Foto

CSM Oradea a parasit EuroChallenge cu fruntea sus

Medaliata cu bronz in editia precedenta a LNBM, CSM Oradea, si-a incheiat parcursul din EuroChallenge cu o victorie importanta de palmares, echipa pregatita de antrenorul Cristian Achim castigand, marti seara, in propriul fief, disputa cu liderul Grupei B, puternica grupare turca Royal Hali Gaziantep, cu scorul de 73-71 (20-15, 15-25, 17-10, 21-21). In urma acestui rezultat, coroborat cu victoria de la Samara, Royal Hali Gaziantep si Krasnye Krylia obtin calificarea in Last 16 EuroChallenge, in vreme ce CSM Oradea paraseste competitia de pe pozitia a treia a Grupei B, avand totusi satisfactia unei evolutii notabile la prima sa participare in cupele europene.
 
Inscrisa pentru prima oara intr-o competitie continentala intercluburi, CSM Oradea a reusit, marti seara, sa-si treaca in palmares o noua victorie in fata redutabilei grupari turce Royal Hali Gaziantep, insa succesul obtinut in Arena “Antonio Alexe” ramane doar pentru istoria statistica, deoarece baschetbalistii pregatiti de Cristian Achim sunt nevoiti sa paraseasca EuroChallenge de pe locul 3 in Grupa B. De altfel, chiar daca inaintea jocului de marti seara “conturile” calificarii in Last 16 EuroChallenge erau inchise in Grupa B, Royal Hali Gaziantep si Krasnye Krylia Samara avand biletele asigurate pentru faza superioara, oradenii si-au dorit enorm sa incheie parcursul european din actualul sezon cu o noua victorie in fata propriilor suporteri. Iar obtiectivul lor a fost atins la captul unui joc extrem de echilibrat, in care reprezentanta noastra a reusit sa demonstreze ca are un potential foarte bun pentru a juca de la egal la egal cu “fortele” Batranului Continent. Pe de alta parte, CSM Oradea este singura echipa din Grupa B care si-a trecut in cont doua victorii in fata liderului Royal Hali Gaziantep, dezamagirea ratarii calificarii in faza urmatoare fiind cu atat mai mare.
Astfel, puternic motivati de atmosfera creata de fanii locali, care au umplut din nou tribunele Arenei “Antonio Alexe”, oradenii si-au afisat rapid intentia de a obtine un nou succes in fata turcilor si s-au instalat la carma jocului inca din primele minute. Bazandu-se pe o aparare mobila si agresiva si pe un atac bine construit tactic, gazdele s-au distanta pe tabela in finalul primului sfert, Denison blocand scorul la 20-15. Loviti in orgoliu, oaspetii reactioneaza prompt in cel de-al doilea sfert si forteaza mai mult in atac, fapt care se repercuteaza si pe tabela de marcaj, la pauza mare inregistrandu-se un mic avans pentru Gaziantep: 40-35. La reluare, gazdele gasesc din nou solutii sa opreasca tavalugul reprezentantei Semilunii si echilibreaza din nou partida, Dillon reusind in finalul celui de-al treilea sfert sa-si aduca din nou in avantaj propria echipa: 52-50. Ultima parte a jocului a fost total nerecomandata cardiacilor, cu multe rasturnari de situatie, echilibrul mentinandu-se pana in ultimul minut de joc, cand oradenii au fost mai atenti si mai pragmatici si au reusit sa castige “razboiul” aruncarilor libere si implicit partida. Scor final 73-71 si CSM Oradea ocupa pozitia a treia in clasamentul final al Grupei B, la un singur punct in spatele celor doua calificate in Last 16 EuroChallenge, Royal Hali Gaziantep si Krasnye Krylia Samara. Conform datelor statistice, punctele victoriei gazdelor au fost marcate de DILLON (16 p, 2x3, 5 rec, 2 pase, 2 int), DENISON (15 p, 6 rec, 1 int, 3 cap), SUBOTIC (11 p, 1x3, 3 rec, 4 pase, 2 int), MARKOVIC (10 p, 2x3, 2 int), NICOARA (8 p, 6 rec, 1 pasa, 1 int), FRANKLIN (8 p, 1 rec, 1 pasa, 3 int), COMAGIC (5 p, 1 rec, 1 int). Au mai evoluat TIBIRNA (1 cap) si D. POPESCU. De la oaspeti s-a remarcat STEVIC (18 p, 9 rec, 1 int, 1 cap).
 
