Foto

CSU Asesoft Ploiesti a castigat trofeul LNBM, editia 2013-2014

Echipa CSU Asesoft Ploiesti a castigat, joi seara, trofeul Ligii Nationale de Baschet Masculin, sezonul 2013-2014, dupa o finala plina de suspans si impinsa pana la meciul decisiv cu rivala CS Municipal Oradea. In prezenta a peste 3.000 de spectatori, care au umplut pana la refuz tribunele Salii Sporturilor „Olimpia”,  echipa antrenata de Vladimir Arnautovic a castigat, joi seara, si meciul decisiv, cu scorul de 100-94 (28-28, 19-20, 23-21, 30-25), si a inchis finala sezonului 2013/2014 la scorul general de 3-2. Astfel, ploiestenii si-au trecut in cont cel de-al zecelea titlu national din istorie, ocupand locul al treilea intr-un clasament all-time al campioanelor Romaniei, in urma marilor rivale Dinamo (22 titluri) si Steaua (21).
 
Meciul decisiv din finala LNBM a facut ca Sala Sporturilor „Olimpia” din Ploiesti sa devina neincapatoare, joi seara, peste 3.000 de fani venind sa-si incurajeze favoritii si sa se bucure de un regal baschetbalistic. Iar cei prezenti n-au avut deloc ce regreta, CSU Asesoft Ploiesti si CSM Oradea fiind extrem de darnice si oferind un spectacol total, de inalta tinuta. Un baschet de calitate, pigmentat cu multe reusite individuale superbe, dar si cu un dramatism specific unei finale. De altfel, cum era de asteptat, miza jocului si echilibrul valoric dintre echipe si-au pus amprenta si pe evolutia scorului in timpul celor patru sferturi, ambele finaliste avand perioade scurte cand s-au aflat la conducere pe tabela. Cu Burlacu in zi de gratie, capitanul gazdelor marcand 15 puncte in primele 14 minute, sprijinit foarte bine de Lee si Mohammed, ploiestenii au incercat sa preia in dese randuri conducerea si sa se distanteze, dar oaspetii au replicat taios si au surprins prin multe actiuni rapide, Markovic fiind principalul pericol la panoul gazdelor. De altfel, baschetbalistul sarb a punctat cu regularitate din spatele semicercului si a reusit in finalul sfertului al doilea sa-si aduca echipa in avantaj minim, oradenii intrand la vestiare cu un scor favorabil: 48-47. La reluare, echilibrul valoric din teren a marit suspansul la cote maxime, finalistele mergand cap la cap pana in ultimele minute de joc, cand gazdele au fost ceva mai pragmatice si au gasit solutii mult mai bune de a se impune. Astfel, intr-un final incandescent, experienta ploiestenilor si-a spus in cele din urma cuvantul si gruparea prahoveana a castigat meciul decisiv, cu scorul de 100-94, cucerind astfel cel de-al 10-lea titlu national si declansand o fiesta totala pe parchetul arenei „Olimpia”. 
Conform datelor oficiale, iata si marcatorii din meciul de joi seara:
CSU Asesoft Ploiesti: Mohammed (27 p, 7 rec, 4 pase, 1 cap, 1 int), Lee (25 p, 5 rec, 1 pasa, 1 cap, 3 int), Burlacu (15 p, 4x3, 1 rec, 2 pase, 1 cap), Krapic (11 p, 1x3, 9 rec, 1 pasa), Flowers (11 p, 5 rec, 3 pase, 1 int), Adamovic (6 p, 2 pase) si Popovic (5 p, 1x3, 3 rec, 1 pasa, 1 int). A mai evoluat Gutoaia (1 rec).
CS Municipal Oradea: Markovic (21 p, 5x3, 1 rec, 1 int), Franklin (15 p, 1x3, 4 rec, 5 pase), Dillon (14 p, 6 rec, 5 pase, 1 cap, 2 int), Nicoara (13 p, 6 rec), Subotic (13 p, 2x3, 5 rec), Denison (11 p, 6 rec, 1 pasa, 1 int), Hallik (7 p, 1x3, 1 rec). A mai jucat Popescu (2 rec, 4 pase) si Tibirna (1 rec).
 
