Foto

Ar fi fost prea frumos!

O fractiune de secunda a lipsit din economia jocului disputat miercuri seara in Sala Sporturilor din Targoviste pentru ca echipa pregatita de Georgios Dikeloulakos si Florin Nini sa-si treaca in cont o victorie istorica la prima participare romaneasca in EuroLeague Women. Din nefericire, spre dezamagirea gazdelor si a unui public admirabil, fluierul final a consemnat victoria puternicei echipe italiene Famila Schio in dauna campioanei Romaniei, CSM Targoviste, cu scorul de 76-75, arbitrii fiind obligati sa anuleze cosul marcat de “veterana” Ivanka Matic cu o fractiune de secunda dupa expirarea timpului regulamentar de joc. De altfel, finalul de infarct a oglindit perfect jocul inaugural din Grupa B a EuroLeague Women, echilibrul dintre CSM Targoviste si Famila Schio fiind evident din prima si pana in ultima secunda.
 
Atmosfera incendiara in Sala Sporturilor din Targoviste
 
Declarata ca fiind partida saptamanii din etapa inaugurala a EuroLeague Women de catre site-ul FIBA-Europe (n.n. – jocul dintre CSM Targoviste si Famila Schio a fost transmis atat de DIGI SPORT, cat si de FIBA-Europe TV), confruntarea dintre cele doua echipe a incantat intreaga asistenta atat prin evolutia imprevizibila si alternanta a scorului, cat si prin numeroasele faze de mare spectacol realizate pe parchetul Salii Sporturilor din Targoviste. “Imbracata” in haine de sarbatoare, ca pentru un debut istoric in cea mai importanta competitie intercluburi din Europa, sala din Targoviste a fost asaltata de un public avid de un baschet de calitate, iar cei prezenti nu au avut ce regreta. Si asta, pentru ca au avut parte de un joc mare facut de campioana Romaniei, chiar daca finalul nu a consemnat victoria echipei favorite. Ar fi fost prea frumos, dar, asa cum recunostea sportiv si primarul municipiului Targoviste, Gabriel Boriga, de numele caruia se leaga prima participare a unei echipe romanesti in EuroLeague Women, "am jucat foarte bine, dar experienta si-a spus cuvantul".
 
De la extaz la agonie
 
Inca din primele secunde ale jocului, gazdele au intrat motivate pe teren si au incercat sa se desprinda pe tabela, mizand pe evolutiile deosebite ale unor jucatoare de exceptie, precum Gabriela Marginean, Jillian Robbins si Ksenia Tikhonenko (ex-MVP-ul Campionatului European U20). Totusi, de partea cealalta se afla Famila Schio, o echipa cu traditie in cupele europene, iar valoarea baschetbalistelor din Peninsula a facut ca echilibrul sa se mentina in primele doua sferturi, tabela consemnand la pauza un mic avantaj pentru oaspete: scor 40-42. Au urmat zece minute de vis pentru campioana Romaniei, cu internationala Gabriela Marginean in forma maxima, si tribunele au inceput sa spere intr-o victorie istorica. Primele minute din ultimul sfert ne-au adus aminte, insa, ca Famila Schio a ocupat locul 7 in sezonul trecut al EuroLeague Women, echipa italiana reusind un “run” de 10-0, astfel ce de la 61-57 pentru CSM Targoviste s-a ajuns la 61-67. Din acel moment, sustinute de un public incendiar, gazdele au preluat din nou initiativa si au revenit fantastic la conducere pe tabela, Tikhonenko, Marginean, Robbins si Babkina reusind sa aduca scorul la 71-69 cu trei minute inainte de final. Dupa alte doua minute de foc, Laura Macchi restabileste egalitatea, scor 73-73, si finalul se anunta unul nerecomandat cardiacilor. Gazdele mizeaza totul pe cartea atacului, Babkina isi mai trece in cont doua puncte, iar cu 2,3 secunde inainte de final, aceeasi Laura Macchi (n.n. – are noua sezoane in EuroLeague Women si doua sezoane in WNBA) “ingheata” tribunele cu o reusita de la mare distanta: scor 75-76. Dupa un time-out cerut prompt de gazde, experimentata Ivanka Matic gaseste o bresa si arunca, dar mingea loveste buza inelului. Aceeasi Matic o recupereaza si inscrie! Numai ca timpul de joc a expirat si arbitrii au fost nevoiti sa anuleze reusita componentei de baza a nationalei Serbiei, astfel ca tabela a consemnat victoria echipei Famila Schio, cu scorul de 76-75.
Conform datelor oficiale, iata marcatoarele CSM Targoviste: MARGINEAN (17 puncte, 4 recuperari, 2 interceptii), BABKINA (15 puncte, 3 recuperari, 6 pase decisive, 1 interceptie), TIKHONEKO (13 puncte, 12 recuperari, 3 pase decisive, 1 interceptie), ROBBINS (13 puncte, 12 recuperari, 2 pase decisive, 3 interceptii), NOVOSEL (6 puncte, 3 recuperari, 2 pase decisive), MILJKOVIC (6 puncte, 3 recuperari), STOENESCU (3 puncte, 1 recuperare, 1 interceptie), MATIC (2 puncte, 5 recuperari, 1 pasa decisiva). A mai evoluat pentru gazde si HUTANU. De partea cealalta, principalele marcatoare ale oaspetelor au fost MACCHI (18 puncte, 5 recuperari, 1 pasa decisiva, 3 interceptii), NADALIN (16 puncte, 3 recuperari) si MASCIADRI (12 puncte, 4 recuperari, 4 pase decisive).
 
