Foto

Primul interviu din Romania cu antrenorul John Neumann


Antrenorul american John Carl Neumann a sosit miercuri in Romania pentru a discuta cu presedintele FRB, Carmen Tocala, despre posibilitatea de a prelua postul de antrenor principal al reprezentativei masculine de baschet a Romaniei. Dupa ce a ajuns la un acord de principiu cu presedintele FRB, John Neumann a acordat un interviu in exclusivitate site-ului Federatiei Romane de Baschet. Antrenorul american urmeaza sa revina luni in Romania pentru a semna contractul cu FRB, pentru o perioada de doi ani, cu posibilitatea prelungirii pentru alti doi ani, si sa inceapa pregatirea cu tricolorii pentru primele meciuri din preliminariile Euro 2011.
 
Ce inseamna pentru un antrenor sa fie selectionerul unei echipe nationale?
 
Fiecare antrenor trebuie sa inteleaga ca este o mare onoare sa fii antrenorul unei reprezentative. De asemenea, este o mare oportunitate, pentru ca nu multi antrenorii ajung sa fie si selectioneri. Nu conteaza in ce tara se intampla asta. Este o mare onoare si trebuie sa fi constient ca reprezinti acea tara si trebuie sa-i respecti cetatenii. De aceea, trebuie sa fi profesionist in tot ceea ce faci!
 
Stiati ceva despre baschetul romanesc?
 
Da, cand eram antrenor in Grecia. Dar acum, situatia este diferita. Baschetul romanesc este in Divizia B europeana, dar sunt convins ca putem reveni in elita si sa ajungem in top. Sper ca acest lucru sa se intample cat mai repede! Va cunosc presedintele si cred ca este posibil acest lucru. E nevoie de timp pentru a reconstrui o echipa nationala, de rabdare si incredere. Sunt convins ca putem fi ca Grecia in perioada cand s-a apucat sa dezvolte foarte puternic baschetul. Si au ajuns in top, castigand chiar trofeul! Acum reprezinta o mare putere si-mi aduc aminte cand antrenorul Pat Riley spunea in urma cu decenii ca baschetul grec este cel mai slab pe care l-a vazut vreodata! Bineinteles, asta era in perioada ’70-’80. Acum, uitati-va cat de puternici sunt! Cu multa rabdare, munca si dedicare se poate ajunge acolo, in varf. Pentru jucatori trebuie sa fie o onoare ca sunt selectionati la echipa nationala, ca joaca pentru tara lor, ca reprezinta la nivel inalt baschetul romanesc.
 
Ati antrenat in SUA, Europa si Asia. Este vreo diferenta intre baschetul european si cel din SUA?
 
Nu cred ca este o diferenta uriasa. Candva, americanii dominau, dar acum sunt multe tari ale caror echipe nationale s-au ridicat foarte mult datorita unui program foarte bine pus la punct. Conteaza strategia adoptata si cred ca este foarte importanta si increderea. Spania, Croatia, Rusia sunt doar cateva exemple.
 
Aveti un jucator preferat?
 
Sunt multi… In prezent, imi place foarte mult Kobe Bryant. Este puternic si este un adevarat lider. Isi coordoneaza foarte bine echipa si are o relatie deosebita cu toti colegii. Ar mai fi Pau Gasol, un european care a demonstrat ca este un mare jucator si in NBA.
 
Cum ar arata jucatorul perfect in viziunea dumneavoastra?
 
Nu cred ca exista jucatorul perfect. Nu este posibil, ca nu suntem roboti. Mereu apare un alt jucator care isi doreste sa ajunga cel mai bun. De aceea baschetul este un sport atat de frumos si de spectaculos, in care cel mai mult conteaza spiritul de echipa. Trebuie sa crezi dar si sa simti “I LOVE THIS GAME”!
 
Exista o diferenta intre jucatorii echipei nationale si cei de club?
 
Cand antrenez echipa nationala incerc sa iau cei mai buni 12-14 jucatori care evoleaza foarte bine impreuna, care formeaza o familie. Conteaza foarte mult spiritul de echipa, dar si disciplina. Sunt reguli pe care daca nu le accepti, nu ai cum sa te integrezi grupului… La echipa de club ai jucatori straini pe care trebuie sa-i integrezi, dar ai si alti oameni in staff. Este o diferenta mare. La echipa nationala lucrezi cu jucatori tineri, pe care trebuie sa-i ajuti sa progreseze. Ai nevoie si de jucatori cu experienta in jurul carora sa formezi echipa, sa ai un nucleu de baza la care mai atasezi in timp si alti sportivi. Ca antrenor, mereu vrei sa ai tineri si cativa jucatori cu experienta in echipa. Sa mixezi tineretea si dorinta de afirmare cu valoarea si experienta. In legatura cu jucatorii din Romania, am vazut ca foarte multi dintre ei sunt tineri, sunt multi sub 25 de ani. Vom incepe munca progresiv pentru a ne indeplini obiectivul de a fi in primele 24 de echipe din Europa in 2013. Sa ajungem sa jucam la turneul final. Si nu oricum…
 
Pe ce puneti accent mai mult, pe ofensiva sau pe defensiva?
 
Clar pe defensiva. Daca va uitati si la finala NBA de anul acesta veti observa acelasi lucru. Defensiva te ajuta sa castigi. Cheia succesului in baschet este defensiva, apoi ar fi recuperarile. Evident ca imi doresc si o ofensiva foarte buna. Cand jucam in NBA, am fost un jucator ofensiv…
 
Ati antrenat in foarte multe tari. Unde v-a placut cel mai mult?
 
Mi-a placut foarte mult in Arabia Saudita. Este un loc foarte frumos unde sa traiesti, dar baschetul nu este atat de dezvoltat ca in Europa. In cateva luni sper sa spun ca mi-a placut cel mai mult in Romania.  Am gasit aici multi oameni profesionisti, dornici sa formeze in timp o echipa nationala puternica. Sper ca impreuna sa reusim. Nu de altceva, dar imi place gustul victoriei… 
 
 
 
Carte de vizita:

Nume: John Carl Neumann
Data nasterii: 11 septembrie 1950
Talie: 2,01 m
A evoluat timp de opt sezoane in NBA, evoluand pentru Chicago Bulls, Indiana Pacers si Los Angeles Lakers.
Casatorit are cinci copii (trei fete si doi baieti)
Activitatea ca antrenor:
De-a lungul timpului a antrenat in Belgia, Grecia, Germania, Cipru, Israel, Kuwait, Arabia Saudit?, Liban, China si Japonia.
In 2002 a calificat in premiera Nationala Libanului la Campionatul Mondial.

Parteneri