Foto

Celebra Cathy Melain prezenta la Bucuresti

Aflata la Campionatul European U18 feminin ca antrenoare secunda a nationalei Frantei, celebra fosta mare jucatoare Catherine Melain a acordat in exclusivitate un interviu site-ului Federatiei Romane de Baschet. Considerata de specialisti drept una dintre cele mai mari jucatoare din lume in ultimele doua decenii, Cathy Melain a raspuns cu zambetul pe buze intrebarilor noastre si ne-a atins pret de cateva minute cu modestia si cu discretia caracteristice oamenilor cu adevarat mari. Fosta castigatoare a Euroligii si a Campionatului European a vorbit despre turneul continental organizat la Bucuresti, dar si-a dezvaluit si unul dintre marile sale vise...

 
Bine ati venit in Romania. Este pentru prima oara cand va aflati aici?
Bine v-am gasit! Da, este pentru prima oara cand sunt in tara dumneavoastra.

Echipa dumneavoastra a avut o evolutie senzationala.
Da, asa este. Mereu am privit urmatorul joc ca fiind cel mai important. Ne-am temut de fiecare adversar si ne-a fost teama si de jocul nostru, dar am ramas mereu concentrati si asa cum va spuneam am privit fiecare joc ca fiind cel mai important. Avem jucatoare bune, dar exista si fluctuatii. De aceea mereu ne luptam la antrenamente sa pastram un nivel constant de pregatire si de concentrare.

Ati venit cu gandul sa castigati marea finala?
 Obiectivul nostru este mereu sa castigam urmatorul meci. Apoi pe urmatorul si tot asa. Acum am ajuns in finala.

Cand erati jucatoare aveati aceeasi mentalitate?
La inceput am vrut sa castig totul si asa am pierdut. Apoi mi-am schimbat modul de a privi lucrurile. Gandindu-te doar la meciul pe care il joci ramai focusat pe ceea ce trebuie sa faci. Nu te gandesti mai departe si poti sa iti faci treaba bine.

Cum vi s-a parut nivelul de la acest Campionat European?
Este foarte bun sunt jucatoare foarte bune aici. Cu toate acestea este firesc sa faca unele greseli. Sunt inca tinere, dar au timp sa isi imbunatateasca jocul.

Credeti ca este nivelul mai ridicat acum fata de perioada cand evoluati dumneavoastra?

Cand evoluam in tricoul nationalei Frantei era de asemenea un nivel ridicat. Existau Cehoslovacia, URSS-ul, Iugoslavia. Erau mai multe tari unite. Mi-ar fi greu sa fac o astfel de comparatie si sa va raspund la aceasta intrebare.

Dar vi se pare ca nationalele devin din ce in ce mai puternice, inca de la varste foarte fragede?
Asa este pentru ca toate tarile pun foarte mult accest pe acest sector juvenil. De exemplu Italia. Fetele de-acolo stau tot timpul impreuna. Este normal ca nivelul se creasca si sa apara echipe foarte bune.

Ati fost  considerata de specialisti  drept o jucatoare extrem de altruista. Credeti ca acum s-a schimbat  lucrurile si jucatorii au tendinta sa devina mult mai individualisti?
Da, cred ca asa este. Acum fiecare este atent la propriul sau joc. Pentru mine este important sa ai ambele categorii de jucatori.Ca shooter trebuie sa fii egoist, de exemplu. In acelasi timp ai nevoie intr-o echipa si de jucatori altruisti.

Ca jucatoare, care credeti ca este calitatea care v-a ajutat cel mai mult sa ajungeti la un nivel atat de ridicat?

Am inteles ce trebuie sa fac. Cand intelegi de ce faci un lucru sau de ce nu trebuie sa il faci, totul devine mult mai usor. 

Ati avut o cariera fabuloasa. Acum, cand antrenati, va dati jucatoarelor ca exemplu?

Niciodata nu spun: “eu fac”. Cariera mea ca jucatoare s-a incheiat.  Nu sunt aici sa vorbesc despre mine, sunt aici sa vorbesc despre ele si sa le ajut sa se exprime in teren.

Unde este mai dificil: pe teren sau pe banca tehnica in postura de antrenor?

Pe banca. Ca jucator, poti fi fericit sau nefericit si sa lasi lucrurile asa si sa pleci acasa. Ca antrenor  nu poti fi intr-o stare proasta. Trebuie sa tii totul in tine si sa ridici moralul jucatorilor. De asemenea, poti intalni jucatori care nu te plac, iar tu trebuie sa iti faci treaba in continuare.

La Londra au loc Jocurile Olimpice. Stiu ca v-ati clasat pe locul cinci la aceasta competitie majora cu nationala Frantei. Este visul dumneavoastra de a cuceri medalia olimpica intr-o zi, ca antrenoare a nationalei Frantei?

(Un zambet larg ii invadeaza chipul, iar pupile se dilata): DA!Nu sunt asa visatoare, dar acesta este unul bun! Mi-ar placea sa ma intorc candva la Jocurile Olimpice din postura de antrenor sau de antrenor secund.

Ca a venit vorba de vise. Mai aveti si altele?

Am si vise, dar si realitati. Fac diferenta mare intre vis si realitate. Stiu ce este posibil si ce nu.

Daca o tanara jucatoare ar citi acest interviu si ar vrea sa ajunga sa aiba o cariera la fel de bogata ca a dumneavoastra, ce sfat i-ati da?

Niciodata sa nu uite ca joaca baschetul din placere! Daca te duci la antrenament, te duci pentru ca vrei. Daca nu vrei sa faci asta, stai acasa.  Apoi, la fel de important este sa asculti, pentru ca ulterior iti poti aminti.

Este mai important sa fii muncitor sau talentat?

Ambele. Mereu va aparea cineva mai bun si de-aia trebuie sa fii pregatit tot timpul, sa te antrenezi in fiecare zi.

Stiu ca nu vorbiti inaintea meciurilor. Un raspuns scurt am sa va rog. Credeti ca Franta va deveni Campioana Europei aici la Bucuresti?

Da, putem realiza acest lucru!
 
Carte de vizita:

Nume: Catherine Melain

Data nasterii: 19 mai 1974 / Rennes

Inaltime: 1.83

Post:  extrema

Numar pe tricou: 6

Echipa nationala:  241 de selectii in nationala Frantei,  2437 de puncte marcate in meciurile oficiale. A debutat pentru “Cocosul Galic” pe 28 decembrie 1993 impotriva Germaniei, s-a retras pe 20 iunie 2009 intr-un meci disputat in fata Rusiei.

Palmares:
A cucerit Campionatul European in 2001 si in 2009 , de doua ori vicecampioana a Europei in 1993 si 1999, la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) a ocupat locul al cincilea.
La nivel de club a fost campioana a Frantei in 1996, 1997, 1998, 1999, 2000, 2006, 2008, 2009, a cucerit trei Cupe ale Frantei in 2006, 2008 si 2009.  
Tot de trei ori a cucerit Euroliga in 1997, 1998, 2001, cu echipa CJM Bourges.
 

Foto: frbaschet / COSMIN IFTODE



 

Parteneri