Foto

Baschetul romanesc in doliu!

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a celui care a fost Emil “Mimi” Niculescu. Dupa o lupta nedreapta cu boala, azi noapte, in jurul orelor 2:30, inima fostului mare baschetbalist a incetat sa mai bata si a facut astfel ca baschetul romanesc sa mai piarda o stea din constelatia performerilor.
Nascut in 12 iunie 1932, Emil Niculescu a intrat definitiv in istoria baschetului romanesc ca fiind unul dintre cei care au transformat in arta sportul de sub panouri, facand adevarate spectacole de magie pe terenurile de joc prin anii 50’-70’, atunci cand facea parte din generatia de aur a CCA. O generatie slefuita, atat din teren, cat si de pe banca, de celebrul Constantin Herold, devenita legenda si prin “formula magica: 3N + 2F”. Adica,  Folbert, Fodor, Nedeff, Niculescu si Nedelea, sau ulterior Novacek. Un cinci redutabil, care a facut legea atat in Romania, in perioada 1956-1964 (opt titluri nationale consecutive), dar si in Europa, unde CCA a atins cea mai valoroasa performanta obtinuta de vreo echipa de baschet din Romania: medalie de bronz in Cupa Campionilor Europeni, in 1961! Erau vremuri cand jocurile din Sala Floreasca se jucau cu casele de bilete inchise, in vreme ce in fata arenei ramaneau pe dinafara sute de fani care nu prindeau “un bilet in plus”. Iar copiii iti spuneau pe nerasuflate intreaga echipa ros-albastra care a patruns in semifinalele CCE: Alexandru FODOR, Andrei FOLBERT, Mihai NEDEFF, Theodor NEDELEA, Emil NICULESCU, Armand NOVACEK, Ion CIMPOIAS, Valeriu GHEORGHE, Liviu NAGY si Ion TESTIBAN. In aproape doua decenii in care a evoluat in tricoul echipei militare, Emil “Mimi” Niculescu a adunat 10 titluri nationale, iar la nivelul reprezentativei tricolore a obtinut cea mai valoroasa clasare din istoria nationalei masculine, locul 5 la Europenele de la Sofia, din 1957, performanta pentru care a primit in 1960 titlul de “maestru al sportului”.
Tarziu, dupa decembrie ’89, ca o recunoastere a valorii sale incontestabile, Mimi Niculescu a fost recompensat in 1998 cu titlul de “maestru emerit al sportului”  la propunerea echipei ICED Bucuresti, formatie la care a jucat spre finalul carierei sportive si la care a activat ultirior si ca antrenor.

Ceremonia funerara va avea loc sambata, 09 august, de la ora 10:00, la Crematoriul Vitan-Barzesti din Bucuresti (adresa - Sos. Vitan-Barzesti, nr. 9-11, Sector 4; situat in spatele Institutului National de Medicina Legala). Cei care doresc sa-i aduca un ultim omagiu fostului mare baschetbalist o pot face, sambata, 09 august, cu incepere de la ora 09:00, la Crematoriul Vitan-Barzesti din Bucuresti, unde va fi expus corpul neinsufletit al celui care a fost Emil "Mimi" Niculescu.

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet adreseaza sincere condoleante familiei indurerate. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Parteneri