Foto

Vulturii se impun clar in confruntarea cu Cipru din ultima etapa a Grupei F din FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers

Reprezentativa masculina a Romaniei a reusit, duminica dupa-amiaza, sa se impuna in fata selectionatei similare a Ciprului, cu scorul de 75-50 (24-11, 16-20, 18-6, 17-13), intr-o partida care a fost gazduita de Pitesti Arena si a contat pentru ultima etapa a grupelor din faza secunda a FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers. In urma acestui rezultat, Vulturii se claseaza pe locul trei in Grupa F si vor juca in iulie si august 2023 in cea de-a treia faza a precalificarilor europene, urmand sa-si afle la primavara numele viitorilor adversari.

Pitesti Arena a gazduit duminica dupa-amiaza ultimul meci al nationalei Romaniei din cadrul Grupei F a fazei secunde a FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers, Vulturii primind replica selectionatei similare a Cipru. Sustinuti de cei aproximativ 3.000 de fani care au luat loc in tribunele modernei arene argesene, baschetbalistii tricolori pregatiti de antrenorul Dragan Petricevic au debutat furtunos si au pus stapanire pe joc dupa o scurta tatonare la primele actiuni. Reprezentata pe parchet de formula Tohatan, Maciuca, Nicolescu, Cate si Patrick Richard, ultimul inlocuindu-l in lot pe Kris Richard, nationala Romaniei s-a instalat rapid la conducere si a inceput sa se distanteze pe tabela o data cu trecerea timpului. Astfel, de la 6-5 in minutul 2 diferenta s-a marit constant pina la 14-5 in minutul 5, reusita parafata de la mare distanta de pivotul Emi Cate obligandu-l pe antrenorul oaspetilor Christophoros Livadiotis sa solicite urgent timp de odihna. Cipru nu reuseste sa iasa din corzi din cauza unei defensive tricolore care functioneaza fara cusur, iar Vulturii prind aripi si fac ca scorul sa capete proportii, 20-7 in minutul 7. Ultimele actiuni ale primului sfert se deruleaza sub semnul echilibrului, astfel ca la finalul primelor zece minute de joc tabelele indicau scorul de 24-11 in favoarea Romaniei, spre deliciul asistentei, care a gustat din plin fiecare faza realizata de jucatori romani. In urmatoarele zece minute oaspetii cauta sa revina in joc si reusesc sa diminueze diferenta pina la 29-21 in minutul 14, moment in care selectionerul Dragan Petricevic cere time-out. Dupa minutul de intrerupere, Vulturii revin din nou la carma jocului, Richard, Nicolescu si Olah marind zestrea tricolora pina la 39-29 in minutul 18. Ultimele actiuni nu mai aduc modificari importante, astfel ca pauza gaseste Romania cu un avantaj de noua puncte pe tabela, echipele intrand la vestiare la scorul de 40-31.


La revenirea de la cabine, nationala noastra reintra pe teren cu formula din debutul partidei si incearca din nou sa-si domine adversarul in ambele faze, rand pe rand, Richard, Nicolescu, Cate si Kuti punctand decisiv pentru 51-35 in minutul 25. Reactia oaspetilor nu este cea asteptata de antrenorul Livadiotis dupa ce a solicitat minut de odihna si Cipru continua sa piarda teren, in vreme ce Fometescu, Cate si Kuti maresc diferenta la peste 20 de puncte si fac ca scorul sa devina 58-37 la finalul celui de-al treilea sfert. Ultima secventa a meciului de la Pitesti a apartinut integral echipei noastre, care a reusit sa-si bage definitiv adversarul in corzi, asistenta aclamand la scena deschisa mai multe faze spectaculoase, printre care si slam-dunk-ul realizat de Fometescu pe contraatac pentru 62-39 in minutul 34. Vulturii isi majoreaza avantajul pe ultimele actiuni ale partidei, Uta exceleaza sub panouri, iar fluierul final al arbitrilor ingheata scorul la 75-50, spre bucuria fanilor, care scandau numele Romaniei in vreme ce ultimele secunde se derulau pe tabelele de marcaj.

Statistica meciului AICI

In urma acestui rezultat, Romania se claseaza pe locul al treilea in Grupa F, cu doua victorii si patru infrangeri, si urmeaza sa evolueze alaturi de alte 11 nationale care nu au obtinut calificarea directa la FIBA Eurobasket 2025 Qualifiers in aceasta vara. Cele 12 echipe vor fi distribuite in patru grupe de cate 3 echipe, tragerea la sorti urmand sa fie realizata in aceasta primavara. In aceste grupe se va juca dupa sistemul fiecare cu fiecare, tur si retur, dupa urmatorul calendar de meciuri care are mai multe date: 19 iulie, 22 iulie, 26 iulie, 29 iulie, 2 august, 5 august. Conform FIBA, invingatarele acestor patru grupe din vara avanseaza in FIBA Eurobasket 2025 Qualifiers.

 

Parteneri