Foto

Tinerii baschetbalisti romani se pregatesc la Izvorani pentru participarea in premiera la FOTE 2023

Baschetul romanesc va fi reprezentat in finalul acestei luni la cea de-a XVII-a editie a Festivalului Olimpic de Vara al Tineretului European in cadrul turneelor de baschet 3x3, introduse in premiera la intrecerile ce se vor derula in localitatea slovena Maribor sub egida CIO. Astfel, in perioada 25-28 iulie, Romania va fi prezenta atat in intrecerea feminina, cat si in competitia masculina, tinerii tricolori urmand sa fie coordonati din tribune de Alin Saftel si Anca Stoenescu. In competitia feminina, Romania va juca in Grupa C, alaturi de Polonia, Lituania si Ungaria, in vreme ce in intrecerea masculina va evolua in Grupa B, alaturi de Franta, Estonia si Tarile de Jos.  


Inclus in calendarul competitional al Jocurilor Olimpice la ultima editie de la Tokyo, baschetul 3x3 a reusit sa cucereasca intreaga lume, avand o popularitate in plina ascensiune, in special in randul tinerilor. De altfel, considerat a fi unul dintre cele mai atractive si dinamice sporturi urbane, baschetul 3x3 continua sa se afle in expansiune si reuseste sa atraga an de an din ce in ce mai multi sportivi, Romania avand un statut privilegiat de a fi prezenta pe harta acestei noi discipline olimpice inca de la "inceputuri". Pe de alta parte, fiind deja o noua disciplina olimpica, baschetul 3x3 a fost introdus de CIO, in premiera, si in programul Festivalului Olimpic al Tineretul European, intreceri care se vor derula in acest an la Maribor. Drept urmare, la prima editie a turneelor de baschet 3x3 din cadrul FOTE 2023, Romania va fi reprezentata in ambele competitii, astfel ca, in perioada 25 – 28 iulie, baschetul romanesc si numai va trai alaturi de tricolorii nostri emotiile competitionale. Conform punctajului pe natiuni din ierarhia mondiala, la startul turneelor de baschet 3x3 de la Maribor vor fi prezente urmatoarele echipe nationale:
Masculin – Germania, Estonia, Letonia, Franta, Slovenia, Serbia, Ucraina, Lituania, Romania, Polonia, Elvetia, Portugalia, Grecia, Olanda, Georgia si Belgia.
Feminin – Germania, Franta, Polonia, Lituania, Ucraina, Letonia, Estonia, Suedia, Spania, Romania, Olanda, Portugalia, Slovenia, Ungaria, Elvetia si Israel
 
Conform organizatorilor FOTE 2023, intrecerile de baschet 3x3 se vor desfasura pe durata a patru zile iar cele 16 echipe din turneul masculin si cele 16 echipe din turneul feminin se vor confrunta intr-un sistem competitional realizat de FIBA 3x3, cu o prima faza care are 4 grupe de cate 4 echipe. In primele zile sunt programate meciurile din faza grupelor, urmate in data de 28 iulie de meciurile eliminatorii, de la sferturi de finala si pina la marile finale.
Asadar, tinand cont de locurile ocupate in clasamentul FIBA 3x3 la data de 1 aprilie 2023, participantele au fost impartite de forul mondial de specialitate pentru prima faza a grupelor astfel:
3x3 FOTE 2023:

Feminin
• Grupa A - Germania, Spania, Letonia, Elvetia
• Grupa B - Ucraina, Olanda, Portugalia, Israel
• Grupa C - Polonia, Lituania, Romania, Ungaria
• Grupa D - Franța, Suedia, Estonia, Slovenia

Masculin
• Grupa A -  Germania, Polonia, Ucraina Georgia;
• Grupa B - Estonia, Franța, ROMÂNIA, Olanda
• Grupa C - Letonia, Elveția, Serbia, Grecia
• Grupa D - Lituania, Slovenia, Portugalia, Belgia

Pentru o reprezentare cat mai buna la Maribor, nationalele de tineret ale Romaniei se pregatesc de mai multe zile la Izvorani, antrenandu-se intens sub baghetele antrenorilor Alin Saftel si Loredana Ion pe terenul de baschet 3x3 special amenajat de FRB in incinta Complexului National Olimpic Sydney 2000. Alaturi de Alin Saftel si Loredana Ion mai sunt prezenti in staff-ul tehnic preparatorul fizic Robert Munteanu, precum si Anca Stoenescu, in calitate de director tehnic.

Din loturile de sportivi care se antreneaza in prezent la Izvorani vor face deplasarea spre Maribor, in cadrul delegatiei TEAM ROMANIA, patru sportive, patru sportivi si doi membrii ai staff-ului tehnic. Mai jos va prezentam si numele celor 12 sportivi care sunt prezenti la antrenamentele de la Izvorani:
Feminin - Bara Nemeth BEATA, Ioana DAVID, Agnes ZANE, Maria STANESCU, Daria TANASE, Karina MUNTEANU.
Masculin - Albert BUZATU, Robert Andrei SPOITORU, David DAMIAN, Lehel SZABO, Alexandru ERMILIOS, Razvan POPA.

Mentionam ca delegatia olimpica TEAM Romania va pleca spre FOTE 2023 Maribor in data de 22 iulie.

Parteneri