Foto

Doua dintre adversarele Romaniei au ajuns in sferturi la Eurobasket Women 2015

Reprezentativele Frantei si Muntenegru, ocupantele primelor doua pozitii in Grupa A, serie din care a facut parte si nationala Romaniei, vor merge mai departe la Eurobasket Women 2015, dupa ce au reusit, duminica seara, sa obtina vizele pentru sferturile de finala la incheierea meciurilor din Grupa E. Alaturi de cele doua nationale au mai obtinut biletele pentru faza superioara a intrecerii europene si selectionatele Belarus si Turciei, ultima reusind sa castige Grupa E, gratie unei victorii surprinzatoare in fata vicecampioanei olimpice Franta.
 
Duminica seara, la Debrecen, s-a incheiat si faza secunda a Eurobasket Women 2015, cele patru bilete pentru sferturile de finala fiind obtinute de Turcia, Franta, Belarus si Muntenegru. Marea surpriza din Grupa E a fost realizata vineri seara de Turcia, care dupa ce a prins pe ultima suta de metri calificarea in aceasta faza a reusit o serie de trei victorii consecutive, punand-o la colt in mod surprinzator si pe vicecampioana olimpica Franta, cu scorul de 66-56. Turcoaicele au reusit un sfert patru perfect, incheiat cu 22-12, pe mana Laurei Sanders, cu o linie in care a bifat 23 de puncte, 7-10 la aruncarile de 2 puncte si 9-9 la libere! Duminica, in ultima runda din Grupa E, Turcia a incheiat nu fara emotii disputa cu Cehia, scor 59-48, si si-a intarit pozitia de lider al seriei din faza secunda, iar Grecia avea nevoie de un succes la minim 16 puncte in fata incomodei selectionate a Muntenegrului pentru a mai prinde biletele pentru sferturi indiferent de rezultatul ultimei partide dintre Franta si Belarus. Zoi Dimitrakou a jucat exceptional, adunand 29 de puncte si 6 recuperari, Grecia a avut 42-24 in minutul 20, dar „Crvene” au revenit in ultimele zece minute si au terminat meciul cu sufletul la gura la aruncarea de trei puncte din ultima secunda a Ekaterinei Sotiriou. Era 76-63 si daca mingea intra in cos Muntenegru pleca acasa in vreme ce Grecia mergea mai departe. Nu s-a intamplat asa, Grecia a invins la doar 13 puncte si isi punea in continuare toate sperantele intr-un eventual succes al Belarus in fata Frantei pentru a accede in faza superioara. Insa, Isabelle Yacoubou a avut grija ca „Les Bleus” sa nu se inregistreze a doua infrangere din acest turneu final, bifand un double-double cu 14 puncte si 12 recuperari. Scor final 64-58 in favoarea Frantei si ierarhia finala a Grupei E a fost stabilita, cu precizarea ca primele patru au acces in sferturile de finala: 1. Turcia; 2. Franta; 3. Belarus; 4. Muntenegru; 5. Grecia; 6. Cehia.
Astazi, la Gyor, sunt programate si ultimele jocuri din Grupa F, Rusia si Spania disputandu-si suprematia seriei cu biletele pentru sferturi in buzunare, Serbia intalnind Lituania intr-un meci extrem de important pentru economia calificarii, iar Slovacia confrantandu-se cu „lanterna rosie” Croatia, intr-un joc in care doar slovacele mai un dram teoretic de speranta, cu o victorie impotriva croatelor, coroborata cu un esec al Lituaniei.

Parteneri