Foto

Bucurestiul a fost capitala baschetului mondial!

Pentru trei zile, Bucurestiul a fost capitala baschetului mondial cu ocazia turneului international “3x3 EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball”, competitie organizata in colaborare de Federatia Romana de Baschet, Sport Arena si ACS Sport Promotion, cu sprijinul forurilor europene si mondiale de specialitate, si care a reunit in Piata Constitutiei conducerile FIBA, FIBA Europe si FIBA Oceania, precum si trei baschetbalisti celebri care au scris intre: lituanianul Sarunas Marciulionis, spaniolul Jorge Garbajosa si sarbul Vlade Divac.
 
Monitorizare CIO
 
Desi s-a desfasurat la concurenta cu EuroBasket Women 2013, turneul international de baschet 3x3 din Bucuresti s-a aflat in centrul atentiei, fiind monitorizat cu atentie de catre Walter Sieber, membru al Comisiei de Programe din cadrul Comitetului International Olimpic. Si asta, pentru ca, si in baza raportului intocmit de canadianul Walter Sieber, forul international olimpic va decide in luna august, la Moscova, daca baschetul 3x3 va deveni sau nu o noua disciplina olimpica. Oficialul CIO a fost insotit in Bucuresti de o serie de personalitati, printre care s-au numarat Yvan Mainini (presedinte FIBA), Patrick Baumann (secretar general FIBA), Bob Elphinston (presedinte FIBA Oceania si ex-presedinte FIBA), Turgay Demirel (presedintele Federatiei de Baschet din Turcia), precum si coordonatorii programelor de baschet 3x3 ai FIBA, Alex Sanchez si Kosta Iliev, respectiv FIBA Europe, Robert Rieblinger.
 
Record de asistenta si record de competitori
 
In week-end-ul recent incheiat au fost trei zile pline de baschet, cu un numar record de echipe inscrise in competitie, 311 (adica peste 1.200 de jucatori), partidele derulate pe cele opt terenuri amplasate in Piata Constitutiei fiind “cuplate” si cu numeroase momente de spectacol total, pentru ca renumele de cel mai mare turneu de baschet 3x3 organizat vreodata in Romania sa fie respectat. Cum era si fieresc, meciurile au starnit aceeasi pasiune, fie ca a fost vorba despre categoriile de babybaschet sau minibaschet (U12) sau de cele ale veteranilor (+35), de cele in scaun rulant sau de cele dedicate copiilor cu sindrom Down. Toata lumea, de la copii si pana la bunici, s-a bucurat de baschet in cele peste 400 de meciuri, care au insumat un record de peste 60 de ore de timp efectiv de joc.
 
Legendele baschetului mondial au fost prezente in Capitala
 
In plus, importanta evenimentului organizat in Piata Constitutiei a atras in Capitala o serie de personalitati marcante din lumea sportului, bucurestenii avand ocazia sa-i vada pe viu si pe trei dintre cei mai mari baschetbalisti europeni, figuri care se afla deja si in istoria baschetului mondial prin performantele lor. Lituanianul Sarunas Marciulionis, spaniolul Jorge Garbajosa si sarbul Vlade Divac au raspuns invitatiei de a veni in Bucuresti si au sustinut baschetul 3x3 de-a lungul turneului “EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball”, acordand autografe si interviuri. Si cum baschetul le-a intrat in sange, au intrat si pe terenul de joc, Divac jucand in echipa premierului Romaniei in “meciul celebritatilor” iar Garbajosa contribuind la spectacolul total din concursul de slam dunk.
 
