Foto

Adversarele echipelor romanesti in FIBA Europe Cup

Marti, in localitatea germana Freising, a avut loc tragerea la sorti a grupelor din cele doua conferinte geografice ale FIBA Europe Cup, in urne fiind prezente si numele a doua reprezentante ale baschetului masculin romanesc, BC Timisoara si Energia Tg. Jiu. In cele din urma, emotiile au fost risipite in cateva minute si echipele din LNBM si-au aflat numele adversarilor din Conferinta 2, BC Timisoara fiind distribuita in Grupa I, alaturi de PGE Turow Zgorzelec, BK Ventspils si Pieno Zvaigzdes, in vreme ce Energia Tg. Jiu a intrat in Grupa K, alaturi de BC Astana, AEK Larnaca si BC Sigal Pristina.
 
Dupa mai multe luni de asteptare, marti dupa-amiaza, forul european a organizat in localitatea germana Freising lansarea noii competitii continentale intercluburi, FIBA Europe Cup, precum si tragerea la sorti a meciurilor din cele doua conferinte geografice. “Atunci cand am ales denumirea competitiei, factorii cheie care au fost luati in considerare au fost ca numele respectiv trebuie sa fie usor de retinut, usor de recunoscut si reprezentantiv pentru FIBA ca organizatie. Cred ca FIBA Europe Cup atinge obiectivele noastre si sunt incantat de aceasta noua directie pe care o luam”, a spus Kamil Novak, directorul executiv FIBA pentru Europa, adaugand ca la startul noii competitii s-au inscris 56 de echipe de club. Printe acestea se numara si doua reprezentante ale baschetului masculin romanesc, BC Timisoara, detinatoarea Cupei Romaniei, si Energia Tg. Jiu, medaliata cu bronz in LNBM dar si in Final Four Eurochallenge.
Dupa prezentarea noului sistem competitional, care contine in prima faza doua conferinte, cu cate sapte grupe de patru echipe, oficialii FIBA au demarat tragerea la sorti, dorind sa elimine emotiile din sala de conferinte. Dupa cateva minute de suspans, cele doua echipe din LNBM si-au aflat numele adversarilor din Conferinta 2. Astfel, BC Timisoara a fost distribuita din urna a treia in Grupa I, alaturi de PGE Turow Zgorzelec (Polonia), BK Ventspils (Letonia) si Pieno Zvaigzdes (Lituania), in vreme ce Energia Tg. Jiu a intrat din pozitia de cap de serie in Grupa K, alaturi de BC Astana (Kazahstan), AEK Larnaca (Cipru) si BC Sigal Pristina (Kosovo). La prima vedere, grupa “leilor” din Banat este mult mai dificila si echilibrata, BC Timisoara urmand sa se confrunte cu vicecampioana Poloniei, echipa la care a evoluat in sezonul trecut si internationalul roman Vlad Moldoveanu, cu vicecampioana Letoniei, grupare care in urma cu doua sezoane a cucerit trofeul Ligii Baltice, dar si cu reprezentanta puternicei ligi lituaniene, clasata in sezonul trecut pe locul 4 si debutanta in cupele europene. Castigatoarea medaliilor de bronz in Final Four Eurochallenge 2014, Energia Tg. Jiu a avut statutul de cap de serie si va juca impotriva campioanei Kazahstan, echipa arhicunoscuta de reprezentantele baschetului romanesc, inclusiv de formatia gorjeana, campioanei Ciprului, revenita dupa 13 ani de absenta in cupele europene, si a campioanei Kosovo, care anul trecut a cucerit trofeul Ligii Balcanice.
Conform datelor prezentate de FIBA, va prezentam mai jos programul meciurilor pe care le vor sustine echipele romanesti, cu precizarea ca acesta mai poate suferi unele mici modificari:
27.10.2015
BK Ventspils – BC Timisoara
Energia Tg. Jiu – BC Sigal Pristina
03.11.2015
AEK Larnaca – Energia Tg. Jiu
04.11.2015
BC Timisoara - PGE Turow Zgorzelec
10.11.2015
Energia Tg. Jiu – BC Astana
11.11.2015
BC Timisoara - Pieno Zvaigzdes
17.11.2015
BC Sigal Pristina – Energia Tg. Jiu
18.11.2015
BC Timisoara - BK Ventspils
24.11.2015
Energia Tg. Jiu – AEK Larnaca
25.11.2015
PGE Turow Zgorzelec – BC Timisoara
01.12.2015
Pieno Zvaigzdes – BC Timisoara
02.12.2015
BC Astana – Energia Tg. Jiu

Conform sistemului anuntat de FIBA, dupa disputarea meciurilor din prima faza din cele doua conferinte, vor accede mai departe in Top 32 doar primele doua clasate si cele mai bune 4 locuri 3, faza in care vor fi realizate alte opt grupe de cate patru echipe, iar primele doua clasate din aceasta faza se vor califica in Top 16, urmand sa lupte in continuare pentru trofeul FIBA Europe Cup, meciurile din Final Four fiind programate pentru perioada 29 aprilie - 01 mai 2016.

Parteneri