Foto

Dan Calancea: "PerformBaschet" tinde sa devina emblematic pentru baschetul juvenil romanesc

De mai bine de un deceniu, mai exact din 1996, Dan Calancea a preluat bagheta magica de la fostul sau antrenor de la prim-divizionara CSU Brasov, legendarul Gheorghe Rosu, si s-a decis sa ramana fidel sportului care l-a consacrat. Stabilit in orasul de la poalele Tampei, fostul baschetbalist constantean a urcat, incet, dar sigur, pe treptele afirmarii sportive si ca antrenor, ajungand sa se confunde cu ceea ce inseamna baschetul brasovean si nu numai. Dedicat noii sale profesii, Dan Calancea a fost cooptat si la loturile nationale, reusind anul trecut sa duca nationala masculina a Romaniei pina in sferturile de finala ale Jocurilor Mondiale Universitare din China. Licentiat FIBA, antrenorul brasovean a fost apreciat de Colegiul Central al Antrenorilor si de Biroul Federal si a fost numit in 2010 in functia de coordonator al zonei Brasov in Programul National de Dezvoltare “PerformBaschet, un pas inainte”. O numire care s-a dovedit benefica, Dan Calancea reusind sa implementeze foarte bine in regiunea brasoveana noul program juvenil initiat si derulat de FR Baschet. Intre antrenamente, Dan Calancea si-a gasit timp sa raspunda si unor intrebari referitoare la programul “Performabaschet”, interviu pe care-l oferim in exclusivitate.
 
De curand a inceput o noua actiune “PerformBaschet, un pas inainte” cu generatia 1998 si 1999. Cum a fost la prima actiune din acest week-end?

Cu siguranta experienta acumulata pana acum conteaza foarte mult si sunt convins ca “PerformBaschet, un pas inainte” tinde sa devina un program emblematic pentru baschetul juvenil romanesc. Copiii au ajuns sa vina cu o deosebita placere la antrenamente si cred ca acest aspect este cel mai important. Este castigul cel mai mare!

Cum a decurs pana acum in zona Brasov acest program initiat de Federatia Romana de Baschet?
 
Inceputurile au fost ceva mai dificile din foarte multe puncte de vedere. Dar, pe parcurs, cred eu, am reusit sa remediem ceea ce nu a functionat la parametrii normali. Acum, programul functioneaza bine si cred cu tarie ca reticienta multora fata de “Performabaschet” nu mai exista in momentul de fata. Am inceput o noua etapa, cu generatia de 1998 (masculin), respectiv 1998 si 1999 (feminin), si cred ca rezulatatele se vor vedea…

Ca fost jucator si actual antrenor cu experienta, ce ne poti spune despre actualele generatii de copii care ti-au trecut prin mana?

Probabil ca se poate discuta la nesfarsit pe aceasta tema. In opinia mea, cea mai importanta problema a baschetului romanesc. Dar, incerc sa ma rezum la doar cateva consideratii  generale. Daca discutam despre segmentul de varsta pana la 14-15 ani, putem spune ca suntem competitivi la nivel european. Turneele la care au participat acesti copii pana acum demonstreaza susceptibilitatea acestora de a face mare performanta in viitor. Am asistat in ultimii doi ani la turneele organizate de Federatia Romana de Baschet pentru aceasta categorie de varsta si pot spune ca diferente evidente intre echipele noastre nationale si, de exemplu, echipa Serbiei, nu sunt. De altfel, si la generatia 1997 si la cea din 1998, Romania a castigat competita FIBA fara sa cunoasca infrangerea. Din pacate, in urmatorii ani, cand vom juca din nou cu aceste echipe, exista riscul sa pierdem la diferente de scor considerabile. Sper din tot sufletul sa nu se confirme si cu aceste generatii aceasta “regula”.Ce trebuie sa facem cu acesti copii pentru ca diferenta de valoare dintre ei si colegii lor din alte tari sa nu devina ingrijoratoare? Aceasta cred ca este cea mai importanta problema a baschetului romanesc…
In prezent, avem copii foarte talentati si este datoria noastra, a tuturor celor implicati in fenomen, sa contribuim la un parcurs cat se poate de pozitiv pentru acesti jucatori.

Care ar fi plusurile constatate in ultima vreme?

