Foto

CSM Oradea rateaza calificarea in Last 16 EuroChallenge

Medaliata cu bronz in editia precedenta a LNBM, CSM Oradea, n-a reusit sa ramana in cursa pentru calificarea in Last 16 EuroChallenge, echipa pregatita de antrenorul Cristian Achim fiind invinsa, marti seara, in fief-ul puternicei grupari ruse Krasnye Krylia Samara, cu scorul de 84-75 (27-17, 31-20, 16-21, 10-17). In urma acestui rezultat, indiferent de scorurile care vor fi inregistrate in ultima runda a Grupei B, Krasnye Krylia Samara si Royal Hali Gaziantep si-au asigurat deja accesul in faza superioara.
 
La prima participare din istoria clubului in cupele europene, CSM Oradea a inregistrat un parcurs bun, cu rezultate notabile intr-o serie in care a avut ca principale adversare in cursa calificarii doua echipe provenind din tari cu traditie in baschetul european, Rusia si Turcia. Chiar si asa, CSM Oradea a luptat din greu pentru calificare, dar sansele i-au fost anulate, marti seara, dupa ce au pierdut si confruntarea de pe terenul redutabilei Krasnye Krylia Samara, detinatoarea trofeului EuroChallenge. Avand ca principal scop obtinerea unui rezultat cat mai buna in Rusia, oradenii au incercat din rasputeri, marti seara, sa-si apropie victoria, dar valoarea incontestabila a adversarilor si-a pus amprenta pe rezultatul final. Sustinuti de proprii suporteri, rusii s-au instalat la carma jocului inca de la primele faze si au inceput sa se distanteze pe tabela o data cu trecerea timpului, in finalul primului sfert scorul fiindu-le favorabil cu 27-17. Dominatia gazdelor a continuat si in cel de-al doilea sfert, in ciuda eforturilor oradene de a ramane in joc si de a diminua din diferenta, astfel ca la pauza tabela indica 58-37 iar balanta victorie parea inclinata definitiv in favoarea detinatoarei trofeului european. La reluare, oradenii au o tresarire de orgoliu si declanseaza o urmarire spectaculoasa, in care internationalul roman Titus Nicoara are momente de neoprit si puncteaza foarte bine in atac, reducand scorul in finalul celui de-al treilea sfert la 74-58. Cu o aparare foarte agresiva si exacta, oradenii continua cu succes cursa de urmarire in ultima parte a jocului, dar experienta gazdelor este evidenta si rusii reusesc sa-si conserve un avantaj necesar pentru a obtine victoria. In aceste conditii, fluierul final al arbitrilor a “inghetat” tabela la scorul de 84-75 in favoarea gazdelor, care isi asigura astfel calificarea in faza superioara, in vreme ce oradenii raman doar cu satisfactia ca au facut fata cu brio in primul sezon european impotriva unor adversari redutabili.
Conform datelor oficiale, punctele oaspetilor au fost realizate de NICOARA (22 p, 9 rec), DENISON (16 p, 9 rec, 1 pasa, 3 cap), SUBOTIC (15 p, 2x3, 5 rec, 2 pase, 1 cap), MARKOVIC (8 p, 3 pase), DILLON (7 p, 3 rec, 1 pasa), TIBIRNA (4 p, 1 rec, 1 int, 4 cap), FRANKLIN (3 p, 1x3, 6 rec, 7 pase, 2 int). Au mai evoluat COMAGIC (4 rec, 1 pasa) si D. POPESCU (2 pase). De la gazde s-au remarcat PONKRASHOV (19 p, 3x3, 5 rec, 5 pase, 2 int) si WRIGHT (19 p, 2x3, 2 rec, 7 pase, 2 cap).
 
Declaratii la cald
 
In finalul intalnirii, antrenorul Cristian Achim a declarat: “Am inceput jocul intr-un mod neobisnuit pentru noi, cu mult sub nivelul nostru. Am inceput sa jucam mai bine abia in partea a doua. Doresc sa felicit echipa Krasnye Krylia, pentru jocul deosebit, pentru victorie. Pentru noi a fost o experienta deosebita la prima participare in EuroChallenge si sper sa devenim mai puternici si sa o demonstram in jocuri bune.” In replica, antrenorul Sergey Bazarevich a mentionat: “Am avut momente in care am jucat un baschet deosebit. 23 de pase decisive si doar 7 mingi pierdute, reprezinta indicatorii unei munci de echipa deosebite. Dar, din cauza oboselii, am avut in partea a doua a jocului cateva decizii pripite. Atunci cand oboseala se acumuleaza, atunci trebuie sa joci inteligent. Sunt fericit pentru victorie, care sper sa ne duca in Last 16 EuroChallenge.” La randul sau, Vujadin Subotic a spus: “Nu as dori sa mai repetam evolutia din primele doua sferturi. Am inceput sa jucam mai bine dupa pauza. Dar impotriva unei echipe atat de puternice, trebuia sa o facem la fel pe toata durata jocului. Aceasta experienta ne va fi cu siguranta folositoare in campionatul intern, unde intalnim de asemenea echipe bune. Vom viziona jocul si vom incerca sa eliminam greselile.” In incheiere, unul dintre cei mai buni jucatori ai gazdelor, Aaron Miles, a concluzionat: “Am reusit sa avem o diferenta mare de scor, dar am cedat si am permis adversarilor sa se apropie. De ce s-a intamplat asta? Asa este baschetul, un joc in desfasurare si toti pot face greseli!
 
Programul si clasamentul Grupei B
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu succesul obtinut de Royal Hali Gaziantep pe terenul echipei Atomeromu Paks, cu scorul de 74-61, iata cum arata clasamentul Grupei B dupa cinci etape:
 
1. Royal Hali Gaziantep – 9 puncte
2. Krasnye Krilya Samara – 8 puncte

3. CSM Oradea – 7 puncte
4. Atomeromu Paks – 6 puncte.
 
Astfel, chiar daca CSM Oradea va trece in ultima etapa de Royal Hali Gaziantep iar Krasnye Krilya Samara va ceda pe teren propriu in fata Atomeromu Paks, ecuatia calificarii ne arata ca gruparile din Turcia si Rusia nu au cum sa mai piarda primele doua pozitii, rusii avand avantajul rezultatelor din intalnirile directe in fata CSM Oradea.
 
Reamintim ca sistemul competitional anuntat de FIBA-Europe la debutul actualului sezon european precizeaza ca primele doua clasate din cele opt grupe preliminare se vor califica in Last 16 EuroChallenge (n.n. – patru grupe de patru echipe), urmand ca in sferturile de finala sa avanseze primele doua echipe din fiecare serie.
 
Foto – copyright FIBA-Europe

Parteneri