Foto

Baschetbalisti de aur!

Ankara. Turcia. 27 aprilie 2011. O zi deosebita pentru baschetul romanesc. Selectionata masculina “U14” de 3x3 a Romaniei, formata din Kuti Nandor, Tudor Gheorghe, Vlad Petrea si Emanuel Cate, joaca finala “World Children’s Games”. Dupa un meci dominat clar de micutii tricolori, Romania invinge Anglia, cu scorul de 29-16, si castiga trofeul mondial!

La 14 ani neimpliniti, Kuti Nandor, Tudor Gheorghe, Vlad Petrea si Emanuel Cate, coordonati in permanenta de mult mai “batranul” antrenor Hristu Sapera (30 de ani), au scris istoria la “World Children’s Games” din Turcia. In traducere, un fel de “Jocuri Olimpice ale Copiilor”, in care organizatorii au pompat zeci de milioane de euro si care a adunat la Ankara sportivi din 90 de tari. Turneul de baschet 3x3 desfasurat sub egida FIBA a adunat 16 selectionate nationale din toate colturile lumii. La final, micutii nostri baschetbalisti au urcat pe cea mai inalta treapta a podiumului si au simtit “greutatea” primei medalii mondiale de aur atarnate la gat. Firesc, din momentul in care au intrat in posesia valoroasei medalii, nici ca s-au mai despartit de ea vreo clipita. A fost ca o dragoste la prima vedere...
 
Bucuresti. O zi mai tarziu. Aeroportul International “Henri Coanda”. Ora 18. Multa lume, nervi si bagaje. Parinti, antrenori si bunici, ziaristi si vedete. Totul este ticsit intr-un spatiu unde tacanitul sacadat al placutelor de la terminalul sosiri dicteaza ritmul inimii, mai tare decat cel mai sever dirijor. Cursa dinspre Istanbul aterizeaza mai devreme si anuntul aproape mecanic de la informatii are efect catalizator. Agitatia sporeste si nerabdarea de a-i vedea pe tinerii tricolori ii cuprinde pe toti. Usile glisante de la sosiri se deschid si delegatia Romaniei isi face aparitia sub privirile celor aflati la acea ora in aeroport. Medaliile de la gat sunt mai frumoase decat ti-ai putea imagina si sclipesc mai tare decat licuricii din miezul noptilor toride din vara. Bliturile fotoreporterilor se declanseaza automat si incep sa scanteieze pentru prima data pentru micutii tricolori, in vreme ce cameramanii TV isi intra si ei in atributii. Emotionati, mai tare de revedere cu parintii decat de camerele de luat vederi, cei patru campioni, insotiti de antrenor, se opresc la declaratii precum starurile vazute pana mai ieri la televizor.
“Nu ne asteptam sa fie o asemenea competie! Credeam ca va fi doar un turneu international de 3x3, dar de cand am ajuns in Turcia pe aeroport era isterie. Peste tot vedeai numai afise cu Ankara World Children’s Games”, sparge gheata Tudor Gheorghe, mintea limpede a echipei coordonate de Hristu Sapera, care in urma cu o saptamana primea la Cluj, la finalul CN U14, trofeul special de “cel mai bun aparator”.
“A fost foarte bine in Turcia si mi-a placut foarte mult. Am avut ceva emotii in semifinale, cu Germania, dar bine ca am castigat trofeul. Cand am devenit campioni ne-au asaltat toti cei de-acolo”, continua povestea frumoasa de pe taram turcesc colegul sau Emanuel Cate, cel care la Cluj a fost desemnat “cel mai bun recuperator”.
Vlad Petrea, bucuresteanul jovial al lotului, are un zambet care aproape le molipseste si pe stewardese: “E ceva extraordinar sa ai o medalie de aur la gat.. A fost ceva neobisnuit sa vezi atatia copii din mai multe sporturi adunati in acelasi loc. O competitie pe care nu o voi uita!“.
“Da, asa este. A fost foarte fain in Turcia si organizarea a fost impecabila”, il aproba Kuti Nandor pe  colegul sau. “Orasul mi-a placut foarte mult si deja am foarte multe amintiri. Cand am primit medalia a fost extraordinar. N-am mai simtit asa ceva niciodata”, recunoaste sub privirile calde ale antrenorului jucatorul care la Turneul Final de la Cluj a primit trofeul MVP.
Nu scapa de intrebari nici tehnicianul deja titrat cu doua locuri 1 (n.n. - Hristu Sapera a castigat in luna decembrie 2010 din postura de antrenor principal si Turneul International FIBA de minibaschet de la Bucuresti), pana mai ieri si el fost jucator divizionar. “A fost o competitie foarte puternica, au participat multe tari cu traditie in baschet, iar noi am reusit sa ne luptam pentru fiecare minge si pentru fiecare meci. Am meritat intr-un final trofeul. Sunt foarte multumit de copii pentru ca au dat totul si si-au dorit foarte mult sa castige aceasta competitie. E clar ca este mai greu pe banca tehnica decat pe parchet”, incheie marturisirea antrenorul unei  generatii a carui drum spre glorie abia incepe...
 
 
Tudor Gheorghe (CSU Cuadripol Brasov):
“Nu ne asteptam sa fie o asemenea competie!  Credeam ca va fi doar un turneu international de 3x3, dar de cand am ajuns in Turcia pe aeroport era isterie. Peste tot vedeai numai afise cu Ankara World Children’s Games.”
Vlad Petrea (Royal Fun Bucuresti):
“E ceva extraordinar sa ai o medalie de aur la gat. Cel mai greu mi s-a parut meciul cu Estonia. A fost ceva neobisnuit sa vezi atatia copii din mai multe sporturi adunati in acelasi loc. Cand am vazut ziaristii... am zis... wow!!!!”
Emanuel Cate (Dinamo CSS 6 Bucuresti):
“Mi-a placut foarte mult in Turcia. Am avut ceva emotii in semifinale cu Germania, dar bine ca am castigat trofeul. Cand am devenit campioni ne-au asaltat toti cei de-acolo!”
Kuti Nandor (U-Mobitelco Cluj):
“A fost foarte fain la Ankara si organizarea a fost impecabila. Orasul mi-a placut foarte mult si deja am foarte multe amintiri. Cand am primit medalia a fost ceva extraordinar. N-am mai simtit asa ceva niciodata pana acum”.
Hristu Sapera, antrenor principal (CSM Bucuresti):
“A fost o competitie foarte puternica, au participat multe tari cu traditie in baschet, iar noi am reusit sa ne luptam pentru fiecare minge si pentru fiecare meci. Am meritat intr-un final trofeul. Sunt foarte multumit de copii pentru ca au dat totul si si-au dorit foarte mult sa castige aceasta competitie. ”
 
Iata si rezultatele inregistrate de Romania la World Children’s Games – Ankara 2011”:
 
Grupa B

Romania – Kazahstan 31-14
Romania – Muntenegru 23-17
Romania - Azerbaidjan 33-4
Romania - Iran 27-16
Romania - Rusia 34-17
Romania - Qatar 33-4
Romania – Cehia 31-6
 
Optimi de finala
Romania - Emiratele Arabe Unite 30-11
 
Sferturi de finala

Romania – Estonia 32-23
 
Semifinale

Romania – Germania 27-22
 
FINALA

ROMANIA – Anglia 29-16
 
FELICITARI CAMPIONILOR!

Parteneri