Foto

CSM Targoviste a dat o noua lovitura in EuroLeague Women

Campioana baschetului feminin romanesc, CSM Targoviste, pare sa-si fi gasit cadenta in cea mai importanta competitie europeana intercluburi, gruparea pregatita de Georgios Dikeoulakos si Florin Nini reusind, miercuri seara, sa inregistreze a doua victorie in grupele EuroLeague Women. La capatul unui joc tensionat, in care s-au executat nu mai putin de 79 de aruncari libere (!), CSM Targoviste s-a impus pe terenul gruparii maghiare UE Sopron, cu scorul de 87-82 (19-16, 32-32, 14-19, 22-15), si urca pe locul patru in clasamentul Grupei B.
 
Surpriza de la Sopron
 
CSM Targoviste a inregistrat in aceasta seara o noua premiera pentru baschetul autohton, trecandu-si in cont prima victorie obtinuta in deplasare de o echipa romaneasca in EuroLeague Women. Desi parea greu de crezut, baschetbalistele pregatite de Georgios Dikeoulakos si Florin Nini au rasturnat calculele specialistilor si au depasit gruparea din Sopron, demonstrand, astfel, ca nu au glumit atunci cand au declarat la plecarea in Ungaria ca mizeaza pe o surpriza. De altfel, inca din primele minute ale jocului gazduit de Sala Sporturilor din Sopron, CSM Targoviste si-a afisat clar intentiile, reusind dupa un debut echilibrat sa preia initiativa si sa se instaleze la conducere. Cu Marginean si Babkina in zi de gratie, cele doua jucatoare de valoare reusind sa-si treaca in cont mai mult de jumatate din punctele intregii echipe, oaspetele au condus in mare parte ostilitatile din primele doua sferturi si au intrat la vestiar in avantaj, scor 48-51. La reluare, gazdele forteaza nota si revin la conducere pe tabela de marcaj, desprinzandu-se la un moment dat la 67-60, dar aceleasi Babkina si Marginean, sprijinite si de americancele Currie si Robbins, reusesc sa redreseze din nou „corabia” si readuc echipa in avantaj chiar la inceputul sfertului al patrulea, 69-70. Din acel moment, CSM Targoviste se dezlantuie si scapa in castigatoare intr-un final incandescent, sirena salii anuntand incheierea partidei la scorul de 82-87. Un succes deosebit obtinut de campioanele Romaniei, la capatul unui joc extrem de disputat, in care arbitrii au fost nevoiti sa sanctioneze nu mai putin de 64 de greseli personale, acordand si un record de aruncari libere, 32 pentru Sopron si 47 pentru Targoviste. Iar eroina serii a fost fara nici o urma de indoiala internationala Gabriela Marginean, care a reusit o performanta deosebita, marcand 26 de puncte, dintre care 15-15 de la linia de pedeapsa!
Si daca tot am amintit de date statistice, punctele victoriei CSM Targoviste au fost realizate de MARGINEAN (26 puncte, 1x3, 3 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii), BABKINA (20 puncte, 1x3, 3 recuperari, 1 pasa decisiva, 2 interceptii), CURRIE (15 puncte, 1x3, 4 recuperari, 2 pase decisive, 3 interceptii), ROBBINS (10 puncte, 10 recuperari, 2 pase decisive, 1 interceptie), MATIC (8 puncte, 5 recuperari), TIKHONENKO (5 puncte, 5 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie), STOENESCU (2 puncte, 1 pasa decisiva), MILIJKOVIC (1 punct, 1 recuperare, 1 pasa decisiva). Au mai evoluat HUTANU (1 recuperare) si BJELICA (4 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie). De la gazde s-au remarcat: MILOVANOVIC (30 puncte, 5x3, 5 recuperari, 1 pasa decisiva, 4 interceptii, 1 capac) si JOHNSON (23 puncte, 8 recuperari, 5 pase decisive, 4 interceptii).
 
