Foto

Baschetul romanesc in doliu

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a celui care a fost prof. univ. dr. Dumitru COLIBABA-EVULET. Dupa o lunga lupta nedreapta cu boala, inima fostului mare teoretician si practician al baschetului romanesc a incetat sa mai bata, marti seara, si a facut astfel ca sportul romanesc sa mai piarda o stea din constelatia performerilor.
 
Nascut in 1939, la Radauti, in judetul Suceava, Dumitru COLIBABA-EVULET a absolvit Institutul de Cultura Fizica din Bucuresti in anul 1962, cu specializarea baschet, fiind atras ca un magnet inca de tanar de sportul cu mingea la cos. De altfel, regretatul mare profesor si-a dedicat intreaga viata sportului in general, si baschetului in mod special, parcurand in viata toate etapele performantei: sportiv, antrenor, lector si mai apoi profesor universitar. Dedicat atat muncii de antrenor langa dreptughiul magic, dar mai ales formarii si perfectionarii tinerelor cadre didactice din sport, Dumitru COLIBABA-EVULET a fost mai intai asistent si sef de lucrari la catedra de jocuri sportive din cadrul IEFS Bucuresti (1965-1977), mai apoi a devenit conferentiar universitar la catedra de Educatie Fizica si Sport din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti (1977-2003), iar in finalul carierei, dupa ce a devenit doctor in educatie fizica (1995), a fost profesor universitar la Facultatea de Educatie Fizica din cadrul Universitatii din Pitesti. De-a lungul carierei sale de antrenor de baschet a pregatit echipe la toate nivelurile, de la minibaschet si pana la seniori, fiind cooptat in dese randuri de FRB si in staff-urile tehnice ale loturilor nationale de juniori si seniori ale Romaniei (a participat ca antrenor principal la Campionatul European, Helsinki 1977). A pregatit de-a lungul carierei de antrenor doar echipe din Bucuresti, fiind pe rand antrenor principal la echipele divizionare IEFS, Carpati si Politehnica, in vreme ce la nivelul juniorilor si-a trecut in palmares si doua titluri nationale cucerite cu Liceul nr. 2 si CSS Steaua. Ca antrenor al echipelor studentesti a reusit sa obtina ca antrenor principal al IEFS si Politehnica si cinci titluri nationale universitare.
Parasind definitiv dupa 1989 cariera de antrenor pentru cea didactica, Dumitru COLIBABA-EVULET a elaborat peste 60 de lucrari stiintifice, a scris peste 80 de articole de specialitate in diverse publicatii din intreaga lume (Polonia, Portugalia, Spania SUA etc) si a contribuit major la publicarea a patru carti, dintre care cea mai cunoscuta este cea scrisa impreuna cu Ion Bota, “Jocuri sportive – teorie si metodica”. In afara baschetului, a mai colaborat cu mai multe federatii nationale, printre care cea de handbal si cea de natatie. A fost membru al Biroului Federal al FR Baschet in perioada 1975-1990, presedinte al Colegiului Central de Antrenori din FRB in perioada 1971-1995 dar si vicepresedinte al Societatii Profesorilor de Educatie Fizica si Sport din Romania in perioada 1990-1994.
Pentru intreaga sa activitate din baschet, a devenit dupa 1990 antrenor emerit iar pentru meritele deosebite din plan educational i-au fost conferite mai multe distinctii, printre care Diploma “Merite in activitatea sportiva de performanta” (1972) si Diploma “Merite in sport (1994). In plan international a primit mai multe distinctii din partea unor universitati de profil, dar si diploma “Ambasadorii sportului”, conferita in 1976 de presedintele SUA, Gerald Ford, impreuna cu Societatea “People to people”.
 
Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet adreseaza sincere condoleante familiei indurerate. Dumnezeu sa-l odihneasca!
 
Totodata, in semn de recunostinta, Federatia Romana de Baschet a decis ca la toate meciurile de baschet din faza a doua a Cupei Romaniei sa se tina un moment de reculegere in memoria celui care a fost prof. univ. dr. Dumitru COLIBABA-EVULET. Nu te vom uita niciodata, nea Coli...

Corpul neinsufletit al prof. univ. dr. Dumitru Colibaba-Evulet va fi depus de maine dimineata, dupa ora 10:00, la capela Bisericii Sf. Petru si Pavel (Biserica Herestrau) iar vineri, la ora 12:00, va avea loc slujba religioasa si ceremonia funerara.

Parteneri