Foto

Adio EuroChallenge!

Reprezentantele baschetului masculin romanesc, BC Timisoara si BCM U Pitesti, au spus, marti seara, adio grupelor EuroChallenge, ambele grupari fiind invinse in deplasare de Szolnoki Olaj, cu scorul de 77-71 (25-8, 15-29, 18-17, 19-17), si respectiv de Belfius Mons-Hainaut, cu scorul de 92-63 (25-19, 20-11, 22-18, 25-15), in ultimele jocuri din cadrul Grupei F si respectiv Grupei E.
 
Debut catastrofal
 
Inaintea ultimei etape din cadrul Grupei F, batalia calificarii in TOP 16 EuroChallenge era inca deschisa pentru Kormend Lami-Ved, Szolnoki Olaj si BC Timisoara, fiecare dintre cele trei echipe avand sanse, mai mari sau mai mici, sa acceada in faza superioara. Tocmai din acest motiv, FIBA-Europe a decis ca jocurile sa inceapa de la aceeasi ora. Totodata, tinand cont de faptul ca Lami-Ved Kormend avea de sustinut un joc dificil pe teren propriu impotriva liderului EWE Baskets Oldenburg (n.n. – in fapt, nemtii au si castigat la scor, cu 90-67), era clar ca soarta echipei de pe locul secund avea sa se decida la Szolnok. Numai ca, BC Timisoara a avut parte de un debut de partida catastrofal, gazdele de la Szolnoki Olaj reusind dupa primul sfert sa se distanteze la un neverosimil 25-8! Au urmat zece minute de iures banatean, in care reprezentanta noastra a pornit in urmarirea adversarului si a diminuat din proportiile scorului, astfel ca la pauza tabela indica 40-37. La reluare, miza extrem de importanta a partidei si-a pus amprenta pe evolutiile ambelor echipe iar echilibrul s-a mentinut pana la fluierul final, care a consemnat victoria gazdelor, cu scorul de 77-71, rezultat care a dus Szolnoki Olaj in optimile de finala, in vreme ce BC Timisoara ca picat pe ultimul loc in Grupa F.
Conform datelor oficiale, pentru banateni au inscris JOVANOVIC (20 puncte, 1x3, 9 pase decisive, 1 interceptie), DERASIMOVIC (12 puncte, 6 recuperari, 1 pasa decisiva, 3 interceptii), ARCHIE (11 puncte, 2x3, 7 recuperari, 2 pase decisive, 4 interceptii, 2 capace), JOHNSON (11 puncte, 9 recuperari, 2 interceptii, 2 capace), POPESCU (9 puncte, 2 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie, 2 capace), SAROVIC (6 puncte, 1x3, 4 recuperari, 1 pasa decisiva), JELENIC (2 puncte, 2 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie). A mai evoluat CAPUSAN. De la gazde s-au remarcat KALVE (32 puncte, 3x3, 8 recuperari, 4 pase decisive, 1 capac) si BADER (14 puncte, 9 recuperari, 2 pase decisive, 1 interceptie, 1 capac).
La finalul intalnirii, antrenorul Srdjan Jovanovic a mentionat: “A fost un joc bun. Le-am spus baietilor inaintea jocului sa nu se gandeasca la scor (n.n. – pentru a se califica, BC Timisoara trebuia sa castige la peste 16 puncte) sau la ce se va intampla si doar sa joace bine. Felicit echipa din Szolnok si le urez mult succes in viitor.” La randul sau, tehnicianul Nenad Asceric, care a preluat din mers echipa din Szolnok, a subliniat: “In primul rand, sunt asa fericit pentru ca am castigat. Nu ne afalam intr-o situatie buna deloc. Nu ne-am putut antrena impreuna mult timp  si nici nu ne cunoasteam foarte bine unii cu altii. I-am rugat pe jucatorii mei sa lupte si sa se bucure de joc, sa fie o echipa unita si buna. Ma bucur de victorie si mai ales de calificare!
In urma acestui rezultat, coroborat cu infrangerea Lami-Ved Kormend in fata EWE Baskets, cu scorul de 67-90, iata cum arata clasamentul final al Grupei F, cu precizarea ca primele doua grupari s-au calificat in optimile de finala:
1. EWE Baskets Oldenburg – 12 puncte
2. Szolnoki Olaj – 9 puncte
3. Lami-Ved Kormend – 8 puncte
4. BC Timisoara – 7 puncte
 
