Foto

CSM CSU Oradea a obtinut o victorie istorica in grupele Champions League!

Campioana LNBM, CSM CSU Oradea, a reusit sa sparga gheata si in grupele Basketball Champions League, cea mai importanta competitie intercluburi derulata sub egida FIBA, dupa ce baschetbalistii pregatiti de antrenorul Cristian Achim au produs o surpriza de proportii si au dispus, marti seara, in fata propriilor suporteri, de galonata grupare rusa Avtodor Saratov, cu scorul de 96-85 (22-17, 21-19, 17-26, 36-23). Saptamana viitoare, in data de 8 noiembrie, CSM CSU Oradea va evolua pe terenul francezilor de la Le Mans Sarthe.
 
CSM CSU Oradea continua seria premierelor istorice in cea mai importanta competitie europeana intercluburi derulata sub egida FIBA. Dupa ce a obtinut calificarea in grupele Champions League, o premiera deosebita pentru baschetul masculin romanesc, marti seara, campioana Romaniei si-a mai trecut in palmares o reusita istorica, obtinand prima victorie a unei echipe romanesti in grupele BCL. Desi a primit vizita unei echipe redutabile din campionatul Rusiei, valoroasa Avtodor Saratov, care in week-end ceda cu mare greutate, dupa prelungiri, in fata galonatei TSKA Moscova, CSM CSU Oradea a reusit sa se autodepaseasca, marti seara, si sa sparga gheata in aceasta faza, obtinand victoria dupa un ultim sfert de senzatie. Scor final 96-85 in favoarea baschetbalistilor pregatiti de antrenorul Cristian Achim si CSM CSU Oradea incepe sa emita pretentii, urcand pe locul 5 in clasamentul Grupei B.
A fost un meci nebun, in care oradenii au beneficiat de un start foarte bun, nefiind deloc impresionati de valoarea adversarilor din Rusia. Profitand si de o usoara lipsa de concentrare a oaspetilor, care veneau dupa un meci de infarct cu galonata TSKA Moscova, gazdele au castigat primele doua sferturi si au intrat la vestiare cu un avans destul de consistent, scor 43-36. La reluare, rusii au schimbat “macazul” si au fortat nota pe teren, reusind sa echilibreze jocul si chiar sa preia conducerea pe tabela, finalul celui de-al treilea sfert consemnand scorul de 60-62. In ultimele zece minute, oaspetii par sa fie decisi sa obtina o noua victorie in grupele BCL si se distanteaza pana la 67-73 in min. 34. Din acel moment, sustinuti de un public admirabil, baschetbalistii antrenorului Cristian Achim declanseaza un tavalug impresionant iar CSM CSU Oradea este de neoprit in cursa ei de a obtine prima victorie din Grupa B. A fost un partial senzational de 20-7, gratie unei precizii fantastice la aruncarile de dincolo de semicerc (n.n. – cinci reusite de la mare distanta in numai trei minute!), iar tabela indica 87-80 si un minut si 28 de secunde ramase din timpul de joc. Oaspetii cauta cu disperare solutii sa revina, Pasalic, Nicoara si Mirkovic mentin insa diferenta, scor 93-85, iar finalul consemneaza o noua reusita de la mare distanta “marca” Pasalic si totul se incheie cu scorul de 96-85 in favoarea CSM CSU Oradea. O victorie superba, obtinuta in urma unei prestatii deosebite, cu un procentaj impresionant la aruncarile de trei puncte: 48,1% (13-27)!
Conform datelor oficiale, punctele victoriei istorice au fost realizate de BARNETTE (27 p, 2x3, 8 rec, 1 pasa, 2 int), MIRKOVIC (21 p, 5x3, 4 rec, 5 pase, 2 int), PASALIC (15 p, 4x3, 3 rec, 1 pasa), MANDACHE (8 p, 2x3, 1 rec, 1 pasa, 1 int), DENISON (8 p, 5 rec, 2 pase, 1 cap), PETRISOR (4 p, 3 rec, 4 pase), NICOARA (4 p, 6 rec, 2 pase, 2 int), TIBIRNA (4 p, 2 rec, 1 cap), COMAGIC (3 p, 2 rec, 2 int) si NICOLESCU (2 p, 1 pasa, 1 int). De la oaspeti s-au remarcat FRAZIER (20 p, 3x3, 2 rec, 5 pase, 1 int) si KLIMENKO (19 p, 3 rec, 1 pasa, 1 cap).
 
Declaratii la cald
 
Cristian Achim (antrenor CSM CSU Oradea) – Sunt foarte fericit pentru ca am repurtat primul succes in faza grupelor. In opinia mea, am meritat pe deplin sa castigam. Sunt multumit de nivelul de combativitate si pentru faptul ca au executat ceea ce le-am cerut. Sunt intocmai lucrurile de care avem nevoie pentru a putea fi competitivi in aceasta intrecere. Nu pot sa-mi ascund bucuria... Este primul succes in grupe si o noua pagina de istorie pentru clubul acesta. Victoria este cu atat mai importanta cu cat am demonstrat, in primul rand noua insine, ca ne meritam locul in aceasta competitie. Am crezut in victorie si ca putem sa-i invingem pe rusi. Chiar daca aceasta echipa a jucat de la egal al egal cu TSKA Moscova cu doar doua zile in urma. Noi ne-am vazut de jocul nostru, am respectat planul de joc si iata ca am reusit sa ne impunem. Ma bucura foarte mult faptul ca am atins acest nivel si ca putem sa ne luptam cu echipe de asemenea valoare.”
 
Serghei Mokin (antrenor Avtodor Saratov) – “Consider ca am pierdut acest meci la inceputul lui. Desi se spune ca un meci nu se pierde in primele minute, cred ca ne-a lipsit cu desavarsire agresivitatea si dorinta de victorie la debut. Am fost lipsiti de vlaga si adversarul ne-a simtit si ne-a pedepsit. Ne-am aparat modest, am fost foarte lenti in sistem. In schimb, Oradea a jucat ce ar fi trebuit sa facem noi. A alergat foarte bine, a distribuit corect mingea si a accelerat ritmul jocului de cate ori a avut ocazia. Ritmul jocului a fost controlat de echipa care a invins. Modul de desfasurare al acestui meci este departe de felul nostru de a juca. Nu vreau sa leg acest esec de meciul cu TSKA Moscova din urma cu doua zile pentru ca sunt jocuri diferite, adversari diferiti si competitii diferite. Insa esecul de duminica ne-a afectat emotional si se pare ca nu am avut reactia potrivita dupa acel deznodamant din prelungiri.
 
Clasament Grupa B
 
In urma acestui succes, CSM CSU Oradea urca pe pozitia a cincia in clasamentul Grupei B, avand o linie cu o victorie si doua infrangeri:
1. Avtodor Saratov – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
2. Maccabi Rand Media – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
3. Pinar Karsyiaka – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
4. LeMans Sarthe – 4 puncte (2 victorii)
5. CSM CSU Oradea – 4 puncte (1 victorie, 2 infrangeri)
6. Reyer Venezia – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
7. Khimik Juzhnie – 2 puncte (2 infrangeri)
8. Kataja Basket – 2 puncte (2 infrangeri)
Saptamana viitoare, in data de 8 noiembrie, CSM CSU Oradea va evolua in deplasare pe terenul gruparii franceze Le Mans Sarthe.
 
Foto – Sean Barnette a stralucit in meciul castigat de oradeni in grupele BCL (copyright credit Roby Boros)

Parteneri