Foto

Vulturii vor afla in 14 iulie numele adversarilor din faza secunda a FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers

FIBA a anuntat, joi seara, ca a definitivat lista de start pentru echipele nationale care vor concura in cadrul fazei secunde din FIBA Eurobasket 2025 Pre-Qualifiers. In urma rezultatelor inregistrate in prima faza din pre-calificarile pentru turneul final continental din 2025, precum si a celor din faza secunda din FIBA Basketball World Cup 2023 Qualifiers, FIBA a confirmat prezenta in runda secunda a urmatoarelor nationale: Austria, Bulgaria, Croatia, Cipru, Danemarca, Macedonia de Nord, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Elvetia.
Cele 12 echipe vor fi distribuite in trei grupe si vor juca dupa sistemul tur-retur, fiecare cu fiecare, in trei ferestre: August 2022, Noiembrie 2022 si Februarie 2023. Invingatoarele din cele trei grupe impreuna cu Cipru, tara co-organizatoare a turneului continental, vor avansa in FIBA EuroBasket 2025 Qualifiers. Tragerea la sorti pentru stabilirea componentei celor trei grupe va avea loc in data de 14 iulie, la Munchen, iar FIBA anunta ca in respectivele serii au fost deja distribuite echipele care au evoluat in calificarile din Europa pentru FIBA Basketball World Cup 2023. Astfel, pentru completarea celor trei grupe se va respecta urmatorul algoritm:

Grupa D: Slovacia, Macedonia de Nord, Invingatoare de grupa din prima faza din Pre-Qualifiers, precum si o echipa care nu a fost castigatoare in prima faza din Pre-Qualifiers
Grupa E: Croatia, Polonia, Invingatoare de grupa din prima faza din Pre-Qualifiers, precum si o echipa care nu a fost castigatoare in prima faza din Pre-Qualifiers
Grupa F: Portugalia, Bulgaria, Invingatoare de grupa din prima faza din Pre-Qualifiers, precum si o echipa care nu a fost castigatoare in prima faza din Pre-Qualifiers

Asadar, nationala Romaniei va fi distribuita intr-una din grupe urmand sa fie extrasa dintr-o urna in care se mai regasesc Austria si Danemarca, iar in ultima urna se vor afla Elvetia, Norvegia si Cipru.
Totodata, FIBA a mai anuntat ca echipele care nu vor castiga una din cele trei grupe, vor avea o ultima sansa de calificare in faza urmatoare, urmand sa se alature echipelor ramase din prima faza a pre-calificarilor. Acestea vor juca intr-un al treilea tur de pre-calificari pentru a obtine sansa de a continua cursa spre FIBA Eurobasket 2025.

 

Vulturii convocati pentru prima fereastra din august

 

Selectionerul Dragan Petricevic a stabilit deja lista de jucatori care sunt convocati pentru pregatirea celor doua meciuri din prima fereastra, din august 2022, cantonamentul nationalei Romaniei urmand sa inceapa in data de 8 august, la Bucuresti. Mai jos va prezentam lista celor 16 sportivi convocati pentru pregatirea din august:

Emanuel CATE, Radu VIRNA, Tudor GHEORGHE, Lucas TOHATAN, Marcu BADIU, Patrick RICHARD II, Luca VASILE, Bogdan NICOLESCU, Mihai MACIUCA, David VIDA, Nandor KUTI, Rolland TOROK, Stefan GRASU, Bogdan TIBIRNA, Alexandru OLAH, Dragos DICULESCU.

Totodata, se mai afla in vederile selectionerului si au fost inregistrati pe lista de eligibilitate FIBA, alti patru sportivi, care pot fi convocati in orice moment, in cazul in care apar unele accidetari sau alte situatii in lotul de 16: Kristopher RICHARD, Tudor FOMETESCU, Laszlo LAZAR si Rares UTA.

Programul de pregatire pentru fereastra din august a fost planificat de catre membrii staff-ului tehnic coordonat de Dragan PETRICEVIC, astfel:

08-15.08.2022 - Cantonament de pregatire in Bucuresti
15-19.08.2022 - Meciuri amicale de verificare cu Israel (in Tel Aviv)
19-23.08.2022 - Pregatire
23-25.08.2022 - Meci oficial in Pre-Qualifiers
25-27.08.2022 - pregatire
27-29.08.2022 - Meci oficial in Pre-Qualifiers

Parteneri