Foto

Cosmar leton in EuroChallenge

Gaz Metan Medias a capotat in cea de-a treia etapa din Grupa I a EuroChallenge, gruparea pregatita de Marcel Tenter cedand la scor, marti seara, pe terenul puternicei echipe letona BK Ventspils, cu scorul de 64-96 (16-29, 17-23, 14-22, 17-22).
 
Misiune imposibila
 
Singura reprezentanta a baschetului masculin romanesc, Gaz Metan Medias, n-a reusit sa tina piept, marti seara, tavalugului leton pornit de baschetbalistii de la BK Ventspils chiar din primele secunde de joc. In ciuda dorintei oaspetilor de a mentine echilibrul pe teren si de a obtine un rezultat notabil in Letonia, elevii antrenorului Marcel Tenter s-au vazut nevoiti sa se incline in fata gazdelor, care au reusit un joc foarte bun in fata propriilor suporteri, realizand niste procentaje de vis la aruncarile din actiune (19-25 – 76% la aruncarile de 2 puncte; 13-21 – 61,9% la aruncarile de 3 puncte; 19-20 – 95% la aruncarile libere!). De altfel, inca de la primele actiuni, gazdele au declansat o ofensiva greu de oprit, distantandu-se pe tabela o data cu trecerea timpului (10-5 min. 2; 15-5 min. 5; 29-16 min. 10). Nici in cel de-al doilea sfert apararea mediesenilor n-a reusit sa gaseasca antidotul pentru senzationala ofensiva letona, astfel ca la pauza, tabela a indicat o diferenta uriasa in favoarea gazdelor: 52-33. La reluare, eforturile lui Mandache, Shiloh, Krstanovic si Dundjerski, au fost zadarnicite rapid de letoni, diferenta marindu-se dupa 30 de minute de joc la 74-47. Ultimul sfert s-a derulat sub aceeasi dominare autoritara a baschetbalistilor de la BK Ventspils, care n-au lasat nici un fel de speranta adversarilor, castigand clar si lupta de sub panouri (37-15 scorul la totalul recuperarilor!), astfel ca fluierul final al arbitrilor a consemnat scorul de 96-64.
Conform datelor statistice, punctele echipei Gaz Metan Medias au fost realizate de SHILOH (14 puncte, 1x3, 3 recuperari, 2 pase decisive, 1 interceptie), MANDACHE (12 puncte, 2x3, 1 recuperare, 2 pase decisive, 2 interceptii), KRSTANOVIC (9 puncte, 1 interceptie), DUNDJERSKI (8 puncte, 2x3, 4 pase decisive, 3 interceptii), LILOV (8 puncte, 2x3, 3 recuperari, 2 pase decisive, 1 interceptie), NICOARA (4 puncte, 2 recuperari, 1 pasa decisiva), MLADENOVIC (4 puncte, 3 recuperari, 1 pasa decisiva), DUMITRESCU (3 puncte, 1x3), GUTOAIA (2 puncte, 1 recuperare, 1 interceptie). A mai evoluat IVANOVIC (2 recuperari, 2 pase decisive). De la gazde s-au remarcat Campbell (14 puncte, 2x3, 4 recuperari, 2 pase decisive), Meiers (14 puncte, 7 recuperari, 1 interceptie, 1 capac) si  Valters (13 puncte, 3x3, 3 recuperari si 4 pase decisive).
 
Declaratii la cald
 
La finalul jocului, antrenorul Marcel Tenter a declarat in cadrul conferintei de presa: “BK Ventspils a jucat un baschet foarte bun in aceasta seara. Am avut o aparare slaba si nu am reusit sa-i oprim pe principalii marcatori. Am incercat sa jucam mai agresiv, dar Ventspils a reusit sa gaseasca solutii sa ne contracareze. Felicit echipa gazda iar echipa mea trebuie sa inteleaga ca nu poti castiga un joc fara o aparare adecvata!” La randul sau, tehnicianul Roberts Stelmahers a punctat: “Echipa mea a jucat foarte bine in aceasta seara. Cred ca am facut totul foarte bine in aparare, iar cu o defensiva solida jocul bun in ofensiva vine de la sine. Aceasta victorie este foarte importanta, dar acum trebuie deja sa ne pregatim pentru urmatorul joc.” Internationalul Andrei Mandache a subliniat: “BK Ventspils a jucat un baschet agresiv, iar noi stiam ca au jucatori care trag foarte bine. Am incercat sa schimbam ceva in jocul nostru in cel de-al treilea sfert, dar nu ne-a iesit. Doresc sa felicit echipa gazda. Aveau nevoie de aceasta victorie pentru a ramane in cursa calificarii, mai ales dupa primele doua esecuri din Grupa I.” Concluzionand, extrema de forta Martins Meiers a spus: “Cred ca am realizat un joc foarte bun, dar am facut si multe greseli. Trebuie sa mai lucram la capitolul concentrare. Sunt bucuros ca am reusit in prima parte a jocului sa inscriem de multe ori de la mare distanta. Asta ne-a ajutat sa mentinem o diferenta linistitoare si sa castigam.
 
Programul si clasamentul Grupei I

In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria gruparii turce Pinar Kasiyaka in fata finlandezilor de la Joensuun Kataja, obtinuta cu scorul de 89-70, iata cum arata clasamentul Grupei I, cu precizarea ca primele doua echipe din fiecare dintre cele patru grupe ale “Final 16” se vor califica in sferturile de finala ale EuroChallenge:

1. Pinar Karsiyaka – 6 puncte
2. Joensuun Kataja – 4 puncte
3. BK Ventspils – 4 puncte
4. Gaz Metan Medias – 4 puncte

Conform programului anuntat de FIBA-Europe, Gaz Metan Medias mai are de disputat urmatoarele jocuri:
 
12.02 Gaz Metan Medias – Pinar Karsiyaka (ora 18:00, in direct pe DIGI SPORT)
19.02 Joensuun Kataja – Gaz Metan Medias (ora 18:30)
26.02 Gaz Metan Medias – BK Ventspils (ora 18:00)

FOTO (copyright FIBA-Europe)

Parteneri