Foto

Cristina Bigica: Este o onoare sa joc pentru Romania!

In urma cu un deceniu, numele de Cristina BIGICA nu avea rezonanta in baschetul romanesc. Era un copil de numai 10 ani, la fel ca multi altii, care abia deslusea tainele sportului cu mingea la cos la echipa Clubului Sportiv Scolar nr. 5, impreuna cu antrenorii Neagu si Iordache. Anii au trecut cu repeziciune iar fetita de atunci a devenit marea speranta a baschetului feminin romanesc, urcand cu o siguranta demna de invidiat pe treptele afirmarii, dupa ce a reusit prin tenacitate si seriozitate sa se impuna atat in competitiile juvenile din Romania, cat si in cele internationale. In 2010, ca o confirmare a valorii sale, a fost nominalizata in echipa ideala a Campionatului European U18 de la Timisoara. Imediat, numele sau a inceput sa aiba rezonanta si sa fie rostit de scouterii si antrenorii de peste Ocean, Cristina primind mai multe oferte din SUA. A ales Marquette University si de atunci a inceput sa demonstreze ca a devenit din tanara speranta o certitudine. Anul acesta, cu aceeasi generatie 1992, Cristina BIGICA a confirmat inca o data, fiind aleasa de specialistii Batranului Continent ca fiind cea mai valoroasa extrema de forta de la Campionatul European U20 din Cehia. In finalul intrecerilor din “Klatovy Arena”, BIGI a fost nominalizata in “All Tournament Team” in uralele asistentei, iar aprecierile venite din partea MVP-ului Artemis Spanou nu lasa loc altor comentarii: “Este un adversar redutabil. Are calitati de luptator si nu cedeaza niciodata. Veti auzi cu siguranta in viitor de numele ei…”!
La cateva ore de la revenirea pe taram american, la echipa Marquette University, Cristina BIGICA a acordat un interviu in exclusivitate pentru siteul FRB, vorbind deschis atat despre evolutiile de la echipele nationale, cat si despre viitor.
 
 
Felicitari pentru nominalizarea in "All Tournament Team" a Campionatului European U20. Cum a fost la Klatovy?
 
Campionatul European U20 din Cehia a reprezentat pentru mine o experienta foarte frumoasa! Din toate punctele de vedere. Din pacate, ca echipa, am trecut prea repede de la agonie la extaz si invers. Am obtinut cateva victorii extraordinare, in prelungiri, impotriva Belgiei, Israel si Bulgariei, dar am avut si infrangeri dureroase. Per ansamblu, insa, eu sunt multumita de rezultatul final, avand in vedere atat faptul ca am jucat fara un centru clasic, dar mai ales ca foarte multe dintre fetele din generatia de acum doi ani, cand am castigat primul loc la Europenele U18 de la Timisoara, au renuntat la baschetul de mare performanta.
 
Ati reusit sa ocupati in final locul 4, dupa ce ati trecut de Belgia, Cehia, Israel si Bulgaria. Crezi ca se putea mai mult?
 
Evident ca se putea mai mult! Cu ceva mai multa concentrare pe teren in momentele importante. In special in meciul cu Ungaria, in ultimul sfert, pe care daca il castigam poate promovam in Divizia A… Noi am crezut in potentialul nostru si am dat totul, dar din nefericire nu iese intotdeauna asa cum iti doresti.

Anul acesta ai evoluat atat pentru nationala de senioare cat si pentru reprezentativa U20. A fost greu?
 
Trebuie sa recunosc ca mi-a fost greu, in sensul ca nu prea am stat deloc acasa dupa ce am revenit din SUA. Au fost aproape trei luni in care n-am prea avut timp sa stau cu familia si cu prietenii, insa, nu regret. A fost o onoare si o mandrie pentru mine sa joc in tricoul Romaniei si as face-o din nou daca as mai avea ocazia. Tot timpul voi raspunde prezent cu mare drag la actiunile Nationalei.

La ambele loturi ai lucrat cu antrenori romani, Dan Fleseriu si Dan Calancea. Cum te-ai inteles cu ei?
 
Ambii antrenori au fost extraordinari si mi-a facut o mare placere sa lucrez cu ei. Nu a fost prima data cand i-am avut pe banca tehnica si cred ca au reusit sa realizeze o atmosfera foarte buna. Au reusit sa ne capaciteze si sa ne induca spiritul de echipa. De asemenea, mi-a placut sa lucrez si cu George Lancranjan la U20.

Tinanad cont ca te-ai reintors in SUA, ce ganduri ai in continuare?
 
Imi doresc enorm sa invat cat mai multe lucruri, sa-mi imbunatatesc bagajul de cunostinte tehnico-tactice. Practic, planul este acelasi ca si pana acum. Voi trage din greu la antrenamente si voi lucra in plus la individualizare.

Si daca tot a venit vorba de SUA, unde ai deja "experienta", cum vezi diferentele dintre baschetul american si cel european? Dar fata de cel romanesc?
 
Sunt foarte multe diferente. Insa, ceea ce m-a impresionat pe mine, este diferenta de mentalitate. In SUA se pune accentul foarte puternic pe motivatie, atitudine si pe spiritual de invingator. In plus, m-a impresionat cat de multe persoane se ocupa ca sa iti fie bine tie, ca jucator, sa ai toate conditiile ca sa poti fi capacitate 100% la pregatire si la jocuri. Antrenorii de aici muncesc foarte mult cu tine, la individualizare, si petrec mult timp alaturi de jucatori. Dar, in acelasi timp, trebuie sa muncesti din greu la antrenamente si tu, ca jucator, si sa le arati ca vrei si ca poti. Nu te lasa sa renunti in nici un moment…
 
Care este modelul tau in baschet? Ce jucatoare preferata ai?

 
Am mai fost intrebata care este jucatoarea mea preferata si, repet, nu am un model anume. Imi place sa invat si sa “fur” tot ceea ce este mai bun de la fiecare mare sportiv. Pot spune, insa, ca am doi baschetbalisti preferati: Kevin Durant si Dwyane Wade.
 
Ce antrenor preferat ai?


Evident, antrenorul meu preferat este doamna Michelle Nason, de la Marquette University. Nu este antrenor principal, insa ea m-a invatat foarte multe si a petrecut foarte mult timp cu mine. Are rabdare si ma ajuta de fiecare data sa-mi perfectionez elementele tehnice pe care inca nu le stapanesc. In plus, imi induce de fiecare data o mare placere sa lucrez cu ea.

La final, un gand pentru suporterii romani si pentru cei care cred in baschetul feminin romanesc?

In primul rand le multumim pentru suportul oferit si pentru faptul ca au fost si sunt alaturi de noi! Si la victorii, dar si atunci cand ne-a fost greu… Sper, si sunt convinsa de acest lucru, ca vom face treaba buna la Europenele din 2015!
 

Multumim si iti dorim mult succes in continuare!


FOTO
(copyright: fibaeurope.com):
interior - Cristina Bigica in actiune la jocul Romania - Grecia
exterior - Cristina Bigica in "All Tournament Team" a Campionatului European U20, Divizia B - Klatovy 2012

Parteneri