Fara vlaga
 
Detinatoarea Cupei Romaniei, BCM U Pitesti, a pierdut si ultimul joc din Grupa E, gruparea pregatita de Tudor Costescu fiind practic spulberata de echipe belgiana Belfius Mons-Hainaut, cu scorul de 92-63 (25-19, 20-11, 22-18, 25-15). Intr-un joc in care emotiile calificarii erau deja risipite, celelalte doua echipe din Grupa E, Paris Levallois si Okapi Aalstar, fiind deja calificate, disputa din Belgia s-a aflat la discretia totala a gazdelor, care s-au distantat o data cu trecerea timpului si au castigat toate cele patru sferturi. In aceste conditii, dupa 40 de minute de joc efectiv, in care gazdele si-au dominat copios adversarul la toate capitolele, tabela a consemnat victoria clara a Mons-Hainaut, cu scorul de 92-63.
Conform datelor FIBA-Europe, marcatorii echipei BCM U Pitesti au fost KINLOCH (14 puncte, 7 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie), BARAC (13 puncte, 2x3, 2 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii), JONES (12 puncte, 7 recuperari, 2 pase decisive), POPESCU (8 puncte, 2x3, 4 recuperari), GENNIE (6 puncte, 2 recuperari, 1 pasa decisiva, 2 interceptii), CHIROF (6 puncte, 1x3, 1 recuperare), POPOVIC (2 puncte, 1 recuperare), CALOTA (2 puncte, 4 recuperari, 2 pase decisive). A mai jucat ALBIJANIC. De la gazde au impresionat WALLACE (21 puncte, 3x3, 1 recuperare, 6 pase decisive, 1 interceptie) si RANDLE (14 puncte, 3x3, 6 recuperari, 1 interceptie).
La terminarea jocului, antrenorul Tudor Costescu a mentionat dezamagit: “Am avut un joc foarte slab iar jucatorii mei nu au fost capabili sa faca ceea ce le-am cerut inainte de joc. Am fost lipsiti de agresivitate, executie, si, de asemenea, de atitudine fata de o echipa care a fost eliminata, dar a dorit sa demonstreze ca-si merita locul in runda a doua. Am ratat multe aruncari care pareau usoare si am avut multe mingi pierdute, dar nu mai doresc sa vorbesc despre asta. Desigur, a fost prima noastra experienta in EuroChallenge si sper ca vom reveni pe scena europeana pentru a ne imbunatati jocul.” La randul sau, tehnicianul belgian Yves Defraigne a subliniat: „In primul rand, trebuie sa spun ca am pierdut doua jocuri pe teren propriu si ca victoriile obtinute impotriva echipei BCM U Pitesti demonstreaza ca aveam locul nostru in faza urmatoare. Din nefericire, in ciuda faptului ca am luat jocul in serios, nu a fost suficient pentru calificare. Sunt dezamagit, dar baschetul este un sport ca oricare altul iar cel care moare este aruncat!
In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria surprinzatoare a Okapi Aalstar obtinuta pe terenul Paris Levallois, cu scorul de 90-81, iata cum arata clasamentul final al Grupei E:
1. Paris Levallois – 10 puncte
2. Okapi Aalstar – 10 puncte
3. Mons-Hainaut – 9 puncte
4. BCM U Pitesti – 7 puncte

FOTO - Letonul Kalve a facut spectacol la Szolnok (copyright FIBA-Europe)

Parteneri