le reprezinta la Costinesti au revenit joi pe terenuri pentru a stabili ierarhia finala a Cosului de Aur – Stelian Gheorghiu. Impartiti pe mai multe terenuri, si dupa unele evolutii deosebite, a fost stabilita lista pentru Final 8, lupta acerba pentru intrarea in ultimul act fiind aclamata pe intreaga baza. Intr-o atmosfera de zile mari, generata pe terenul 1 de fanii veniti cu trompete, tobe si alte instrumente acustice, finalistii din concursul masculin au reusit sa smulga aplauze si aprecieri unanime la fiecare exercitii iar cel mai bun punctaj a fost realizat in cele din urma de constanteanul David Ciuperca, declarat castigatorul Cosului de Aur editia 2023. Astfel, David Ciuperca (CSS Palatul Copiilor Constanta) a reusit sa castige lupta cu finalistii Dumitriu Luca (ACS Academia de Baschet Phoenix Galati Rosu), Diaconu Stefan (CSO Voluntari), Pojoga Mateas (ACS Tactic Bucuresti), Zamfir Alexandru (CSS Tulcea 2), Gheorghita Alexandru (ACS Jaguarii Bucuresti), Elisei Teo (ACS Stomart Iasi), Mina Panc (ACS U-BT Cluj-Napoca Alb) si Costea Iosif (Rapid Bucuresti). Premierea a fost realizata de fostul international Dragos Barbu, actual vicepresedinte CSA Steaua, care le-a oferit micutilor baschetbalisti premii din partea FRB, COSR, dr. Oetker si Dobrogea Group, produsele partenerilor reusind sa ii indulceasca pe toti participantii.

FOTO - copyright frbaschet.ro (credit Alina Cojocaru)

Parteneri