Baschetul in Romania tinde sa devina un fenomen. Interesul crescut al mediei in general face ca din ce in ce mai multi copii sa se indrepte catre baschet. Jucatorii straini din prima divizie atrag ca un magnet multi copii la meciuri si multi dintre acesti jucatori straini devin modele pentru ei. Sunt cu siguranta si jucatori romani pe prima scena care constituie adevarate modele de urmat, si ma refer la Virgil Stanescu, Catalin Burlacu, Bogdan Popescu, Virgil Carutasu etc.

Dar minusurile?
 
Sunt prea multe tentatii in Romania de azi pentru copii. Am imprumutat, firesc as spune, si lucrurile pozitive, dar si pe cele negative, din nefericire, de la statele occidentale…

In calitate de coordonator pe zona Brasov in “PerformBaschet”, ce ne poti spune despre receptivitatea si motivarea copiilor? Cum au raspuns antrenorii?
 
Din punctul meu de vedere, programul “PerformBaschet” are doua tinte distincte, in egala masura importante. Ne dorim sa implementam notiunile fundamentale tinerilor jucatori dar si tinerilor antrenori. Deci, jucatorii si antrenorii impreuna pot acumula experienta de baza atat de necesara pentru activitatea lor urmatoare. Cu mare satisfactie subliniez ca in zona pe care o coordonez atat jucatorii cat si antrenorii dau dovada de mare raspundere pentru activitatea pe care o desfasoara. Va dau cateva nume de jucatori, din zona Brasov, care la generatia `98 si `99 sunt convins vor fi printre varfurile de generatie. La fete, surorile Armanu, Cati si Teodora, Demetre Nora, Ferariu Maria, care este nascuta 2000, iar la baieti, Calancea Sergiu, toti componenti ai CSU Cuadripol Brasov. Cea mai mare satisfactie este ca datorita acestui program national de dezvoltare pot da si numele mai multor antrenori care sunt convins in viitorul cat mai apropiat vor avea un cuvant greu de spus: Rosu Eugen, Marincovici Nenad, Ghisoi Ciprian, Bogdan Oancea, Armanu Razvan. Sunt cu totii fostii mei jucatori si actualii mei colegi. In afara antrenorilor si jucatorilor, tin sa subliniez colaborarea excelenta cu parintii copiilor. Realmente avem in parinti un sprijin neconditionat. Si, evident, din partea Federatiei Romane de Baschet.

Daca ar fi sa convingi copii, de ce crezi ca ar trebui sa aleaga sa vina la "PerformBaschet"?
 
Din foarte multe puncte de vedere. Cred chiar ca din toate punctele de vedere. Daca latura perfectionarii fiecarui jucator este determinanta, la fel de important este si faptul ca acesti copii socializeaza, desfasoara o activitate intr-un mediu propice performantei. Practic, din doua in doua saptamani sunt impreuna, sunt feriti de tentatiile din jurul lor si se pregatesc ca sa-si imbunatateasca tehnica individuala. Ceea ce ii ajuta pentru viitorul baschetbalistic si nu numai. Se stie ca foarte multi dintre colegii lor, sambata si duminica in care ei se antreneaza in cadrul programului, merg in cluburi sau stau in fata calculatorului sau fac alte lucruri poate mult mai nocive. Suntem constienti ca nu toti cei care participa la program vor ajunge jucatori, dar ne dorim pentru toti un cadru foarte bun. Departe de tentatiile nocive ale societatii.

Crezi ca va da roade programul “PerformBaschet”?
 
Programul “PerformBaschet” va fi eficient numai daca pregatirea acestor copii este continuata cu toata seriozitatea la echipele lor de club. Este foarte important. Mai mult, consider ca trebuie sa dezvoltam inca un program care sa fie o continuare a acestuia, in care sa se treaca la o noua etapa de pregatire pentru jucatori. Din “PerformBaschet”, jucatorii pleaca cu elementele de baza insusite dar daca raman doar cu atat nu este suficient. Turcii au continuat cu “Mandria Turciei - 12 Oameni Giganti In Scolile de Baschet”, un program ce include 56 de antrenamente si care se bazeaza pe individualizarea pe posturi. Tot ce facem acum pentru sectorul juvenil, facem de fapt pentru baschetul romanesc, pe care cu totii il dorim din ce in ce mai performant.
 
Iti multumim pentru amabilitate si iti dorim mult succes in continuare!

Parteneri