Foto

Vulturii au cedat in fata Portugaliei in FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers

Reprezentativa masculina a Romaniei a fost invinsa, joi seara, de selectionata Portugaliei in primul meci din Grupa F a fazei secunde din FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers, Vulturii cedand in partida de la Ploiesti, cu scorul de 59-75 (14-17, 16-25, 19-19, 10-14). In urmatoarea etapa din Grupa F, nationala antrenata de Dragan Petricevic se va confrunta la Samokov, in data de 28 august, cu incepere de la ora 19:00, cu reprezentativa Bulgariei.

Sala Sporturilor Olimpia din Ploiesti a gazduit, joi seara, un nou meci al tricolorilor din campania de calificare la turneul final continental din 2025, Vulturii primind replica incomodei selectionate a Portugaliei in faza secunda din FIBA Eurobasket 2025. Oaspetii incep in forta partida iar selectionerul Petricevic riposteaza si solicita un prim timp de odihna dupa numai doua minute in incercarea de a opri run-ul de 8-0 al lusitanilor. Imediat, Cate sparge gheata si aduce primele puncte după trei actiuni ofensive in care a trecut inteligent de masivul pivot Neemias Queta de la Sacramento Kings, Torok realizeaza un slam-dunk spectaculos iar capitanul Bobe Nicolescu isi trece in cont doua triple si micsoreaza diferenta in vreme ce Olah stabileste scorul din finalul primului sfert, 14-17.
Cea de-a doua secventa se deruleaza sub semnul echilibrului, publicul se incinge si aclama reusitele Vulturilor, care incearca sa revina in joc, insa lusitanii nu cedeaza si mentin distanta de trei lungimi, astfel ca in minutul 17 scorul devine 26-29. Dupa un timp de odihna solicitat de antrenorul Gomes, oaspetii devin mai pragmatici la finalizare, speculand si cateva erori din tabara noastra, si reusesc sa-si mareasca avantajul pana la pauza, scor 30-42, gratie unor reusite de la mare distanta pe ultimele actiuni.

La reluare, scenariul din debut se repeta si lusitanii se desprind la 30-48 in minutul 22, moment in care selectionerul Petricevic ii cheama pe Vulturi la banca. Niculescu si Olah cauta sa stranga jocul din nou si puncteaza pe tabela, Richard scutura plasa si el de la mare distanta si scorul devine 38-52 in minutul 25. Queta iese la rampa cu un nou slam-dunk ”marca” NBA, Torok riposteaza foarte bine cu o tripla iar Richard reuseste o faza de patru puncte si face ca scorul sa devina 45-56 in minutul 27. Jocul se incinge, actiunile se succed cu repeziciune la ambele panouri iar sfertul al treilea se incheie cu Portugalia in avantaj, scor 49-61. Ultimul act incepe cu o reusita a lui Cate, oaspetii riposteaza prompt si forteaza o desprindere decisiva, in pofida incercarilor repetate ale Vulturilor de a ramane in joc, iar Queta realizeaza o noua faza spectaculoasa si face ca scorul sa devina 56-73 in minutul 37. Vida isi trece si el numele pe lista marcatorilor, insa ultimele actiuni nu mai aduc modificari pe teren si pe tabela, astfel ca meciul se incheie cu scorul de 59-75. Un meci in care Portugalia s-a bazat enorm pe pivotul de la Sacramento Kings, in vreme ce Romania a platit tribut pentru erorile din unele momente importante ale jocului, oferind sansa adversarilor sa puncteze decisiv si sa se distanteze pe tabela.  
”Portugalia a fost o echipa mai buna in aceasta seara, a meritat victoria, dar consider ca diferenta din finalul meciului este mult prea mare fata de realitatea din teren. Am avut multe momente bune, insa au fost cateva momente de neatentie, asa cum au fost si ultimele 14 secunde din finalul sfertului 2, iar Portugalia este o echipa pragmatica, care vine din calificarile pentru Mondiale, si nu rateaza astfel de oportunitati. Pe de alta parte, Queta este un jucator care face diferenta, cu un rol util pentru echipa atat in aparare, cat si in atac, iar foarte multe dintre reusitele lor de la mare distanta au fost aruncari contestate. Am avut parte de un adversar puternic si consider ca am avut multe momente in care am jucat de la egal la egal. Trebuie sa luam ce a fost bun in anumite momente, trebuie insa sa invatam si din greseli si mergem inainte pentru a construi o nationala puternica”, a declarat la final selectionerul Dragan Petricevic.
La randul sau, pivotul Alexandru Olah, care alaturi de Emi Cate a avut misiunea de a-l anihila pe pivotul din NBA Neemias Queta a subliniat ca, ”diferenta a fost facuta in unele faze in care erorile si ratarile noastre au oferit sansa adversarilor sa se distanteze. Am avut si momente bune in aparare, am reusit sa tinem piept lusitanilor, dar atunci cand reuseam sa inchidem jocul sub panou si sa-l blocam pe Queta, reuseau sa marcheze de la mare distanta cu om pe ei, si invers.”
 
Statistica meciului – AICI

In cealalta partida din Grupa F, nationala Bulgariei a spulberat selectionata Cipru, cu scorul de 88-55, si s-a instalat, astfel, la conducerea Grupei F. Dupa o zi de refacere si recuperare, nationala Romaniei va pleca spre Samokov, urmand ca in data de 28 august, sa evolueze impotriva nationalei Bulgariei, cu incepere de la ora 19:00, in vreme ce Portugalia se va confrunta cu Cipru.
 

Parteneri