Foto

Debut furtunos in Basketball Champions League

Ambele reprezentante ale baschetului masculin romanesc intrate in focurile preliminariilor Basketball Champions League, CSM CSU Oradea si U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, au reusit sa paseasca cu dreptul pe scena celei mai importante competitii continentale intercluburi derulate sub egida FIBA, inregistrand, marti seara, doua victorii promitatoare pentru economia calificarii in fazele urmatoare. La Oradea, CSM CSU s-a impus in fata campioanei Slovaciei, BC Prievidza, cu scorul de 71-64 (20-15, 15-22, 23-15, 13-12), spre bucuria fanilor care au umplut pana la refuz tribunele Arenei Antonio Alexe, in vreme ce, la Larnaca, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca a spulberat campioana Ciprului, Petrolina AEK, cu scorul de 78-50 (19-8, 18-17, 20-12, 21-13). Partidele retur vor avea loc, maine seara, cu incepere de la ora 19:00.
 
Reprezentantele baschetului masculin romanesc au debutat in forta sub lumina reflectoarelor din Basketball Champions League, atat campioana LNBM, CSM CSU Oradea, cat si detinatoarea Cupei Romaniei, U-Banca Transilvania Cluj-Napoca, reusind sa se impuna in fata incomodelor adversare care dominasera in sezonul trecut intrecerile din Slovacia si Cipru.
La Oradea, in fata unui public incendiar, care a umplut din nou pana la refuz Arena Antonio Alexe si a realizat un superb spectacol in tribune, CSM CSU a primit vizita campioanei Slovaciei, BC Prievidza, o grupare extrem de puternica, intarita in vara cu o serie de jucatori de top. Decisi sa debuteze cu dreptul in noua competitie FIBA, mai ales ca evoluau in fata propriilor suporteri, oradenii pregatiti de antrenorul Cristian Achim au inceput usor timorati si astfel au intrat mai greu in joc (2-7 in min. 3; 5-10 in min. 5), dar dupa doua reusite de la mare distanta marca Pasalic au turat motoarele la maxim si au preluat initiativa, Denison, Barnette si Zeno marcand pe rand si inchizand primul sfert la scorul de 20-15 in favoarea echipei locale. Mandache iese si el la rampa la inceputul celui de-al doilea sfert (28-21 in min. 14), insa stranierii oaspetilor riposteaza puternic si reusesc sa preia din nou conducerea, Jones si Dramicanin marcand pentru 28-29 in min. 16. Finalul sfertului este extrem de echilibrat, oradenii incearca sa revina la conducere si Mirkovic duce tabela pana la 35-31 in min. 18, dar internationalul slovac M. Jass gaseste solutii si marcheaza de trei ori consecutiv, aducand avantaj echipei sale la intrarea la vestiare, scor 35-37. La reluare, BC Prievidza isi mareste rapid avansul pana la sase puncte, 37-43 in min. 22, moment din care impinsi de la spate de un public avid de baschet si victorii, Mirkovic, Pasalic si Barnette dau un microrecital ad-hoc de zile mari si cu o serie uluitoare imping scorul pana la 56-45 in min. 27! Treziti din “corzi”, slovacii cauta cu disperare sa micsoreze diferenta iar finalul sfertului le apartine, Dramicanin, Ihring si Batina punctand pentru 58-52. Ultimele zece minute se joaca cu garda jos, Zeno arunca sala in aer cu o tripla de senzatie care mareste diferenta gazdelor la noua puncte, 61-52 in min. 32, in vreme ce acelasi Dromicanin si Batina nu raman datori si reduc pana la 61-56 doua minute mai tarziu. Finalul se anunta incendiar, Tibirna inscrie cu sange rece cateva libere (n.n. – la acest capitol oradenii nu au excelat, avand un procentaj modest – 10-19 cu 52,6%) iar Mirkovic isi trece in cont o noua tripla cu 83 de secunde inainte de final si practic inclina definitiv balanta victoriei in favoarea gazdelor. Dromicanin mai are o zvacnire in ultimul minut, dar Zeno stabileste scorul final de la linia de aruncari libere: 71-64. O victorie muncita si meritata a gazdelor, care pastreaza sanse de calificare, chiar daca returul de la Prievidza se anunta a fi unul de “totul sau nimic”.
In acelasi timp, la Larnaca, clujenii aveau sa le ofere cipriotilor de la Petrolina AEK o adevarata demonstratie de baschet. Avand ca obiectiv declarat oficial accederea in grupele BCL, clujenii pregatiti de antrenorul Mihai Silvasan au fortat nota inca de la primele actiuni, Dykes si Moldoveanu punctand pentru 10-2 in min. 5! Barro si Pustozvonov isi trec si ei numele pe tabela in partea a doua a primului sfert, in ciuda eforturilor disperate ale americanilor din echipa gazda, astfel ca dupa zece minute de joc scorul era net favorabil clujenilor: 19-8! Urmatorul sfert se deruleaza sub un oarecare semn al echilibrului si se mentine diferenta, chiar daca Rasic si Moldoveanu au facut ca scorul sa fie 35-19 in min. 17, dupa care Harris si Brezec au stabilit diferenta de la pauza: 37-25. La reluare, dominarea clujeana a continuat si diferenta de pe tabela s-a marit constant o data cu trecerea timpului, Moldoveanu punctand de la libere in finalul celui de-al treilea sfert pentru 57-37. Ultima parte a jocului nu a adus modificari majore, “veteranul” Jucan a contribuit la recitalul aruncarilor de la mare distanta cu doua triple (n.n. – clujenii au avut un procentaj deosebit de la trei puncte – 10-18 cu 55,6%) in vreme ce Koumis a incheiat “calvarul” pentru gazde si a stabilit scorul final: 78-50 in favoarea detinatoarei Cupei Romaniei. Un succes clar, care aproape ca a rezolvat ecuatia calificarii in faza secunda, U-Banca Transilvania urmand sa primeasca, maine seara, la Cluj-Napoca, vizita cipriotilor, de la ora 19:00, intr-un meci care va fi transmis in direct de DIGI SPORT.
Mai jos va prezentam datele statistice oficiale, cu marcatorii reprezentantelor noastre:
 
