Foto

Vulturii s-au impus in fata Albaniei in FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers

Reprezentativa masculina a Romaniei a castigat, in aceasta seara, cea de-a doua confruntare din cadrul Grupei B a FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers, Vulturii pregatiti de selectionerul Dragan Petricevic reusind sa depaseasca selectionata similara a Albaniei, cu scorul de 101-84 (28-29, 24-27, 25-14, 24-14). In urma acestui rezultat, Romania se mentine neinvinsa pe primul loc in Grupa B si urmeaza sa mai sustina in ultima fereastra din vara partidele retur cu Luxemburg si Albania.

Sala Sporturilor din Ploiesti s-a dovedit a fi din nou de bun augur pentru nationala masculina a Romaniei, victoria fiind savurata de Vulturi impreuna cu suporterii reveniti in tribune. ”Apararea de dupa pauza a fost cheia victoriei. Baietii au dovedit mult caracter iar atitudinea lor a inclinat balanta victoriei in favoarea noastra”, a declarat la final selectionerul Dragan Petricevic, care a reamintit ca, ”la fel ca in primul meci din Luxemburg, unde baietii au gasit taria sa revina in joc si sa castige, astazi, Vulturii au prins aripi dupa pauza si cu o aparare deosebita au obtinut o noua victorie”.

Intr-o atmosfera senzationala, generata de un public de nota 10, nationala Romaniei a gasit din nou reteta succesului, gratie unui efort fizic colectiv de apreciat. De altfel, partida din aceasta seara a fost captivanta, cu dese rasturnari de situatii in prima parte si cu o dominare absoluta a tricolorilor nostri dupa pauza, fapt care l-a facut pe antrenorul albanez Afrim Bilali sa recunoasca la conferinta de presa ca ”echipa Romaniei ne-a omorat in ultimele doua sferturi”.
Partida a debutat sub semnul echilibrului si dupa zece minute in care s-a jucat cu ”garda jos”, oaspetii au iesit in avantaj, scor 28-29, in pofida unui debut foarte bun de joc al lui Roli Torok. Au urmat alte zece minute in care ambele echipe s-au aflat alternativ la conducere, dar oaspetii s-au dovedit a fi un pic mai pragmatici si astfel ca au plecat la vestiare cu un ecart favorabil de patru ”lungimi”, scor 52-56.
Reveniti pe teren cu o alta energie si cu o schimbare tactica de macaz in defesiva, Vulturii au ridicat un adevarat zid in fata panoului propriu si au revenit in joc dupa primele actiuni din cel de-al treilea sfert, Pat Richard readucand Romania in avantaj cu o reusita de la mare distanta, spre bucuria tribunelor, scor 59-56. Purtati de public spre victorie, rand pe rand, baschetbalistii romani au iesit la rampa, Cate, Nicolescu, Torok, Maciuca, Richard si Badiu contribuind la zestrea tricolora pana la finalul celui de-al treilea sfert, care s-a incheiat cu 77-70 in favoarea Romaniei.

In ultimele zece minute Vulturii au facut un adevarat spectacol, marind diferenta de pe tabela o data cu scurgerea timpului de joc. Cu patru jucatori in double-digit si cu 11 marcatori pe tabela, Romania a incheiat meciul cu publicul in picioare, asistenta aclamand la scena deschisa reusita spectaculoasa a lui David Vida, care a inchis tabela cu un dunq de zile mari.

Scor final 101-84 si Romania se mentine neinvinsa pe prima pozitie a Grupei B din cadrul FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers.

Vezi statistica jocului Romania – Albania – AICI

La finalul partidei, Vulturii au multumit minute-n sir publicului admirabil din Ploiesti, care a dovedit inca o data ca sportul fara suporteri nu are farmec.

Conform programului FIBA, in data de 27 februarie va avea loc partida Luxemburg  - Albania, iar in ultima fereastra din vara Romania va primi replica Luxemburg, in data de 30 iunie, iar trei zile mai tarziu, in 3 iulie, va juca ultima partida din aceasta campanie in Albania.
Castigatoarele grupelor din aceasta faza a competitiei si cea mai buna echipa clasata pe locul secund avanseaza in faza a doua de pre-calificare continentala – FIBA EuroBasket 2025 Pre-Qualifiers Second Round, meciurile urmand sa se dispute in alte trei ferestre: august 2022, noiembrie 2022 si februarie 2023.

Partenerii Federatiei Romane de Baschet la acest eveniment au fost  - Ministerul Sportului, Banca Transilvania si Superbet (parteneri principali), Primaria Ploiesti si CSM Ploiesti (parteneri locali), precum si Brenntag, Toyota Sud, Linksoft, Herlitz, Izvoarele Calimani si Loteria Romana.

Parteneri