Foto

Calificare istorica!

Campioana Romaniei, CS Municipal Targoviste, si-a asigurat, in premiera, un loc la masa celor mai bogate si valoroase cluburi din Europa, dupa ce a reusit sa treaca, miercuri seara, de liderul Grupei B, puternica echipa slovaca Good Angels Kosice, cu scorul de 72-64 (21-13, 16-12, 13-22, 22-17), si a obtinut calificarea in play-off-ul EuroLeague Women de pe pozitia a cincea. O calificare istorica, obtinuta pe ultima suta de metri, spre bucuria unui public admirabil, care a demonstrat ce inseamna sa fi al saselea jucator, sustinandu-si in permanenta favoritele.

CSM Targoviste declanseaza fiesta

Considerata mare favorita in ultima disputa din Grupa B, gruarea slovaca GA Kosice a fost obligata de CSM Targoviste sa ingenuncheze, mircuri seara, intr-o disputa in care baschetbalistele pregatite de Florin Nini au demonstrate ca merita sa intre in elita EuroLeague Women. Puternic motivate de miza extrem de importanta a meciului, in care nu puteau juca decat pe cartea victoriei, sau mai pe romaneste pe totul sau nimic, campioanele Romaniei au debutat in forta si nu s-au aratat deloc impresionate de faima adversarului, care venea la Targoviste din postura de lider al Grupei B. Cu Gabriela Marginean intr-o zi uluitoare, extrema de forta a nationalei Romaniei reusind sa se distreze cu apararea adversa ori de cate ori i s-a ivit ocazia, CSM Targoviste s-a instalat destul de repede la carma jocului (11-9 min. 5; 21-13 min. 8) si nu a mai cedat initiativa pana la final. De altfel, jocul senzational al internationalei Gabriela Marginean a dat tonul la marea fiesta si rand pe rand au iesit la rampa din tabara gazdelor extrema de forta Robbins, are impreuna cu pivotii Matic si Tikhonenko, au reusit sa domine panourile, in ciuda unei opozitii redutabile. Dupa un prim sfert dominat clar de gazde, au urmat alte zece minute in care totul parea sa curga intr-o singura directie, jocul bine gandit tactic al echipei CSM Targoviste reusind sa dea roade si pe tabela de scor. La pauza,scorul indica 37-25, o diferenta la care putini se gandisera inaintea jocului. La reluare, slovacele forteaza nota, aducandu-si aminte ca sunt totusi liderele grupei, si declanseza o cursa nebuna de urmarire, stopata pe alocuri de incursiunile acelorasi Marginean, Matic, Robbins, Milijkovic sau Ajavon. Dupa un sfert care a apartinut aproape in totalitate oaspetelor, acestea reusind sa reduca handicapul si sa se apropie amenintator pana la 50-47, au urmat zece minute de foc, presarate cu multe momente tensionate, in care CSM Targoviste a reusit spre final sa gaseasca drumul spre victorie. Cu o stapanire de sine de invidiat si concentrate la maxim, gazdele realizeaza in ultimul minut de joc un regal al aruncarilor libere, reusind sa inscrie de la linia de pedeapsa 7 din 8, prin Tikhonenko, Marginean, Milijkovic si Ajavon, astfel ca fluierul final a consemnat o victorie uriasa a gazdelor, care obtin in acest mod si calificarea, in premiera, in TOP 14 EuroLeague Women.
Conform datelor statistice, punctele victoriei istorice au fost parafate de MARGINEAN (21 puncte, 3 recuperari, 1 capac), AJAVON (14 puncte, 6 recuperari, 4 pase decisive, 2 interceptii), ROBBINS (10 puncte, 1x3, 8 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie), MATIC (9 puncte, 6 recuperari, 1 pasa decisiva), POP (5 puncte, 1x3, 2 recuperari), STOENESCU (5 puncte, 1x3, 2 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie), TIKHONENKO (4 puncte, 4 recuperari), MILIJKOVIC (4 puncte, 2 pase decisive, 2 interceptii). A mai evoluat HUTANU. De la oaspete s-au remarcat americancele PIERSON (17 puncte, 10 recuperari, 1 pasa decisiva, 2 interceptii, 1 capac) si QUIGLEY (12 puncte, 2x3, 3 recuperari, 1 pasa decisiva).

Declaratii la cald

Imediat dupa ce jucatoarele au efectuat turul salii pentru a-si saluta suporterii, antrenorul Florin Nini, primul tehnician roman care isi trece in cont o calificare in play-off-ul EuroLeague Women, a declarat fericit: "Am municit enorm pentru aceasta victorie si calificare. A fost o problema de atitudine. Au crezut in victorie din primul si pana in ultimul minut si au dat totul in aparare. Cheia jocului a fost apararea colectiva, chiar si cu unele mici inexactitati, iar ofensiva a functionat la parametrii foarte inalti. Felicit echipa mea pentru ca a demonstrat ca este pregatita sa joace la acest nivel. Vreau sa le multumesc suporterilor, chiar au fost in unele momente al saselea jucator! In final, vreau sa dedic aceasta victorie municipiului Targoviste si familiei mele..." Ingandurat din cauza esecului, dar bucuros ca a obtinut calificarea de pe prima pozitie a Grupei B, antrenorul slovac Maros Kovacik a punctat: "Felicit echipa castigatoare, a meritat din plin victoria. Totusi, vreau sa mentionez ca pentru noi nu este deloc o tragedie aceasta infrangere. Ne-am calificat de pe primul loc si ne asteapta alte jocuri importante." La randul sau, regina serii, extrema de forta Gabriela Marginean, a tinut sa precizeze: "Este o victorie foarte frumoasa, un moment istoric atat pentru Targoviste, cat si pentru Romania. Am fost foarte determinate dupa infrangerea din Franta si cred ca in seara aceasta am demonstrat ca suntem o echipa. Le multumesc suporterilor si tuturor celor care au crezut in noi!" Din tabara cealalta, principal marcatoare a oaspetelor, Planette Pierson, a concluzionat: "A fost un joc foarte dificil pentru noi, am jucat foarte incet. A fost mai bine ca am pierdut acum, decat sa pierdem in faza urmatoare…"

Clasamentul Grupei B

In urma acestei victorii senzationale, care a consfintit si o calificare istorica, va prezentam mai joc clasamentul final al Grupei B, cu precizarea ca primele cinci echipe acced in Top 14 EuroLeague Women:
1. Good Angels Kosice - 21 puncte (12 jocuri)
2. Fenerbahce Istanbul - 21 puncte (12 jocuri)
3. Nadezdha Orenburg - 20 puncte (12 jocuri)
4. Famila Schio - 19 puncte (12 jocuri)
5. CSM Targoviste - 16 puncte (12 jocuri)
_________________________________
6. Uniqa Euroleasing Sopron – 15 puncte (12 jocuri)
7. Arras Pays D’Artois – 14 puncte (12 jocuri)

Parteneri