Foto

Absente notabile de la Eurobasket 2015

Peste mai putin de doua luni, meciurile din prima faza a Eurobasket 2015 vor debuta in forta, in premiera, in patru tari diferite, la startul intrecerilor continentale urmand sa se prezinte 24 de nationale de pe Batranul Continent. Din pacate, mai multe nume sonore nu vor fi prezente pe terenurile din Franta, Germania, Letonia si Croatia, printre acestea numarandu-se si cele ale unor pivoti de calibru din NBA.
 
Tomofey Mozgov a fost operat la genunchiul drept in data de 1 iulie si a devenit indisponibil pentru competitia europeana care debuteaza in data de 5 septembrie. Accidentarea s-a produs in timpul celui de-al treilea tur al play-off-ului NBA, dar baschetbalistul rus a jucat si finala Ligii, dupa care a fost nevoit sa suporte o interventie artroscopica. Pivotul echipei Cleveland Cavaliers a declarat ca ar fi vrut din tot sufletul sa-si ajute echipa nationala, dar ca nu va avea timp suficient pentru recuperare. In aceste conditii, trebuie sa remarcam ca este o pierdere majora pentru nationala Rusiei, cifrele lui Mozgov din sezonul regular al NBA fiind deosebite: medii de 10,6 puncte, 6,9 recuperari si 1,8 capace. Variantele pentru pozitia 5 pe care le are astfel la dispozitie antrenorul Evgeny Pashutin sunt Pavel Korobkov de la TSKA, Ruslan Pateev de la Himki si Artem Klimenko de la Avtodor Saratov. Nu este singura veste rea primita de fanii Rusiei, deoarece Sasha Kaun, pivotul echipei TSKA Moscova, a anuntat inca din iunie ca se retrage din activitate, desi nu are decat 30 de ani. Kaun nu a mentionat daca decizia priveste doar cariera de la club sau si pe cea de la nationala. In data de 18 iulie, lotul Rusiei se reuneste in Muntenegru pentru prima perioada de pregatire centralizata pentru Eurobasket 2015.
Un alt pivot important a declinat participarea la turneul final european, spaniolul Marc Gasol. Dupa ce si-a prelungit contractul cu Memphis Grizzlies (n.n. – a semnat pentru 5 ani, 100 de milioane de dolari), Marc a anuntat intr-o conferinta de presa ca va face o pauza la nivelul reprezentativei. „Joc la loturile nationale de 14 ani, sunt foarte dedicat Spaniei, dar responsabilitatile mele vizavi de club sunt, acum, mai importante, de aceea am ales sa ma odihnesc in aceasta vara”, a declarat uriasul de 2,15 m, ales in acest sezon in cea mai buna echipa a Ligii, All NBA First Team, alaturi de Stephen Curry, James Harden, LeBron James si Anthony Davis.

Parteneri