Foto

Ghita Muresan: Antrenorii trebuie sa ii faca pe copii sa iubeasca baschetul!

Cel mai inalt baschetbalist roman din toate timpurile, Gheorghe Muresan a facut o scurta vizita in Romania si a oferit in exclusivitate un interviu site-ului Federatiei Romane de Baschet. Cel mai cunoscut roman care a evoluat pana acum in NBA a oferit cateva sfaturi copiilor care vor sa devina jucatori profesionisti, nu inainte de a-i fi luata amprenta pentru a aparea in Hall of Fame-ul baschetului autohton.
 
Bine ai venit in Romania, la Arena de Baschet a Federatiei Romane.  Cum ti se pare sala?
Este ceva normal. Imi place sala, n-am vazut asa parchet in Romania. Sper sa fie in fiecare oras cate o astfel de sala, iar in Bucuresti ar trebui sa fie 10-20 de astfel de sali. Stiu ca este greu, dar nimic nu este usor.  Sunt foarte multi copii care vor sa faca baschet.

Ai adus vorba de copii. Stiu ca ai avut in China un clinic. Cum a fost experienta din Asia?
Nu-mi place sa perii pe nimeni , dar asiaticii sunt super cunoscatori de baschet. Au fost foarte multi copii si au prezentat un real interes.

In Statele Unite ai o Academie de Baschet. Cum merge treaba acolo?
Am o Academie unde organizez ligi de baschet si camp-uri. Sunt foarte multi copii interesati, in momentul acesta cred ca sunt peste 50 in lista de asteptare.

Tot am ajuns cu intrebarile pe taram american. Ce parere ai de evolutia lui Vlad Moldoveanu?
A inceput foarte bine! Important pentru el este sa continue.  Sa dai 30 de puncte intr-un meci este foarte bine, dar trebuie sa ai o evolutie continua.  Cred ca Vlad are forta sa faca  acest lucru si sa ajunga acolo unde isi doreste. Ii doresc sa fie ferit de accidentari.

Ce sfat le-ai da copiilor din Romania care viseaza sa ajunga baschetbalisti?

Sunt milioane de copii  care viseaza sa ajunga jucatori profesionisti, in NBA. Dintre acestia ajung doar cateva sute. Pentru ceilalti viitorul lor este scoala. 
Ca sa ajungi jucator trebuie sa exersezi cat mai mult si niciodata sa nu te consideri suficient de bun.
Antrenorii trebuie sa ii faca pe copii sa iubeasca baschetul. Incepi pregatirea cu o mie de copii si doar zece ajung sportivi profesionisti. Dar cel mai important este sa-I faci sa iubeasca baschetul!

Ce parere ai de acesta idee cu un Hall of fame al jucatorilor importanti din istoria Romaniei.
Este o idee foarte buna si sper ca in viitor sa fie si amprentele unor sportivi care sa aduca medalii baschetului romanesc.  
Nimic nu este imposibil. Se poate reusi prin munca, inteligenta si programe! Aceasta este cheia succesului.
 
Cum vei sarbatori pe 14 februarie  a 39-a aniversare a ta?
(Rade) Voi fi impreuna cu familia mea la All Star Game.

Carte de vizita:

Nume: Gheorghe Dumitru Muresan
Data nasterii: 14 februarie 1971
Talie: 2,31 m
Greutate:  143 kg

Este cel mai cunoscut roman care a jucat in NBA. De-a lungul carierei Ghita Muresan a trecut pe la echipele Universitatea Cluj, Pau Orthez (Franta), Washington Bullets si  New Jersey Nets (NBA) si a fost component al Echipei Nationale a Romaniei.
 

Parteneri