Foto

Adio, Sarajevo!

Edward Stanescu (Sarajevo / Bosnia Hertegovina)

Nationala masculina U18 si-a luat ieri adio de la Campionatul European U18, tricolorii reusind sa dea totul in ultimul joc de la turneul continental si sa incheie cu o victorie frumoasa in fata Slovaciei, cu scorul 65-47. Inca de la inceput jucatorii nostri au stiut ca prima si ultima impresie conteaza cel mai mult si timp de 40 de minute au reusit sa domine o nationala a Slovaciei care cu doua zile inainte ne invinsese surprinzator cu 64-55. A fost revansa perfecta pentru baietii lui Eugen Ilie si Paul Miron si totodata oportunitatea de a demonstra ca victoriile cu Belarus si cu Scotia din faza grupelor nu au fost intamplatoare.  Vlad Stoicoviciu a testat din nou instalatia din Sala Skenderija cu un slam-dunk devastator peste un adversar, Mirel Dragoste a imbunatatit procentajele Romaniei la aruncarile de la distanta, Vlad Cobzaru a "survolat" spatiul de trei secunde", capitanul Vlad Popovici a fortat si a jucat accidentat pentru a strange echipa langa el,  Andrei Damian a adus creativitatea, iar Mehmet Hortoglu a intors plasa inelului cu aruncarile din spatele semicercului de trei puncte, in vreme ce mezinul Dimitris Rasty a reusit sa scape de emotiile jocului si sa evolueze cu incredere sub panou. Romania a incheiat Campionatul European pe locul 15, dupa ce a facut parte dintr-o grupa a mortii alaturi de Anglia, Israel, Belarus, Ungaria si Scotia. Nationala noastra tricolora a contabilizat trei victorii si sase infrangeri, jucatorii avand acum de partea lor experienta unei competitii majore.


Anglia - locul trei la Campionatul European


Nationala U18 a facut un meci fantastic in fata Angliei, in faza grupelor, nimeni alta decat ocupanta locului trei la finalul Campionatului European. Condusi cu 20 de puncte la pauza, elevii lui Eugen Ilie si Paul Miron au revenit de la cabine extrem de montati si au recuperat 19 puncte. Timp de cinci minute tabela de marcaj a ramas blocata, fara ca nici una dintre formatii sa reuseasca sa puncteze. In final, Anglia a invins cu 60-55, iar tricolorii au castigat respectul tuturor pentru lupta depusa. 

Bosnia a luat laurii


In marea finala de la Sarajevo, nationala tarii gazda a invins Cehia a in finala cu 76-64. Primele trei echipe, Bosnia, Cehia si Anglia au promovat in prima divizie valorica.


Tricolorii au ajuns cu bine in tara


Nationala noastra a ajuns cu bine in aceasta seara in tara. Primul popas pentru jucatori a fost la Severin, unde Andrei Ciordas, Mirel Dragoste, Raul Covaciu si secundul Paul Miron si-au luat la revedere de la ceilalti componenti. A urmat apoi o oprire la Pitesti,  unde Vlad Tincu si-a imbratisat coechipierii si a plecat spre Sibiu. Restul delegatiei a mers spre Bucuresti, ultima oprire fiind in Bulevardul Basarabia.


O nationala cu atitudine

Daca multa lume se plangea ca jucatorii nationalelor nu afiseaza atitudine in meciurile pe care le disputa sub tricolor, nu acelasi lucru se poate spune despre lotul pregatit de Eugen Ilie si Paul Miron. Cei 12 componenti au luptat ca niste lei pe tot parcursul europeanului, chiar  daca de multe ori au fost depasiti fizic si psihic de miza meciurilor. Cu totii si-au dorit sa reprezinte cu mandria tara (n.a. de alfel, jucatorii au afisat pe banca de rezerva un stag imens al Romaniei la toate meciurile disputate la Campionatul European) si sa demonstreze ca generatia lor este una de valoare. Experienta acumulata la acest turneu ar putea reprezenta punctul de plecare pentru generatia lui Cobzaru, Popovici, Stoicoviciu si compania.
 

Parteneri