Foto

Baschetul 3x3 bate la usa Jocurilor Olimpice!

Federatia Internationala de Baschet a anuntat ca a depus la Comitetul International Olimpic documentatia necesara pentru ca baschetul 3x3 (http://youtu.be/uxUvIytYbyg) sa devina sport olimpic incepand cu urmatoarea editie,  Rio de Janeiro 2016.
Proiectul FIBA este sustinut atat de federatiile nationale de specialitate cat si de promotorii competitiilor de baschet 3x3 din intreaga lume, printre care si Sport Arena Streetball (www.3la3.ro), care organizeaza singurul campionat de baschet 3x3 din Romania, ajuns in acest an la cea de-a noua editie. De altfel, competitia organizata inca din 2005 pe terenurile din incinta Universitatii Politehnica Bucuresti este considerata una dintre cele mai importante din Europa, fapt subliniat de FIBA in cadrul congresului care a avut loc la Barcelona in luna octombrie a anului trecut.
In motivatia FIBA catre forul international olimpic se arata ca baschetul 3x3 este printre cele mai practicate sporturi recreationale din lume, cu peste 250 de milioane de practicanti. Totodata, se mentioneaza ca in 2012 a fost organizat pentru prima oara si un circuit mondial, intitulat “FIBA 3x3 World Tour”, care a cuprins cinci turnee Masters si o finala mondiala, desfasurata SUA, la Miami. Reamintim ca la finala mondiala a participat si o echipa romaneasca, din care a facut parte si cel mai bun jucator de baschet 3x3 din Romania pe 2012, Angel Santana, la final “tricolorii” reusind sa se claseze pe un onorant loc 6, iar Santana sa castige concursul de aruncari de la distanta (3p).
 
Schimbare de regulament
 
La inceputul acestei luni, oficialii FIBA au anuntat cateva modificari efectuate in regulamentul jocului de baschet 3x3, printre cele mai importante fiind:
- la Art. 1 – “Teren si minge”, se face precizarea ca, atat la feminin, cat si la masculin, la toate categoriile de varsta, se va juca doar cu minge nr. 6 (regula nou introdusa pentru a promova noua minge oficiala de baschet 3x3, considerandu-se ca acest tip de minge este la indemana tuturor si este mai potrivita pentru conditiile “outdoor”).
- la Art. 9 - a fost eliminata vechea regula: “mingea nu trebuie sa fie scoasa in afara semicercului (driblata sau pasata) in urma unei interceptii sau a unei pase gresite”.
- la Art. 10 – Schimbarile sunt permise la orice echipa numai cand mingea este “moarta”, inainte de a da din nou drumul la joc. Jucatorul aflat la schimbare poate intra in joc numai dupa ce coechipierul sau paseste in afara terenului si stabilesteun contact fizic cu el (trebuie sa-l atinga). Schimbarile vor avea loc numai in spatele liniei din capatul opus al panoului de baschet si nu necesita actiuni suplimentare din partea arbitrilor sau a oficialilor de la masa.
- la Art. 12 si Art. 13 - au fost adaugate procedurile in caz de protest din partea unei echipe si modalitatea de clasificare a echipelor.
 
Noul regulament oficial de baschet 3x3 poate fi vizualizat pe site-ul FIBA, la adresa:
http://www.fiba.com/downloads/v3_abouFiba/3x3/3x3RulesOfTheGame.pdf
 

Parteneri