Si daca tot am amintit de datele oficiale, sa mai consemnam ca in celelalte doua partide din Grupa B s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
UE Sopron - Arras Pays D’Artois 56-52
Nadezhda Orenburg - GA Kosice 70-65
 
Declaratii la cald
 
Operatia a reusit, dar pacientul este mort! Cred ca echipa mai norocoasa a castigat. Am jucat bine, dar am pierdut intr-un final incandescent. Dar sa nu uitam ca suntem o echipa noua, la prima participare in grupele EuroLeague Women. Pentru noi, este foarte important sa uitam ce s-a intamplat in aceasta seara si sa ne concentram pe un nou inceput”, a declarat la finalul jocului antrenorul CSM Targoviste, grecul Georgios Dikeloulakos.
 
Am castigat in aceasta seara pentru ca am fost o echipa. A fost un joc nebun, in care am fi putut castiga la fel de bine cum am fi putut pierde. CSM Targoviste este o echipa buna, care a facut un joc bun la prima lor participare in EuroLeague Women. Publicul a fost deosebit, iar atmosfera a fost superba”, a punctat la randul sau si antrenorul echipei italiene, Maurizio Lasi.
 
Ma asteptam sa gasesc o echipa determinata, pentru ca se afla la prima lor participare in EuroLeague Women. Sunt foarte bucuroasa pentru victorie si vreau sa le felicit pe colegele mele. Consider ca am castigat datorita unitatii noastre. Noi am jucat ca o echipa", a punctat si principala marcatoare a echipei Familia Schio, extrema Laura Macchi, cea care a inscris cosul victoriei.
 
Echipa noastra a jucat senzational. Chiar daca am pierdut, le felicit pe jucatoare pentru determinare. Sunt mandru de ele. Au dat tot ce au putut, dar experienta si-a spus in final cuvantul. Lumea trebuie sa inteleaga ca EuroLeague Women este o cu totul alta lumea decat ceea ce stim si jucam noi. La acest joc nu prea putem vorbi ca am fost ghinionisti. Noi am ratat ultimele doua aruncari iar ele au marcat cosul victoriei! Acesta este farmecul si specificul acestei competitii. Asa este sportul, trebuie sa existe un invins si un invingator!”, a spus si primarul municipiului Targoviste, Gabriel Boriga, cel care a facut realizabil visul ca o echipa romaneasca sa joace in EuroLeague Women.
 
Nu putem fi satisfacuti de rezultat, dar consider ca echipa noastra a facut un joc mare. A fost o atmosfera deosebita si pe aceasta cale vreau sa le multumim fanilor pentru prezenta si pentru sprijinul acordat. Ne pare rau ca nu am castigat”, a declarat si coordonatoarea de joc a CSM Targoviste, Elina Babkina.
 
Programul CSM Targoviste din Grupa B

Reamintim ca in grupa B, alaturi de Famila Schio si CSM Targoviste, mai evolueaza echipele Fenerbahce Istanbul (Turcia), Good Angels Kosice (Slovacia), Nadezhda Orenburg (Rusia), Uniqua Euroleasing Sopron (Ungaria) si Arras Pays D'Artois (Franta).
Dar iata si programul complet al CSM Targoviste in Grupa B din EuroLeague Women, 2012/2013:
31.10.2012 – Fenerbahce Istanbul – CSM Targoviste (ora 20:00)
14.11.2012 – CSM Targoviste – Nadezhda Orenburg (ora 18:00)
21.11.2012 – UE Sopron – CSM Targoviste (ora 18:00)
28.11.2012 – CSM Targoviste – Arras Pays D’Artois (ora 18:00)
05.12.2012 – GA Kosice – CSM Targoviste (ora 18:00)
13.12.2012 – Famila Schio – CSM Targoviste (ora 20:30)
19.12.2012 – CSM Targoviste – Fenerbahce Istanbul (ora 18:00)
16.01.2013 – Nadezhda Orenburg – CSM Targoviste (ora 19:00)
23.01.2013 – CSM Targoviste – UE Sopron (ora 18:00)
30.01.2013 – Arras Pays D’Artois – CSM Targoviste (ora 20:00)
06.02.2013 – CSM Targoviste – GA Kosice (ora 18:00)
 
Dupa disputarea jocurilor tur/retur, primele patru clasate din fiecare serie si doua din cele mai bune echipe de pe locurile 5 se califica direct in faza superioara (14 echipe).


FOTO - Internationala Gabriela Marginean, principala marcatoare a CSM Targoviste, oprita neregulamentar dintr-o incursiune spre panoul advers. (copyright - CSM Targoviste/FIBA-Europe)

Parteneri