Foto

Doliu in baschetul romanesc!

Federatia Romana de Baschet anunta cu multa tristete si profund regret trecerea in nefiinta a celui care a fost profesor-antrenor Petru Ioan STAVARIU. Din nefericire, ieri, 25 ianuarie 2018, inima celui ce poate fi considerat promotorul baschetului din Dej a incetat sa mai bata, astfel ca sportul autohton a ramas din nou mai sarac si a mai pierdut inca o stea din constelatia performerilor.

In varsta de 71 de ani, profesorul-antrenor Petru Ioan Stavariu a pierdut miercuri noapte cea mai importanta lupta, incetand din viata dupa o lunga si grea suferinta. De-a lungul anilor, s-a simtit atras de sportul de performanta si si-a dedicat intreaga viata carierei de profesor de educatie fizica, punandu-si clar amprenta pe formarea si dezvoltarea invatamantului si sportului din Dej. Inca de tanar, a fost atras de mirajul jocului de baschet si a practic sportul de sub panouri la nivel divizionar iar dupa absolvirea Facultatii de Educatie Fizica a preluat bagheta de antrenor, coordonand si formand zeci de generatii de jucatoare. De altfel, sub bagheta sa, in 1991 s-a infiintat sectia de baschet feminin in cadrul clubului AS Unirea Dej iar doi ani mai tarziu a promovat cu echipa locala Somes Tiger Dej pe prima scena a tarii, reusind sa-si conduca jucatoarele spre performante notabile atat in plan intern, cat si in cel extern, echipa locala reusind sa evolueze cu succes si in cupele europene.
Timp de aproape trei decenii, cel ce a fost Petru Ioan Stavariu a coordonat performanta scolara in Dej, urcand pe treptele ierarhice si ocupand de-a lungul carierei functiile de profesor, mai apoi director al Clubului Sportiv Scolar Dej si ulterior director adjunct al Liceului Teoretic „Alexandru Papiu Ilarian” din Dej (mai cunoscuta sub numele de LAPI Dej). In intreaga sa cariera sportiva, profesorul-antrenor Petru Ioan Stavariu a obtinut mai multe medalii cu echipele locale in campionatele nationale si a promovat multe jucatoare de baschet atat in Divizia A, cat si la echipele nationale de senioare, tineret si junioare ale Romaniei. Si chiar daca s-a dedicat trup si suflet baschetului, directorul Petru Ioan Stavariu a sprijinit si multe alte sporturi din Dej, reusind chiar sa initieze si sa puna bazele proiectului Centrul National de Excelenta in Volei Masculin, unde isi deruleaza activitatea numerosi jucatori de viitor ai sportului de la fileu. 

Pe aceasta cale, Federatia Romana de Baschet adreseaza sincere condoleante familiei indurerate. Dumnezeu sa-l odihneasca!

Inmormantarea si slujba religioasa vor avea loc la capela de pe Dealul Florilor din Dej, sambata, 27 ianuarie 2018, de la ora 12.

 

Parteneri