Declaratii la cald
 
La putin timp dupa terminarea jocului, antrenorul Georgios Dikeoulakos a declarat: „A fost un meci interesant. Am inceput bine jocul, dar in sfertul al doilea ambele echipe au inscris cate 32 de puncte. Este incredibil pentru un joc feminin! Cheia succesului cred ca a constat in faptul ca noi am avut o banca mai lunga.” La randul sau, secundul Florin Nini, a mentionat: „Cred ca in seara asta am demonstrat ca incepem sa fim o echipa din toate punctele de vedere. A fost un joc in care am crezut de la inceput in victorie. Si asta pentru ca am reusit un succes mare impotriva unei echipe mult mai puternice, Nadezhda Orenburg, si in seara asta am demonstrat ca nu a fost o intamplare. Suntem pe o panta ascendenta.” In replica, antrenorul ungur Norbert Szekely a spus: „A fost un meci cu circumstante extreme, cum n-am mai trait in intreaga mea cariera sportiva. Sunt mandru ca fetele mele au jucat ca o echipa pana in ultimele secunde.” Fosta vedeta din WNBA, Monique Currie, a adaugat: „Sunt foarte mandra de echipa mea, de cum am luptat pe teren si cum am reusit sa castigam. Nu am cedat deloc atunci cand Sopron a avut un avantaj de sapte puncte si am reusit sa revenim si sa ne impunem in final.” Principala marcatoare a serii, Jelena Milovanovic, a precizat: „Am resimtit din plin oboseala in ultimele minute, deoarece am jucat un meci foarte lung. Nu am avut nici o sansa sa jucam la un nivel inalt in aparare si cred ca in cele din urma CSM Targoviste a fost mai proaspata pe final si a meritat victoria.” "Eroina" serii, internationala Gabriela Marginean, era foarte bucuroasa de succesul obtinut si a concluzionat: "Sunt extrem de fericita. Si totodata mandra de echipa noastra, care a jucat pana in ultima secunda si nu a cedat nici un moment. Victoria este minunata, dar acum trebuie sa ne gandim la urmatorul pas si vom incepe pregatirile pentru urmatoul meci. Nu in ultimul rand, vreau sa adaug ca orice victorie in deplasare este o realizare frumoasa, dar in seara asta am reusit sa realizam nu doar o simpla victorie, ci si un prim succes in deplasare al unei echipe romanesti in EuroLeague Women."

Programul si clasamentul Grupei B
 
In urma acestui rezultat deosebit, coroborat cu victoria obtinuta de GA Kosice in dauna liderului Famila Schio, cu scorul de 79-69, dar si cu succesul asteptat al echipei Fenerbahce Istanbul pe terenul Arras Pays D’Artois, cu scorul de 88-59, clasamentul Grupei B dupa cinci etape este urmatorul:
 
1. Famila Schio – 9 puncte (5 jocuri)
2. Fenerbahce Istanbul – 7 puncte (4 jocuri)
3. GA Kosice – 7 puncte (4 jocuri)
4. CSM Targoviste – 6 puncte (4 jocuri)
5. Nadezhda Orenburg – 6 puncte (4 jocuri)
6. UE Sopron – 6 puncte (5 jocuri)
7. Arras Pays D’Artois – 4 puncte (4 jocuri)
 
Conform FIBA-EUROPE, dupa disputarea jocurilor tur/retur din EuroLeague Women, primele patru clasate din fiecare serie si doua din cele mai bune echipe de pe locurile 5 se califica direct in faza superioara (14 echipe). Dar iata si programul urmatoarelor jocuri pe care CSM Targoviste le mai are de sustinut in Grupa B din EuroLeague Women, sezonul 2012/2013:

28.11.2012 – CSM Targoviste – Arras Pays D’Artois (ora 18:00)
05.12.2012 – GA Kosice – CSM Targoviste (ora 18:00)
13.12.2012 – Famila Schio – CSM Targoviste (ora 20:30)
19.12.2012 – CSM Targoviste – Fenerbahce Istanbul (ora 18:00)
16.01.2013 – Nadezhda Orenburg – CSM Targoviste (ora 19:00)
23.01.2013 – CSM Targoviste – UE Sopron (ora 18:00)
30.01.2013 – Arras Pays D’Artois – CSM Targoviste (ora 20:00)
06.02.2013 – CSM Targoviste – GA Kosice (ora 18:00)


Foto (copyright FIBA-Europe)

Parteneri