Foto

Alexandru Radu: Vrem sa ne calificam in fazele superioare la Eurobasket Women 2015!

Cu 24 de zile inaintea debutului Eurobasket Women 2015, reprezentativa feminina a Romaniei isi continua in Bucuresti pregatirile pentru intrecerile europene care se vor derula, in perioada 11-28 iunie, in Timisoara, Oradea si in alte patru orase din Ungaria. Prezent alaturi de principalul Florin Nini si de ceilalti colegi din staff-ul tehnic la antrenamentele tricolorelor noastre, antrenorul secund Alexandru Radu a acordat un interviu site-ului www.frbaschet.ro, in care vorbeste despre atmosfera din tabara nationalei noastre si despre planul de actiune pentru Eurobasket Women 2015.
 
Va aflati in fata primului Campionat European ca antrenor secund al nationalei Romaniei. Emotii?
 
Da, sincer sa fiu am ceva emotii inaintea primului joc oficial, dar este ceva firesc si nu ar fi corect sa nu recunosc asta. Este vorba totusi despre un Campionat European, o competitie de mare anvergura, cu care nu te intalnesti in fiecare zi. Ma simt ca inaintea unui examen, un examen foarte greu, dar unul pentru care m-am pregatit intens si ma pregatesc in continuare pana la ora cand va incepe, pentru ca atunci cand intru in sala de examen, adica in Sala Sporturilor Constantin Jude, sa fiu pregatit 100%. Intotdeauna mi-am dorit sa imi reprezint cu onoare si mandrie tara si astept nerabdator ora primului joc oficial, momentul intonarii imnului Romaniei fiind ceva special pentru mine.

Cum este atmosfera la echipa nationala? Credeti ca Romania are potential pentru a obtine un rezultat notabil la turneul final european?
 
Atmosfera este excelenta. In timpul antrenamentelor exista o disponibilitate deosebita la efort din partea tuturor jucatoarelor, se vede dorinta tuturor de a invata cat mai multe si de a inmagazina informatiile pe care staff-ul tehnic le ofera. Este o atmosfera propice performantei. In ceea ce priveste a doua intrebare, pot spune ca de felul meu sunt o persoana optimista si consider ca echipa Romaniei are potentialul si forta necesare obtinerii unui rezultat foarte bun la aceasta competitie majora, pentru care ne pregatim de ceva timp - mai exact, din vara anului trecut, atunci cand am avut o perioada centralizata de pregatire si jocuri amicale in compania unor adversari diferiti. Alaturi de jucatoare, si noi, membrii staff-ului tehnic, suntem increzatori in fortele noastre si ne dorim sa iesim din grupele preliminarii si sa ne calificam in fazele urmatoare ale competitiei! Mai precis, vrem sa mergem sa jucam in cadrul Eurobasket Women 2015 si in Ungaria (n.n. – dupa prima faza a grupelor, toate meciurile din fazele urmatoare se vor disputa in orasele din tara vecina).

Care credeti ca sunt atuurile echipei noastre?

Tineretea si dorinta de afirmare a jucatoarelor sunt principalele noaste atuuri. Ar mai fi si altele, precum spiritul de echipa sau experienta acumulata de unele jucatoare care evolueaza, sau au evoluat, in strainatate, in ligi foarte puternice, din tari precum Turcia, Spania sau SUA. Si aceasta experienta este benefica tuturor. In prezent, echipa incepe sa se omogenizeze iar relatiile de joc se imbunatatesc simtitor cu cat inaintam in aceasta perioada de pregatire premergatoare competitiei oficiale.
 
Dar minusurile?
 
Desigur, exista si aspecte care pot fi imbunatatite atat in jocul individual, cat si in cel de ansamblu, al echipei. Un minus care trebuie remediat, insa, pe viitor, este faptul ca unele dintre jucatoarele noastre nu joaca in mod constant la echipele de club...

Tinand cont de faptul ca sunteti specialist si in “spionaj”, ce informatii aveti despre adversarele din Grupa A si cum le-ati caracteriza?

La fel ca orice alta grupa de la Eurobasket Women 2015 si grupa noastra este una dificila. Franta, vice-campioana en-titre, nu mai are nevoie, cred, de nici un fel de prezentare. La fel este si in cazul echipei Cehiei. Iar Muntenegru si Ucraina fac parte din primul esalon valoric al baschetului feminin din Europa, echipe care au facut progrese remarcabile in ultimii ani. La momentul de fata, incercam sa gasim cat mai multe informatii despre fiecare echipa in parte, despre principalele jucatoare din tabara adversa, in asa fel incat sa alcatuim un raport pentru fiecare oponenta in parte, un “scouting report”, ca sa folosim un termen de specialitate. Stiu, de exemplu, ca echipa Frantei a jucat deja un amical impotriva Marii Britanii, meci castigat destul de clar de adversarele noastre directe din Grupa A, si ca va sustine mai multe meciuri in aceste zile. Ucraina, la fel, a inceput seria jocurilor de pregatire si a sustinut deja doua partide in Lituania, bifand o victorie si o infrangere, iar Muntenegru a facut egal intr-un bilateral amical cu Serbia si a pierdut un alt meci de verificare in fata Rusiei. Vom avea in perioada urmatoare unele sedinte video in care sa analizam impreuna cu jucatoarele noastre stilul de joc al adversarelor, pentru a stabili un plan de actiune de contracarare a oponentelor din Grupa A. Folosim diferite surse pentru a procura inregistrarile acestor meciuri amicale...

In final, un mesaj pentru suporterii nationalei!

Sper din tot sufletul ca suporterii nationalei sa vina in numar cat mai mare la meciurile Romaniei, la Timisoara, si sa incurajeze echipa si la bine, dar mai ales la greu. Imi doresc sa vad o atmosfera frumoasa in sala, plina de fair-play, care sa ne dea acel impuls aditional in tentativa noastra de a juca un baschet de calitate si de a cistiga meciuri. Va asteptam in numar cat mai mare la Timisoara! Hai Romania!

Va multumim si mult succes!

Mai jos va oferim cateva informatii despre antrenorul secund al Nationalei Romaniei: 
Alexandru RADU
Nascut in Iasi, in data de 3 septembrie 1974.
Fost jucator la divizionara Politehnica Moldrom Iasi.
Din septembrie 2010, este antrenor secund al echipei masculine Worcester Wolves, grupare ce activeaza in British Basketball League. Este si antrenor principal al echipei feminine Worcester Wolves, grupare ce activeaza in liga secunda engleza si in campionatul universitar feminin din Marea Britanie. De asemenea, este antrenor secund al primei echipe masculine a Universitatii din Worcester.
Este “Senior Lecturer in Sports Coaching Basketball” la Universitatea din Worcester si este “Course Leader” pentru programul de master in baschet intitulat “MSc in European Basketball Coaching Science”, program de studii post-universitare de baschet care este derulat de Universitatea din Worcester in parteneriat cu Lithuanian Sports University din Kaunas.
Este autorul cartii de specialitate “Basketball Coaching. Putting Theory into Practice”, care a aparut la Editura Bloomsbury din Londra.
A castigat ca antrenor secund al echipei masculine a Universitatii din Worcester patru titluri de campion in Campionatul Universitar de Baschet din Anglia, in 2011, 2012, 2013 si 2014. Tot ca antrenor secund, a castigat BBL Trophy winner, editia 2013-2014, si BBL Play-offs winner, editia 2013-2014, cu echipa masculina Worcester Wolves.

Parteneri