COMUNICAT FRB

Referitor la meciul din etapa XVII-a a Ligii Nationale de Baschet Feminin, disputat in data de 05.01.2016 in Sala Sporturilor “Kati Szabo” intre echipele ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe si Universitatea Cluj-Napoca, Federatia Romana de Baschet face urmatoarele precizari:
 
1. Conform Regulamentului General  de Organizare al Competitiilor de Baschet (RGOC), Capitolul 20, Punctul B – Inceperea jocului si procedura derularii ceremoniei prezentarii echipelor, litera c, este stabilit foarte clar protocolul care trebuie respectat la fiecare meci din Liga Nationala de catre echipele participante si de catre oficiali:
 

Timp Actiunea tehnica – Responsibilitati
 
- 30:00 min.
Oficialii de la masa, statisticienii si crainicul la locurile lor.
Comisarul la masa scorerului pentru verificari sala si echipe.
 
- 20:00 min.
Arbitrii jocului intra in teren
Incepe/continua incalzirea echipelor (ROJB art.8.2*, RCCB art.4.15*)
Antrenorii prezinta lista nominala a echipei pentru joc
- 10:00 min. Antrenorii desemneaza primii 5 jucatori pentru joc si semneaza foaia
- 06:15 min. Arbitrul principal opreste incalzirea si invita echipele la prezentare
 
- 06:00 min.
Prezentarea echipelor in ordinea: oaspeti, gazde, arbitrii, comisar.
Dupa terminarea prezentarii se intoneaza Imnul National var. scurta.
- 03:00 min. Arbitrul principal fluiera si arata 3 min. pana la inceperea jocului.
- 00:30 sec. Echipele sunt invitate sa se pregatesca sa inceapa jocul.
  00:00 Inceperea jocului prin angajare intre doi.

 
Tinand cont de acestea, Federatia Romana de Baschet doreste sa mentioneze ca, din punct de vedere organizatoric si sportiv, niciuna dintre echipele participante in LNBF sau LNBM nu este obligata sa ramana dupa intonarea imnului Romaniei sa asculte vreun alt cantec al galeriei locale.
 
2. Conform rapoartelor suplimentare solicitate si primite de catre Federatia Romana de Baschet de la comisarul FRB, domnul Mihai Caraion, si de la arbitrul principal, domnul Marius Epure, reiese ca procedura din RGOC privind protocolul de la inceperea jocului a fost respectata, precizandu-se ca, dupa intonarea imnului Romaniei, arbitrul principal a fluierat 3 minute pana la inceperea jocului, echipa oaspete reluandu-si incalzirea, in vreme ce echipa gazda a ramas sa asculte si cantecul galeriei locale. Din rapoartele celor doi oficiali, reiese ca, dupa ce galeria locala a terminat sa cante a inceput sa fluiere si sa huiduie echipa oaspete timp de 20-30 de secunde. Tot din rapoartele respective reiese ca meciul a inceput la ora stabilita si nu s-au inregistrat incidente, derulandu-se in limitele regulamentelor.
 
3. Federatia Romana de Baschet a solicitat echipei organizatoare sa trimita inregistrarea jocului dintre ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe si Universitatea Cluj-Napoca, pentru a se putea face si o analiza video in cadrul Colegiului Central al Arbitrilor de Baschet (CCAB), Comisiei de Comisari (CC) si al Comisiei Centrale de Competitii, Legitimari si Transferuri (CCCLT), referitor la cele petrecute in Sala Sporturilor “Kati Szabo”.
 
4. Analizand materialele existente, CCCLT, CCAB si CC au constatat ca oficialii (arbitrii si comisarul) jocului la care se face referire au respectat protocolul dinaintea inceperii jocului, arbitrul principal Marius Epure fluierand 3 minute pana la startul partidei la putin timp dupa ce s-a incheiat intonarea imnului Romaniei, iar echipa Universitatii Cluj-Napoca si-a reluat incalzirea.
 
5. In urma vizionarii inregistrarilor reiese ca singurul moment regretabil in care oaspetele au fost huiduite pentru cateva zeci de secunde a fost inaintea inceperii jocului. Pe durata timpului regulamentar de joc, de la inceputul acestuia si pana la fluierul final, cu foarte mici exceptii, galeria locala a avut o atitudine decenta, incurajand aproape in permanenta echipa locala.
 
In acest sens, tinand cont de cele prezentate mai sus, Federatia Romana de Baschet precizeaza ca nu au fost incalcate regulamentele FRB la meciul la care se face referire.
 
Totodata, mentionam ca FRB militeaza pentru respectarea spiritului de fair-play si decenta in arenele sportive.
 
Pentru o cat mai buna intelegere, va prezentam mai jos link-urile pe care pot fi urmarite:
1. Inregistarea video a intregului meci

https://youtu.be/aXa8aUIKleA


2. Inregistrarea video de pe facebook de la prezentarea echipelor
https://youtu.be/-AiN2QOXiC4

 

Parteneri