Declaratii la cald
 
Imediat dupa joc, antrenorul Cristian Achim a declarat: “Chiar daca meciul a avut o importantamai redusa pentru ambele echipe, noi ne-am dorim foarte tare sa castigam. Asa cum s-a vazut si turcii si-au dorit asta!Le-am spus baietilor inaintea meciului ca in cupele europene este foarte frumos sa joci indiferent de circumstante si ca aceste meciuri reprezinta momente importante pentru carierele lor. Cred ca am avut energie si o buna dispozitie de joc si am reusit sa castigam. Sunt bucuros pentru victorie, pentru ca am obtinut-o in fata unei echipe foarte bune, de mare valoare, in fata unei echipe care joaca intr-un campionat exceptional. Pentru noi este o victorie extrem de important?. Din pacate, Sean Denison a suferit o accidentare si nu sunt sanse ca el sa joace in ultimul meci din turul LNBM. Sunt foarte bucuros ca am castigat meciul din aceasta seara si pentru ca suntem singurii care am invins Gaziantep in aceasta grupa. Si nu am facut-o o singura data ci de doua ori! Pe de alta parte, consider ca am avut ghinion. Din alte grupe te poti califica cu trei victorii iar noi am avut parte de o grupa infernala.” La randul sau, antrenorul Jure Zdovc a mentionat: “Doresc sa felicit echipa gazda pentru jocul prestat. Oradea are o echipa buna, cu jucatori valorosi si ma bucur sa constat ca baschetul romanesc este intr-o crestere vizibila. Am incercat sa castigam si am facut totul pentru asta. Pe de alta parte, am decis sa odihnesc cativa jucatori pentru ca ne asteapta jocuri tari in campionatul intern. Este bine ca nu am avut accidentari. Urez mult succes in continuare echipei CSM Oradea in LNBM.” Principalul marcator al gazdelor, Daniel Dillon a spus: “Cred ca am jucat cu multa energie. Am castigat la mare lupta iar adversarii s-au batut pentru fiecare minge. Cred ca succesul obtinut este important pentru noi, pentru ca am parasit competitia cu o nota buna. Am castigat trei meciuri in aceasta competitie si cred ca este un lucru foarte bun pentru viitorul echipei.” Concluzionand, noua achizitie a oaspetilor, slovenul Domen Lorbek a punctat: “In primul rand vreau sa felicit echipa invingatoare. A fost un joc dificil si chiar daca nu conta pentru noi, ne-am dorit sa castigam. Pe final au avut ceva noroc, au fost mai concentrati si asa au reusit sa obtina victoria.”
 
Clasamentul final al Grupei B
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu succesul obtinut de Krasnye Krylia Samara in fata Atomeromu Paks, cu scorul de 79-75, iata cum arata clasamentul final al Grupei B:
 
1. Royal Hali Gaziantep – 10 puncte (4-2)
2. Krasnye Krylia Samara – 10 puncte (4-2)

3. CSM Oradea – 9 puncte (3-3)
4. Atomeromu Paks – 7 puncte (1-5)
 
Astfel, Royal Hali Gaziantep si Krasnye Krylia Samara avanseaza in Last 16 EuroChallenge, gruparea rusa urmand sa evolueze chiar in Seria I, impotriva singurei echipe din LNBM calificata in aceasta faza, Gaz Metan Medias.

Parteneri