Foto

Baschetul romanesc in doliu!

Fostul mare baschetbalist Dragos Nosievici, component de baza al celei mai valoroase reprezentative nationale din istoria baschetului masculin romanesc, s-a stins din viata, in aceasta dimineata, intr-un spital din Leverkusen.
In varsta de 76 de ani, Nosievici fusese internat in urma cu cateva zile pentru o problema la sold, fiind necesara o interventie chirurgicala pentru a i se introduce doua suruburi de titan pentru stabilizarea osului. Din pacate, o infectie intraspitaliceasca i-a curmat viata fostului international roman, decesul fiind consemnat de medicii din Leverkusen, astazi, la primele ore ale diminetii.
Format si crescut sub bagheta antrenoarei Stela Rusu la echipa Stiinta Bucuresti, Dragos Nosievici s-a remarcat inca de tanar si a fost transferat la multipla campioana nationala Steaua Bucuresti, unde l-a avut ca antrenor pe regretatul Costi Herold (n.n. – cinciul de aur al ros-albastrilor din acea perioada era format din Folbert, Nedeff, Niculescu, Fodor si Nosievici). Avand calitati deosebite si fiind un jucator foarte valoros, Nosievici a fost cooptat rapid si in nationala Romaniei si a participat sub culorile tricolore la sase editii ale Campionatelor Europene, in perioada 1959-1969, avand in bogatul sau palmares international si o clasare pe locul 5 in ierarhia continentala din 1967, cea mai valoroasa performanta din istoria baschetului masculin romanesc (n.n. – echipa masculina a Romaniei a obtinut locul 5 la Campionatele Europene doar la editiile de la Sofia, in 1957, si de la Helsinki, in 1967). La editia gazduita de Finlanda, nationala Romaniei, cu legendarul antrenor Puiu Popescu pe banca, si-a trecut in cont cateva victorii de senzatie in fata unor nationale cu nume de rezonanta - 88-85 cu Spania, 75-73 cu Iugoslavia (n.n. – punctele succesului istoric de pe Patinoarul din Helsinki au fost marcate de Nosievici, in prezenta a peste 12.000 de spectatori), 63-57 cu Italia, 77-74 cu Belgia, 83-64 cu Olanda. La finele turneului final, Romania a ocupat locul 5, laurii europeni fiind cuceriti de redutabila reprezentativa a URSS. Conform istoricului oficial FIBA, nationala Romaniei era compusa din: Christian Popescu, Adolf Cernea, Gheorghe Novac, Dragos Nosievici, Titus Tarau, Alin Savu, Mihai Albu, Ekehardt Jekely, Gheorghe Barau, Nicolae Barsan, Radu Diaconescu si Horia Demian.
Dupa 1970, Dragos Nosievici a plecat in Luxemburg, unde a si jucat pentru o scurta perioada la BBC Amicale Steinsel (n.n. – a castigat campionatul din Luxemburg, in 1971, fiind si cosgeterul echipei), dupa care s-a stabilit in Germania, la Leverkusen, unde a activat si ca antrenor al echipei locale TUS 04, dar si ca inginer la celebra companie farmaceutica Bayer. Detinea impreuna cu familia un hotel si un restaurant in Leverkusen, locatii pe care multi dintre baschetbalistii romani nu le ocoleau atunci cand se aflau in Germania...
 
Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet adreseaza sincere condoleante familiei indurerate.

DUMNEZEU SA-L ODIHNEASCA IN PACE!

Parteneri