CSM CSU Oradea – BC Prievidza 71-64 (20-15, 15-22, 23-15, 13-12)
Au marcat pentru campioana Romaniei – DENISON (17 p, 8 rec, 1 pasa, 2 int, 2 cap), PASALIC (16 p, 4x3, 2 rec, 2 pase), MIRKOVIC (13 p, 3x3, 3 rec, 8 pase), ZENO (9 p, 1x3, 12 rec, 4 pase, 3 int), BARNETTE (8 p, 11 rec, 1 pasa, 1 int, 1 cap), MANDACHE (4 p, 1x3, 1 rec, 3 pase, 1 int), TIBIRNA (3 p, 5 rec, 2 int) si PASCA (1 p). A mai evoluat PETRISOR (2 rec, 2 pase, 1 int). De la oaspeti s-a remarcat DRAMICANIN (18 p, 2x3, 8 rec, 2 pase, 1 int, 1 cap).
 
Petrolina AEK Larnaca – U-Banca Transilvania Cluj 50-78 (8-19, 17-18, 12-20, 13-21)
Au marcat pentru detinatoarea Cupei Romaniei – MOLDOVEANU (16 p, 2x3, 11 rec, 3 pase), PUSTOZVONOV (13 p, 2x3, 4 rec, 1 int), RASIC (12 p, 2x3, 3 rec, 7 pase, 4 int), BARRO (12 p, 12 rec, 3 pase, 1 int, 2 cap), DYKES (9 p, 1x3, 3 rec, 4 pase, 1 int), JUCAN (7 p, 2x3, 4 rec), ADAMOVIC (7 p, 1x3, 4 rec, 6 pase, 2 int), TOROK (2 p). Au mai evoluat TOTH, GHEORGHE si MURESAN. De la gazde s-a remarcat HARRIS (14 p, 2x3, 2 rec, 1 pasa, 1 int).
 
Declaratiile la cald ale celor doi antrenori romani:
 
Cristian Achim (CSM CSU Oradea) – “Sunt fericit ca am castigat, dar in opinia mea diferenta de puncte este irelevanta. As fi spus acelasi lucru chiar daca pierdeam cu aceasta diferenta sau am fi castigat cu 15 puncte. In sport, si cu precadere in baschet, intr-o zi se poate intampla absolut orice. Desigur, mergem in Slovacia cu scopul de a ne califica mai departe. Acesta este obiectivul nostru, insa este cat se poate de evident ca nu va fi deloc usor. Sunt ferm convins de faptul ca echipa care vas ta mai bine din punct de vedere fizic la meciul de joi se va califica.”
 
 
Mihai Silvasan (U-BT Cluj) – “In primul rand, doresc sa-mi felicit echipa pentru jocul de astazi. Au aratat un caracter puternic si o placer deosebita de a juca impreuna, ca o adevarata echipa. Am miscat foarte bine mingea si ne-am folosit armele, jocul pe tranzitie si shooterii, foarte bine. Sunt foarte multumit de acest joc, de apararea noastra si de baietii mei, insa peste doua zile avem un alt meci, pe care-l tratam cu toata seriozitatea, ne respectam adversarul.”

FOTO - Baschetbalistii din Oradea au dominat lupta de sub panouri (copyright www.basketballcl.com)

Parteneri