Foto

Debut cu stangul in EuroCup Women

Vicecampioana baschetului feminin autohton, CSM Satu Mare, a debutat cu stangul in EuroCup Women, cedand joi seara, pe teren propriu, in fata liderului la zi din Liga Frantei, BLA Montpellier, cu scorul de 67-77. Chiar daca s-a aflat la prima participare intr-o competitie continentala de anvergura, putem spune ca CSM Satu Mare si-a “vandut” scump pielea in confruntarea cu puternica grupare franceza, desi, comparativ vorbind, bugetul lunar al echipei pregatite de Dan Fleseriu este echivalent cu salariul lunar al celei mai valoroase sportive de la BLMA, Fatimatou Sacko!
 
De la egal la egal cu vicecampioana Frantei!
 
Putin speriate parca de renumele adversarelor, gazdele au inceput modest, emotiile debutului in EuroCup Women punandu-si clar amprenta pe evolutia scorului din primul sfert: 13-26. Trezite la realitate de Dan Fleseriu, care a incercat in permanenta sa gaseasca solutii tactice pentru a contracara ofensiva franceza, baschetbalistele de la CSM Satu Mare au intrat in sfertul al doilea ceva mai decise si, printr-o determinare fantastica, au reusit sa refaca din diferenta, intrand la vestiare cu un dezavantaj de noua puncte: 32-41.
Sustinuta frenetic de un public incendiar, care a umplut pana la refuz Sala Sporturilor din Satu Mare, echipa gazda revine de la vestiare decisa sa joace de la egal la egal cu vicecampioana Frantei. Astfel, in numai cateva minute, tabela a indicat scorul de 47-47, gratie evolutiei fantastice a trio-ului Whittington-Freeman-Parau, care a reusit un “run” de 9-0 si a egalat situatia de pe terenul de joc. Echilibrul s-a mentinut pana in finalul sfertului al treilea, astfel ca in ultimele zece minute s-a pornit de la 55-57. Kovacevic egaleaza dupa numai un minut, dar, din nefericire, experienta valoroasei Fatimatou Sacko isi spune din nou cuvantul si BLMA se distanteaza in urmatoarele cinci minute, dupa un “run” de 10-0, la scorul de 57-67. In ultima parte a jocului, CSM Satu Mare a pierdut din ritm si concentrare, iar greselile din aparare si ratarile din atac au facut ca balanta victoriei sa se incline in final in favoarea reprezentantei Frantei, cu scorul de 77-67.
Conform datelor oficiale, marcatoarele CSM Satu Mare au fost: WHITTINGTON (14 puncte, 6 recuperari, 4 pase decisive, 3 interceptii), PARAU (12 puncte, 1 recuperare, 3 pase decisive, 2 interceptii), KOVACEVIC (12 puncte, 6 recuperari, 1 pas decisiv, 1 interceptie), FREEMAN (10 puncte, 4 recuperari, 2 pase decisive, 2 interceptii), SZLIMAK (10 puncte, 5 recuperari, 5 pase decisive), OROSZ (6 puncte, 2 pase decisive, 2 interceptii), GIURGIU (3 puncte). Au mai jucat IVAN (1 pas decisiv, 1 interceptie) si SZMUTKU.
De partea cealalta s-au remarcat SACKO (30 puncte, 10 recuperari, 1 pas decisiv, 2 interceptii), LELAS (20 puncte, 5 recuperari, 4 pase decisive), ROBERT (13 puncte, 7 recuperari, 1 pas decisiv, 2 interceptii). De mentionat ca pentru BLMA a evolutat 16 minute si romanca Ana CATA-CHITIGA, timp in care si-a trecut in cont 3 puncte, 5 recuperari si 2 pase decisive.
 
Declaratii la cald
 
"Statistic vorbind, diferenta de valoare era extrem de mare intre cele doua echipe. Pe teren, insa, cred ca am reusit sa echilibram situatia si am jucat aproape 30 de minute de la egal la egal cu ele. Din pacate, dupa ce am revenit senzational, am pierdut jocul in sfertul al patrulea pe cateva greseli, ceea ce arata lipsa de experienta din partea noastra”, a punctat antrenorul Dan Fleseriu imediat dupa joc. “Avem nevoie de genul acesta de meciuri puternice ca sa crestem valoarea echipei. Sunt convins ca veti vedea o cu totul alta echipa la finalul campionatului”, a mai adaugat antrenorul CSM Satu Mare si al nationalei Romaniei. “Cred ca ar fi interesant de stiu ca diferenta de buget dintre cele doua echipe este uriasa: BLMA are in jur de 2,5 milioane de euro pe an, iar noi nu avem nici macar 10% din aceasta suma!", a tinut sa mai precizeze Fleseriu.
"A fost un meci dificil, deoarece am avut un drum lung de strabatut. Ne-am oprit in Paris, in Bucuresti, iar fetele au fost putin cam obosite. CSM Satu Mare este o echipa buna, care a jucat foarte bine pentru o echipa aflata la prima experienta in EuroCup Women, iar jucatoarele s-au descurcat bine. Cred ca experienta si valoarea au facut diferenta la final", a spus la randul sau si antrenorul francez Valery Demory.
"A fost un meci foarte greu. Am jucat impotriva unei echipe foarte puternice, care cred ca ajunge foarte sus in EuroCup Women. Fetele au mai multa experienta decat noi si cred ca la urmatorul joc vom simti mai bine ce avem de facut si vom juca mai bine decat azi. Am inceput meciul cu emotii si putina teama, dar ne-am revenit pe parcurs. Cred ca am facut un joc bun tinand cont ca a fost primul nostru joc in FIBA EuroCup.  La urmatorul meci vom juca mult mai bine", a punctat si internationala Andreea Orosz.
Ma bucur ca am castigat. A fost un joc dificil, gazdele reusind o replica foarte buna. Am resimtit oboseala dupa un drum foarte lung, dar pana la urma am reusit sa gasim solutii pentru a ne impune pe tabela”, a spus si principala marcatoare a BLMA, Fatimatou Sacko.
 
Programul CSM Satu Mare din EuroCup Women
 
Conform FIBA-Europe, dupa disputarea jocurilor tur/retur din faza grupelor, primele doua echipe clasate in fiecare serie se califica in faza superioara. Dar iata si programul complet al CSM Satu Mare in Grupa A din EuroCup Women, 2012/2013:

31.10.2012
SISU Gentofte (DANEMARCA) – CSM Satu Mare (ora 19:00)

07.11.2012
BC Chevakata (RUSIA) – CSM Satu Mare (ora 18:00)

14.11.2012
BLA Montpellier (FRANTA) – CSM Satu Mare (ora 20:00)

22.11.2012
CSM Satu Mare - SISU Gentofte (ora 20:30)

29.11.2012
CSM Satu Mare – BC Chevakata (ora 20:30)

 
 
FOTO – Principalele marcatoare ale jocului, Whittington si Sacko, fata in fata (copyright – FIBA-Europe/credit Dan Bale)

Parteneri