Foto

Doliu in baschetul romanesc - s-a stins din viata Armand Novacek!

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a fostului mare jucator Armand NOVACEK. Din pacate, dupa o grea si nedreapta suferinta cauzata de un atac cerebral, miercuri, inima celui care a facut parte din generatia de aur a CCA a incetat sa mai bata, obligandu-i astfel pe medicii din Bad Fredeburg (Germania) sa declare decesul lui Armand NOVACEK la 82 de ani.

Armand Novacek s-a nascut in Bucuresti, pe 13 noiembrie 1936. A fost atras de mic copil de frumusetea jocului de baschet si a urcat rapid pe treptele afirmarii sportive, evoluand mai intai la Metalul Energia Bucuresti, echipa cu care a cucerit laurii Diviziei A. Fiind un tanar valoros si cu niste calitati deosebite, a fost transferat la CCA. A fost unul dintre jucatorii de baza ai CCA (ulterior echipa a devenit Steaua), dar si ai reprezentativei nationale in perioada de aur a baschetului romanesc, intre anii 1953  - 1967. De altfel, Novacek a fost unul dintre celebrii “N” din formula magica a CCA, cu "3N-2F" (Nedeff, Niculescu, Novacek, Folbert, Fodor) sau "4N-1F" (Nedeff, Niculescu, Novacek, Nedelea, Folbert), devenind si unul dintre jucatorii importanti ai nationalei Romaniei (a participat la 4 turnee finale ale Campionatelor Europene, in perioada 1957-1965). In tricoul ros-albastrilor a cucerit 10 titluri nationale iar in finalul carierei s-a transferat la Politehnica Bucuresti.

Absolvent al Institului de Medicina si Farmacie din Bucuresti, Armand Novacek s-a retras din baschet in 1972, dedicandu-se profesiei de medic specialist de anestezie si terapie intensiva, pe care a practicat-o mai ales in Germania, tara in care a emigrat in 1975.

Pentru performantele sale sportive deosebite a fost recompensat cu titlul de maestru emerit al sportului.


Din nefericire, in primavara acestui an, in aprilie, Armand Novacek a suferit un atac de cord, iar eforturile de resuscitare i-au produs atunci leziuni majore pe creier. Dupa cateva luni de lupta, inima fostului mare baschetbalist a obosit si s-a oprit definitiv, miercuri, medicii din Bad Fredeburg declarand decesul.

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet isi exprima compasiunea si profundul regret pentru disparitia prematura a celui care a fost Armand Novacek, adresand totodata sincere condoleante familiei indurerate.

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Parteneri