Foto

Stefan Banica - Poveste

S-au vazut prima oara intr-o seara de mai, la fel ca in cantec. Doar ca in povestea noastra e vorba de un pusti roman si o minge de baschet. Care s-au intalnit intr-o sala de sport din orasul spaniol Castro Urdiales.

Pustiul cu ochi albastri pare ca e facut sa ajunga un star. Poarta un nume celebru in Romania si are o mostenire genetica de campion mondial. Tatal lui Stefan, Andrei, este triplu campion mondial la canotaj, facand parte din barca de 8+1 medaliata cu aur la Lausanne in 2001. Mai devreme, la Atlanta si Sydney, reprezentase Romania in aceeasi proba, la Jocurile Olimpice. Din 2003 Andrei si sotia lui Magda s-au stabilit in Spania, in regiunea Cantabria. In 2009 pe lume a aparut Stefan. Nascut si crescut pe malul sudic al Golfului Biscaya, copilul a invatat spaniola la scoala si romana acasa, in familie.

In Romania, Stefan Banica a venit insotit de mama lui, in ultimele zile de vacanta. Chiar cu o zi inainte de intoarcerea in Spania, tanarul de 1,87 m si-a incaltat ghetele de baschet, a imbracat echipamentul si si-a rugat mama sa il aduca la Ploiesti, unde trebuia sa inceapa Trialul U14, prima parte a Programului National de Selectie initiat de Federatia Romana de Baschet. Dupa 90 de minute de antrenament, pe chipul copilului balai se asternuse tristetea. Motivul: si-ar fi dorit sa se mai antreneze alte cateva ore. Pentru ca baschetul e viata lui.

De la arte martiale, la pasiunea pentru baschet

Avand in familie un exemplu de campion, Stefan a devenit rapid atras de sport. A inceput cu artele martiale. “Am ales taekwondo. Insa am renuntat destul de repede, nu imi placeau antrenamentele. Acela a fost momentul cand mi-am dorit sa practic un sport de echipa si am decis sa merg la baschet”, ne povesteste, emotionat, Banica Jr.

Dupa o scurta perioada de antrenamente la un mic club din orasul natal, Stefan a aflat de o selectie regionala organizata in Cantabria si s-a prezentat la probe si antrenamente. “A fost sansa mea sa fiu vazut de un club major, Bilbao Basket, dar si de oficiali ai federatiei spaniole. Asa am facut pasul spre echipa din Bilbao si am intrat in monitorizarea pentru selectionata nationala U12 a Spaniei”, a continuat Stefan dialogul cu noi.

Idoli din perioada “romantica” a NBA

Din acel moment, baschetul a devenit pasiunea principala a pustiului roman. Nu rateaza niciun antrenament si abia asteapta sa isi reintalneasca, dupa vacanta, colegii de club si pe cei din nationala largita a Spaniei. “Vacanta a trecut mai usor pentru ca am socializat si m-am jucat online cu colegii mei de echipa. Nu prea am timp sa imi caut alti prieteni, ma inteleg foarte bine cu colegii mei si imi place sa ne petrecem impreuna, chiar si online, timpul liber”, marturiseste Stefan Banica.

Intrebarea noastra a urmat firesc: care este modelul sportiv al tanarului jucator Stefan? “Imi plac Michael Jordan si, mai ales Kareem Abdul-Jabbar. Din generatia actuala imi place de Marc Gasol. Am urmarit multe meciuri ale lui Kareem fiindca imi place foarte mult cum juca sub panou. Incerc sa ma inspir din miscarile lui, pentru ca imi place sa joc sub panou si vreau sa ajung un pivot bun. Imi doresc sa fac performanta in baschet si sa ajung sa evoluez in echipa nationala”, si-a incheiat povestea Stefan Banica.

Cu toate ca este cu un an mai mic decat sportivii care au fost invitati sa participe la Ploiesti la Programul National de Selectie, Stefan Banica si-a demonstrat talentul si calitatile, urmand sa fie monitorizat de Departamentul Tehnic al Federatiei Romane de Baschet.

Copilul de 12 ani a parasit Parcul Municipal Vest cu aceeasi tristete asternuta pe chip inca de dupa incheierea antrenamentului. Timp de vreo 18 ore va fi departe de baschet, “ratacit” pe drumurile dintre Ploiesti si Castro Urdiales. Ajuns acasa, in Cantabria, va pune din nou mana pe mingea de baschet si va incepe un nou sezon cu gandul ca va ajunge mai aproape de marea performanta. Speranta lui, dar si a noastra, este ca, intr-o buna zi, Romania va sti ca Stefan Banica nu e doar un artist muzical, ci si un sportiv exemplar; a carui singura legatura cu muzica sa fie “Desteapta-te, Romane!”, intonat pentru el si colegii lui, pe terenul de baschet.

Parteneri