Declaratii la cald:
 
Vladimir Arnautovic (antrenor CSU Asesoft Ploiesti): „A fost foarte greu... Am reusit sa controlam jocul bine, dar nu am reusit sa ne desprindem. Am avut de cateva ori 3-4-5 puncte avans, dar Oradea este o echipa foarte buna, care ne-a dat o replica foarte puternica. Am asteptat sa greseasca ei mai mult, cum probabil se asteptau si ei ca noi sa gresim. Am fost concentrati pana la capat si, in cele din urma, am fost mai buni un pic si ne-am impus. De asemenea, pentru public, meciul a fost foarte frumos, cu un baschet de calitate. Ma bucur ca am castigat si pentru sezonul urmator ne dorim sa jucam tot in EuroCup.”
Cristian Achim (antrenor CSM Oradea): „Au fost niste meciuri deosebite si felicit ambele echipe pentru baschetul practicat si pentru risipa de energie. Felicit echipa adversa pentru victorie, CSU Asesoft Ploiesti este o echipa redutabila, dar vreau sa-i felicit si pe baietii mei, care formeaza o echipa la fel de puternica si merita tot ce este mai bun. Cred ca am demonstrat ca meritam sa jucam aceasta finala. Anul viitor vom vedea ce va fi, insa este clar ca abia ni s-a deschis apetitul.
Catalin Burlacu (capitanul campioanei en-titre, care are in palmares 10 titluri nationale): „Mi-am dorit enorm acest titlu cu numarul 10. Vreau sa dedic aceasta victorie intregii mele familii si tuturor celor care m-au sustinut. Vrea sa multumesc si echipei pentru efortul sustinut din acest play-off foarte disputat. In seara asta, am avut castig de cauza in cele din urma, probabil si datorita plusului de experienta, care si-a spus cuvantul pe final. Sunt un om fericit si implinit. Am intrat si eu in randul jucatorilor romani care au obtinut 10 titluri nationale. Nu in ultimul rand, multumesc acestor fani minunati care au venit in numar mare sa ne sustina si sa ne fie alaturi. Cred ca am demonstrat inca o data ca suntem cei mai buni din Romania!
Titus Nicoara (extrema de forta, CSM Oradea): „Cred ca am demonstrat ca meritam sa fim aici, in finala. Am aratat un baschet bun in acest sezon. Am dat totul si am facut o figura foarte frumoasa pana in ultimele minute de joc. Poate experienta, poate valoarea individuala, au facut diferenta dintre noi la final. Meciul decisiv a fost extrem de incrancenat, cu mai multe puncte inscrise decat ma asteptam. Pe final, au fost mai lucizi decat noi si au marcat cosuri grele cand a trebuit, in momentele cheie din ultimele minute. Acum am nevoie de o pauza, niciodata nu am jucat un sezon atat de lung.
 
La finalul festivitatii de premiere, la care a participat intreaga conducerea a FR Baschet, presedintele Horia Paun a declarat: “Finala LNBM a fost extrem de spectaculoasa, iar faptul ca s-a ajuns pana la meciul decisiv demonstreaza echilibrul de forte dintre cele doua finaliste. S-a vazut clar si in evolutia scorului din aceasta seara ca echipele din Ploiesti si Oradea erau foarte apropiate valoric. In cele din urma, a castigat echipa cu o mai mare experienta, dar si invinsii merita toate aprecierile. Tin sa felicit ambele finaliste pentru motivatia puternica, pentru modul in care au jucat, cat si pentru intreaga evolutie din acest sezon prelungit pana la maxim. De asemenea, trebuie spus ca am avut o finala cu sali arhipline la toate meciurile, cum s-a intamplat si in aceasta seara, ceea ce ne arata ca baschetul este un sport foarte iubit si apreciat. De altfel, valoarea competitiei interne si a interesului publicului sunt in continua crestere. La fel si nivelul investitiilor, fapt care, alaturi de un management extrem de implicat, a contribuit si la rezultatele celor doua finaliste, dar si a celorlalte competitoare.
 
Clasament final LNBM
 
Reamintim ca in primele patru partide ale finalei LNBM s-au inregistrat urmatoarele rezultate:
CSU Asesoft Ploiesti – CS Municipal Oradea 93-105
CSU Asesoft Ploiesti – CS Municipal Oradea 95-76
CS Municipal Oradea - CSU Asesoft Ploiesti 80-88
CS Municipal Oradea - CSU Asesoft Ploiesti 87-81
 
In urma rezultatelor inregistrate in meciurile din finala, iata si CLASAMENTUL FINAL al LNBM, sezonul 2013/2014:
1. CSU Asesoft Ploiesti
2. CSM Oradea
3. BC Mures Tg. Mures
4. U-Mobitelco BT Cluj-Napoca
5. CSU Atlassib Sibiu
6. BCM U Pitesti
7. SCM U Craiova
8. Energia Rovinari
9.  Steaua CSM Eximbank
10. BC Timisoara
11. Gaz Metan Medias
12. BC Timba Timisoara
13. Concordia Chiajna
14. BC Farul Constanta

FOTO - credit Mirela Oprea

Parteneri