Darlington a devenit “World King of Dunk”
 
Si daca tot am amintit de spectacolul “zburatorilor”, sa mentionam ca la concursul de slam dunk au participat patru dintre cei mai buni dunkeri din lume, canadianul Justin Darlington, americanul Porter Maberry, rusul Aleksandr Shalygin si letonul Kristaps Dargais. Cvartetul de asi a reusit sa ridice asistenta in picioare, etaland intr-un concurs de vis cele mai noi creatii din domeniu (http://youtu.be/6pqLQsKCwoY). La final, canadianul Darlington s-a dovedit de departe “World King of Dunk”, si a plecat acasa in Toronto cu trofeul, dar si cu un cec in valoare de 2.000 de euro, dupa ce a prezentat o executie spectaculoasa peste “uriasul” Jorge Garbajosa! Regalul de slam-dunk-uri a fost completat de catre membrii trupei “Lords of Gravity”, care s-au folosit de trambuline pentru a realiza un show de neuitat. Executiile acestor magicieni ai aerului s-au dovedit a fi si extrem de periculoase, accidentarea grava a unuia dintre membrii trupei taind pentru moment respiratia celor prezenti. Csanad Karoly Borlaya primit toate ingrijirile medicale de urgenta si este acum in afara oricarui pericol, fiind operat luni noapte in Budapesta.
 
Baschetul 3x3 a fost sustinut de personalitati
 
Nici personalitatile nu au stat departe de baschetul 3x3 in acest weekend. Dupa campania "Din strada, la Jocurile Olimpice", in care marii campioni olimpici si mondiali din Romania si-au exprimat sustinerea fata de aceasta disciplina, o mare parte dintre acestia ne-au onorat cu prezenta si in Piata Constitutiei. Alaturi de ei, personalitati ale vietii publice din Romania au urmarit, din zona special amenajata, spectacolul oferit de un asemenea eveniment, ba mai mult, au si coborat pe terenul de joc pentru un inedit meci al celebritatilor. Au jucat baschet la “3x3 EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball” primul ministru al Romaniei, Victor Ponta, secretarul de stat in MTS, Carmen Tocala, presedintele Steaua Baschet, Virgil Stanescu si legendarul Vlade Divac, presedintele Comitetului Olimpic din Serbia, reuniti intr-o echipa, iar oponentii au fost gloriile fotbalul romanesc, Bogdan Stelea, Miodrag Belodedic si Daniel Prodan, precum si Virgil Carutasu, unul dintre cei mai titrati baschetbalisti romani.
De la tribuna VIP, au urmarit meciurile de baschet 3x3, dar si spectacolul celebritatilor, ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu, presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, precum si o serie de personalitati din Romania, precum Gheorghe Hagi, Ana Maria Branza, Felicia Filip, Daciana Sarbu, Mihai Covaliu si Stefan Birtalan.
 
Spectacol de vis in Piata Constitutiei
 
Si cum un astfel de eveniment contine si o parte de divertisment, nu numai de sport, trei trupe de dansatori Red Bull, o trupa de dansatori de la Policy Center, doua dintre cele mai bune echipe de majorete din Romania, cele ale echipelor CSU Asesoft Ploiesti si CS Municipal Targoviste, cel mai bun freestyler de fotbal din Romania, Alexandru Stan, precum si o echipa de acrobati de la UNEFS, au asigurat momentele de intermezzo, reusind sa realizeze o atmosfera deosebita in randul numerosilor fani prezenti in tribune. Iar daca “artistii” si-au mai permis si cate un moment de respiro, au intervenit prompt cei doi “announceri”, George Vintila, responsabil cu electrizarea tribunelor, si Cosmin “Ursu” Petrescu, specialistul care a comentat fiecare meci de parca era finala NBA. Si ca totul sa fie de neuitat, “Ursu” a uimit asistenta si cu un extraordinar moment de karaoke, reusind in acest fel sa-i surprinda pana si pe organizatori!
 
