Foto

Dan Calancea: Baschetul romanesc se afla pe o curba ascendenta!

Lotul national feminin de tineret al Romaniei s-a reunit de cateva zile in Brasov si a inceput pregatirile pentru participarea la Campionatul European U20, Divizia B, intrecere care se va derula la Sofia, in perioada 03-13 iulie 2014. Conform FIBA-Europe, nationala pregatita de Dan Calancea si Monika Boriga-Brosovszky, se va confrunta la Sofia cu selectionatele nationale din Ungaria, Israel, Bosnia&Hertegovina, Norvegia, Marea Britanie, Bulgaria, Germania, Portugalia si Lituania. Intrat deja in „focurile” pregatirilor impreuna cu tricolorele, antrenorul principal Dan Calancea ne-a acordat un interviu in care vorbeste despre sansele Romaniei si despre cum a creionat programul nationalei U20 pana la ora startului intrecerii europene.
 
Peste mai putin de o luna, la Sofia, incep Europenele U20. Care credeti ca sunt sansele noastre?
Este o competitie foarte puternica, cu un sistem competitional care ofera  echipelor participante sanse egale (n.n. – se joaca dupa sistemul fiecare cu fiecare). Iar daca anul trecut nationala noastra n-a reusit sa obtina nici o victorie, asta nu inseamna ca in actuala editie pornim cu ultima sansa... Vom merge la Sofia increzatori si vom incerca sa obtinem un rezultat bun.

Care credeti ca sunt cele mai periculoase adversare din acest an?
Cred ca Lituania, Bosnia&Herzegovina, Germania, Ungaria si Bulgaria. Consider ca primul joc contra Portugaliei, nationala antrenata de Jose Miguel Araujo Peres, cel care a condus BC Universitatea Vasile Goldis ICIM Arad in acest sezon din LNBF, are o importanta capitala pentru parcursul echipei noastre la aceasta competitie.

Care este programul de pregatire si care este nucleul de jucatori pe care va bazati la Europene?
Partea de pregatire se desfasoara in Brasov, urmand sa disputam doar trei jocuri amicale, primul pe 21 iunie, la Constanta, cu lotul national U18 al Romaniei iar urmatoarele doua meciuri vor fi pe 23 si 24 iunie, in Bulgaria, la Sofia, impotriva echipei gazda, pe care o vom intalni si la Campionatul European. Teoretic, trecand peste unele probleme legate de examenele de Bacalaureat, vom conta in perioada de pregatire pe Dora Ardelean, Selena Kirberg, Avram Simina (n.n. – in 4 iulie, sustine un examen de Bac), Chitanu Alexandra (n.n. - este in examene), Akatiotou Betty, Reka Domokos (n.n. - este in examene), Dumitrache Alexandra, Gavrila Cristina, Grigore Ana, Kokovay Melania (n.n. – in 4 iulie, sustine examen de Bac), Lache Vanesa (n.n. - este in examene), Magurean Gabriela, Manea Andra (n.n. – probleme medicale), Iulia Raileanu si nu in ultimul rand Bianca Blanaru (n.n. - este in examene)..
 
Credeti ca puteti egala sau depasi performanta de acum doi ani, de la
Klatovy - locul 4? Sunteti optimist?

Campionatul European U20 de acum doi ani este permanent in inima mea. Exceptand vara trecuta, timp de sase ani de zile am condus diferite loturi nationale, atat la masculin, cat si la feminin.  Au fost momente magnifice, care te fac sa te simti implinit ca antrenor. Dar acea echipa, supranumita de FIBA-Europe „LADIES OVERTIME”, este ceva aparte… Nu stiu ce va fi la Sofia, dar sunt optimist, in ciuda tuturor lucrurilor anormale care se petrec acum.

Care ar fi atuurile actualei echipe a Romaniei?
In primul rand cred ca prezenta in staff, ca antrenor secund, a unei sportive de exceptie, Monika Boriga-Brosovszky, un model pentru tinerele tricolore, atat in pregatire, cat si in viata de zi cu zi. Este un catalizator extraordinar si se pregateste cot la cot cu jucatoarele prezente in cantonament. Pe de alta parte, imi place sa cred si ca  jucatoarele care compun acest lot national au uitat de experienta neplacuta din vara trecuta si au o mare sete de revansa.

Dar minusurile?
Din pacate, in momentul de fata nu am in pregatire decat opt-noua sportive si nu stiu daca pot merge cu 10 la jocurile de pregatire! Este incredibil dar este adevarat. Momentan, ne confruntam in principal cu problema Bacalaureatului, deoarece mai multe jucatoare sustin examene in aceasta perioada si sunt obligate sa faca naveta, iar Avram si Kokovay vor avea un examen pe 4 iulie, adica in a doua zi a Europenelor! In plus, mai este si problema cu masa de sportive selectionabile, nascute 1994 sau 1995, care este exagerat de mica. Probabil, ca ultima solutie, vom apela si la trei componente ale lotului national U16 - Cretu, Armanu si Podar, primele doua cu minute bune in LNBF in acest sezon. Pe de alta parte, nici nu putem folosi multe jucatoare de la U18, deoarece perioada dintre cele doua Campionate Europene este foarte mica.

Un mesaj de incheiere?
Baschetul nostru se afla indiscutabil pe o curba ascendenta. Un mare plus este initierea si implementarea Programului National pentru instruirea si licentierea antrenorilor de baschet. In opinia mea, acest program inseamna cinci pasi mari inainte si reprezinta unul dintre cele mai mari proiecte ale FR Baschet din ultimii foarte multi ani. In aceste conditii, atat noi, toti cei  care suntem implicati direct in fenomen, cat si suporterii care iubesc neconditionat cel mai frumos sport de pe Planeta, avem obligatia sa continuam ascensiunea!
 
Va multumim si mult succes la Europene!

Parteneri