Foto

COMUNICAT IMPORTANT FEDERATIA ROMANA DE BASCHET

Federatia Romana de Baschet condamna toate manifestarile huliganice, precum si afisarea bannere-lor ostile, cu caracter xenofob, rasist sau discriminatoriu, la jocurile de baschet. La toate actiunile organizate de Federatia Romana de Baschet, am incercat sa promovam pe toate caile spiritul de fair-play, atat in randul particiantilor (sportivi, antrenori, oficiali), cat si in randul suporterilor, si consideram ca astfel de iesiri necontrolate si nedorite nu-si au locul in salile de sport.
Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet face un apel la toate echipele participante in Liga Nationala de Baschet si in celelalte Campionate Nationale sa-si ia toate masurile administrativ-organizatorice de prevenire a unor astfel de incidente nedorite si sa respecte legislatia in vigoare referitoare la prevenirea si combaterea violentei in sport (Legea 4/2008 si Legea 10/2012).
Totodata, facem apel si la oficialii jocurilor de baschet (comisari si arbitrii) sa intervina prompt si sa apeleze la fortele de ordine si la organele abilitate ale Statului, respectiv la reprezentantii Jandarmeriei Romane, pentru a preveni si combate manifestarile huliganice ale suporterilor, precum si pentru a inlatura rapid bannerele ostile, cu caracter xenofob, rasist sau discriminatoriu. In cazul in care aceste manifestari persista si nu pot fi combatute, oficilalii pot intrerupe disputarea jocului, mergand chiar pana la oprirea acestuia, urmand ca organizatorii sa fie sanctionati foarte drastic.
Pentru a preveni astfel de evenimente nedorite, dorim sa va reamintim unele prevederi din legislatia referitoare la prevenirea si combaterea violentei in sport:
“Art. 5. - (1) Raspunderea pentru asigurarea masurilor de ordine si siguranta in interiorul arenelor sportive revine organizatorului, care poate incheia in acest sens contracte de prestari de servicii, in conditiile legii, cu societati specializate de protectie si paza sau, in lipsa acestora, cu Politia Locala.” (Legea 10/2012)
“Art. 10. - (1) Pentru organizarea si desfasurarea activitatii de asigurare a ordinii si sigurantei spectatorilor in arena sportiva, organizatorul de competitii sau de jocuri sportive are urmatoarele obligatii:
(...) r) sa interzica afisarea in arena sportiva a simbolurilor, sloganurilor ori textelor cu continut obscen sau care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta, indiferent pe ce suport ar fi inscriptionate;
(...) (2) Pentru efectuarea accesului spectatorilor in arena sportiva, organizatorul de competitii sau jocuri sportive are urmatoarele obligatii:
(...)   c) sa retina obiectele sau materialele prevazute la lit. b) sau la alin. (1) lit. r), sesizand fortele de ordine pentru luarea masurilor legale care se impun.” (Legea 4/2008)
“Art. 26. - (1) Savarsirea de catre organizator a urmatoarelor fapte constituie contraventie si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
(...) c) cu amenda de la 30.000 lei la 50.000 lei si suspendarea pe o perioada de la o luna la 6 luni a dreptului de a organiza competitii sau jocuri sportive pe teren propriu nerespectarea oricareia dintre obligatiile prevazute la art. 10, alin. (1) lit. e), i), k), r), t) si art. 10, alin. (2) lit. b) si g).
(2) Suspendarea dreptului de a organiza competitii si jocuri sportive se dispune de federatia de specialitate, la propunerea organului constatator.” (Legea 10/2012)
 
"Art. 24 Incitarea in public sau prin mass-media la acte de violenta, in legatura cu competitia sau jocul sportiv, de catre conducatorii de cluburi, oficiali ori sportivi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3.000 lei la 10.000 lei." (Legea 10/2012)
 
"Art. 32.1 (1) Patrunderea sau incercarea de patrundere fara drept, prin orice mijloace, pe suprafata de joc, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de la un an la 2 ani.
(2) Daca patrunderea este insotita sau urmata de acte de agresiune ori violenta fizica, pedeapsa este inchisoarea de la un an la 2 ani si masura interzicerii accesului la competitiile sportive pe o perioada de
la 2 ani la 4 ani." (Legea 10/2012)
 
 

Parteneri