Premii si trofee pentru invingatori
 
Cei peste 10.000 de oameni care s-au perindat de-a lungul celor trei zile prin Piata Constitutiei au avut parte si de nenumarate concursuri individuale, peste 1.000 de premii fiind oferite de catre organizatori si parteneri. Si daca tot am amintit de premiile puse la bataie pentru “3x3 EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball”, sa mai adaugam ca au existat si trei premii consistente in bani, de cate 2.000 de euro. Unul a ajuns la canadianul Darlington, “regele dunkurilor”, iar celelalte doua au intrat in posesia celor doua echipe invingatoare la categoria Elite, “Still Us” la feminin, respectiv “Salajean Hustlers” la masculin, ultima urmand sa ne reprezinte si la finala “3x3 EuroTour 2013”, care va avea loc in luna septembrie la Budapesta.
Dar iata si lista castigatorilor de la “3x3 EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball – Bucuresti 2013”:
Elite Masculin: Salajean Hustlers (Alex Danila, David Lawrence, Dejan Radulovic, Bogdan Sandu)
Elite Feminin: Still Us (Monica Adi, Cristina Perta, Andra Haas, Flori Diaconu)
+18 Masculin: Lenesii (Bogdan Zdrafcovici, Vasilica Craciun, Valentin Burtea, Viorel Radu)
+35 Masculin: Bob's Squad-Leii (Andrei Romanescu, Ionut Fogoros, Mihai Iosif, Sorin Rudeanu)
+35 Feminin: LSD by Bucharest (Brandusa Popa, Ioana Lacau, Elena Badica, Madalina Turlea)
-18 Masculin: Planeta Moldova (Radu Virna, Bogdan Serbanescu, Andrei Neguroiu, Lucian Tibirna)
-18 Feminin: Brandusele (Sonia Vilcinschi, Alexandra Chitanu, Diana Dima, Ana-Maria Chitanu)
-14 Masculin: Big Win (Antonio Nasturescu, Dragos Diculescu, Eduard Angelescu, Alexandru Dobromir)
-14 Feminin: Lynx (Ariana Valcu, Amira Al-Ash-Hab, Sarah Dumitrescu)
Slam-dunk: Justin Darlington (Canada)
 
Baschetul 3x3 bate la poarta Jocurilor Olimpice!
 
Organizatorii evenimentului din Capitala spera din toata inima ca, in august,  campania “Din strada la Jocurile Olimpice”, derulata cu sprijinul mai multor campioni mondiali si olimpici din Romania, sa-si atinga scopul. Astfel, in urma turneului recent incheiat in Piata Constitutiei si a vizitelor de cel mai inalt nivel, speram ca in luna august CIO sa voteze pentru ca baschetul 3x3 sa devina disciplina olimpica incepind cu editia Rio de Janeiro 2016. Am avea astfel posibilitatea ca o echipa romaneasca de baschet sa fie prezenta la Jocurile Olimpice, cu sanse reale la obtinerea unei medalii. “Baschetul 3x3 are un potential urias de a deveni o noua disciplina olimpica de impact. Este un sport care are deja milioane de practicanti in intreaga lume si sunt convins ca la editia de la Rio de Janeiro, din 2016, vom vedea meciuri de baschet 3x3 incluse in programul olimpic!”, ne-a declarat Vlade Divac, unul dintre cei mai valorosi pivoti europeni din NBA, actualmente presedinte al Comitetului Olimpic din Serbia.
 
 
Pe aceasta cale, organizatorii multumesc tuturor celor care au contribuit la buna desfasurare a evenimentului “3x3 EuroTour Wizz Air Sport Arena Streetball:
 
sponsori: Wizz Air, Automobile Bavaria Group, Raiffeisen Bank, Champion, Pepsi, Ursus, Red Bull, Sony, McDonald's, Airwaves, The Group, OMD
 
parteneri: Ministerul Tineretului si Sportului, Primaria Municipiului Bucuresti, Primaria Sectorului 5, Directia pentru Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti, Federatia Sportului Scolar si Universitar, Universitatea Politehnica Bucuresti, Hotel Marriott, Hotel Ibis, Complexul Sportiv National Lia Manoliu, Federatia Romana de Rugby, Baschet Steaua Bucuresti, Enel, Vectra Exim.
 
Totodata, organizatorii le multumesc si celor care au contribuit la buna organizare a evenimentului din Piata Constitutiei: Fratelli, Tom Touch, SEG Team, Maguay, 2K Telecom, CS Vision, 360 Revolution, Seven Sys, Sport Logistic.

Parteneri