Foto

Alexandra Ionescu apreciata in America

Jurnalistul Mark Vancleave a scris, ieri, un amplu articol pentru Minnesota Daily despre componenta nationalei U20 a Romaniei, Alexandra Ionescu, plecata in urma cu un an cu o bursa scolara in Minnesota.

Sub titlul “Ionescu isi implineste visul de a juca alaturi de sperantele colegiilor in SUA”, jurnalistul american Mark Vancleave dezvaluie faptul ca romanca Alexandra Ionescu este una dintre cele doar patru baschetbaliste din Europa care evolueaza in Big Ten. Plecata anul trecut in SUA cu o bursa scolara in Minnesota, Alex Ionescu s-a adaptat rapid baschetului din colegiile americane si a ajuns sa fie apreciata de specialistii de peste Ocean. De altfel, jurnalistul american isi incepe articolul cu un scurt istoric al “transferului” componentei nationalei U20 a Romaniei in SUA, in care scoate in evidenta si vizitele antrenoarei Pam Borton in Bucuresti, pentru a se interesa de starea de sanatate a Alexandrei Ionescu, care suferise la inceputul anului 2011 o interventie chirurgicala dificila. Desi fusese ofertata de mai multe colegii americane, Alex a ales fara sa clipeasca sa plece in Minnesota si sa joace pentru Gophers, motivul principal fiind chiar gestul celebrei antrenoare de a veni personal la Bucuresti. “Vizita antrenoarei Pam Borton la Bucuresti a avut un impact deosebit”, comenteaza jurnalistul de la Minnesota Daily, dupa care adauga ca tehnicianul de peste Ocean a ajuns in Romania dupa ce evolutiile jucatoarei noastre au fost apreciate la superlativ de scouterii americani. “Dupa asta (n.n. - vizita antrenoarei la spital), nici nu m-am mai uitat la celelalte burse scolare, pur si simplu am ales sa vin in Minnesota”, isi aduce aminte Alex Ionescu. “Si-a dorit sa fie aici”, comenteaza si antrenoarea Pam Borton, punctand pentru Minnesota Daily ca este convinsa ca a facut o alegere buna, tinand cont de calitatile fizice, tehnice si etice ale jucatoarei.
Aflandu-se la primul an pentru Gophers Minnesota University, jurnalistul american subliniaza ca Alex Ionescu a jucat doar 16 minute in actualul sezon regulat, dar ca staff-ul tehnic de la Minnesota este extrem de multumit de progresul romancei, care si-a trecut deja in cont la nivel international si cinci participari la Campionatele Europene U16, U18 si U20 cu nationala Romaniei. Referindu-se la dorintele ascunse la jucatoarei noastre, antrenoarea Pam Borton dezvaluie: “Viseaza sa joace intr-o zi pentru nationala Romaniei la Jocurile Olimpice. Cred ca pentru a fi capabila sa-si indeplineasca visul si sa-si ajute nationala, ea a trebuit sa vina aici pentru a deveni mai buna si mai puternica.”
Trecerea de la nivelul campionatului din Romania, unde a jucat la Sportul Studentesc, direct in competitia colegiilor americane este foarte dificila, opineaza jurnalistul Mark Vancleave, punctand, insa, ca Alexandra Ionescu a reusit sa se adapteze foarte repede la cerintele de peste Ocean. “Colegele m-au ajutat foarte mult. Mi-au oferit un sprijin urias iar antrenorii de aici m-au corectat in tot ceea ce faceam”, afirma Alex Ionescu, in vreme ce antrenoarea Pam Borton se arata impresionata de progresele jucatoarei din Romania. “M-a surprins placut cat de repede s-a adaptat la cultura noastra, la jocul de aici, si la cat de puternica a devenit de cand a venit la noi”, a precizat Borton. Trecand de la atmosfera de echipa la un alt subiect, jurnalistul american surprinde un episod impresionant din viata sportivei noastre: in data de 10 decembrie, la jocul castigat de Minnesota impotriva Harvard, cu 79-53, Alex Ionescu a avut un spectator important – mama ei! “La primul joc de cand a venit aici, am reusit sa marchez primele doua puncte intr-un meci oficial pentru Gophers Minnesota”, spune Alex, dupa care adauga ca, “am fost foarte fericita ca a avut posibilitatea sa vada asta!”
Referindu-se la cele doar patru sportive din Europa care joaca in acest an in Big Ten, jurnalistul american aminteste ca alaturi de Alexandra Ionescu mai evolueaza in intrecerea de peste Ocean si o alta componenta a nationalei Romaniei, Cristina Bigica (Marquette University), dar si o sportiva din Serbia, Aleksandra Dobranic (Ohio State), si una din Letonia, Kristiana Stauere (Indiana). Iar faptul ca doar patru sportive din Europa au reusit sa confirme si sa joace in Big Ten arata cat de dificil este sa ajungi acolo, desi Europa “este o piata libera, cu multi jucatori care vor sa joace in  campionatul colegiilor americane”, dupa cum spune antrenoarea Pam Borton. Tehnicianul echipei Gophers Minnesota University mai spune in finalul articolului ca Alex Ionescu isi doreste sa joace intr-o zi in EuroLiga si ca are potential pentru a-si indeplini visul. “Alex are o atitudine buna. Ea vrea sa fie propulsata, sa fie in concurenta permanenta, sa fie antrenata din greu. Cred ca toate acestea ii vor face mult bine”, concluzioneaza Pam Borton.

Foto - Minnesota Daily

Parteneri