Foto

COSR si FRB - strategie comuna pentru viitorul olimpic al baschetului 3x3 din Romania

La doar cateva zile dupa ce Comitetul Executiv al CIO a hotarat includerea unor probe sau discipline noi in programul competitional al Jocurilor Olimpice de la Tokyo, din 2020, presedintele COSR, Mihai Covaliu, a decis sa discute cu reprezentantii federatiilor sportive nationale beneficiare de recenta decizie a forului international. In acest sens, astazi, presedintele COSR s-a intalnit cu reprezentantii Federatiei Romane de Karate si Federatiei Romane de Alpinism si Escalada, dar si cu presedintele Federatiei Romane de Baschet, Horia Paun. La intreverea de la sediul COSR s-a discutat despre disponibilitatile si previziunile olimpice pentru noile discipline, printre care se numara si baschetul 3x3, cat si despre necesitatile proceselor de formare ale noilor loturi olimpice.

Le urez bun venit tuturor celor care de acum pot lua in calcul participarea la Jocurile Olimpice”, a punctat fostul mare campion olimpic, dupa care, in calitatea sa de presedinte al COSR, Mihai Covaliu a adaugat: “Intr-o prima faza, trebuie sa cunoastem care este situatia generala la fiecare federatie in parte, ce disponibilitati exista si mai ales ce necesitati implica demararea procesului de formare a unui lot olimpic. Comitetul Olimpic si Sportiv Roman va face toate eforturile pentru a sustine sportivii care se lupta pentru a reprezenta Romania la Jocurile Olimpice!
Imediat dupa intalnirea de la sediul COSR, presedintele Federatiei Romane de Baschet, Horia Paun, a subliniat: “Sunt extrem de incantat de intalnirea fructuoasa pe care am avut-o cu presedintele COSR. Dialogul a fost unul pozitiv si a decurs extrem de usor, mai ales pentru ca Mihai Covaliu a participat la mai multe turnee de baschet 3x3 si cunoaste astfel impactul si popularitatea acestei discipline. De altfel, in 2013, s-a numarat printre marii sportivi romani care au sprijinit baschetul 3x3 la inspectia reprezentantului CIO la turneul de la Bucuresti (n.n. – in 2013, a inceput campania “Din strada, direct la Jocurile Olimpice”, iar CIO l-a trimis la Bucuresti pe canadianul Walter Sieber, un specialist extrem de exigent, care s-a aratat incantat de impactul baschetului 3x3). Urmeaza sa gandim si sa dezvoltam impreuna strategii comune, care sa ne conduca spre un final fericit: calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.”

In prezent, baschetul 3x3 este una dintre disciplinele sportive cu un impact deosebit si se afla in plina ascensiune, iar reprezentantii nostri au obtinut deja performante deosebite in ultimii ani. In 2014, la prima editie a Campionatului European de baschet 3x3, nationala masculina de seniori a Romaniei a cucerit primul titlu european din istoria baschetului romanesc, iar in 2016, tot la Bucuresti, nationala feminina de senioare a Romaniei si-a adjudecat medaliile europene de argint. Totodata, echipele de baschet 3x3 ale Romaniei au fost prezente in intrecerile olimpice la Jocurile Europene de la Baku, in 2015, unde s-au clasat pe locul 9, dar si la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing, in 2014, unde tricolorii au ocupat locul 8 iar tricolorele s-au clasat pe locul 12. Performante notabile s-au mai inregistrat si la nivelul sperantelor olimpice, an de an echipele romanesti urcand pe podium in cadrul Festivalului National Olimpic din Bulgaria.

Parteneri