Foto

Echipele Romaniei participa la FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier de la Constanta

Echipele nationale de baschet 3x3 ale Romaniei se vor alinia, in perioada 30 iunie- 1 iulie, la Constanta, la startul FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier, unul dintre turneele de calificare la turneul final continental ce va avea loc in luna septembrie. Si cum FIBA 3x3 Europe Cup 2018 va fi gazduit de Bucuresti, in perioada 14-16 septembrie, ambele echipe ale Romaniei au deja calificarea la intrecerile finale in buzunare. In acest context, tricolorii nu vor sa rateze oportunitatea de a se pregati la turatie maxima pentru o participare cat mai buna la FIBA 3x3 Europe Cup 2018 si astfel isi vor masura fortele la Constanta cu mai multe echipe de top ale Batranului Continent, chiar daca nu va exista o presiune suplimentara a calificarii. Conform datelor oficiale anuntate de forul international de specialitate, in turneul de calificare de la Constanta vor fi prezente alaturi de alte competitoare de top si campioana mondiala de la masculin, Serbia, dar si vicecampioana mondiala de la feminin, Rusia.

In competitia masculina, echipa Romaniei, fosta campioana europeana in 2014, va avea ocazia sa se dueleze cu cateva dintre cele mai valoroase echipe de pe continent: Serbia, campioana mondiala, Lituania, medaliata cu bronz la ultima editie continentala, si Spania, medaliata cu argint la Jocurile Olimpice Europene. Intr-o formula noua, cu Amedeo Casale, Vlad Cobzaru, Marius Ciotlaus si Vlad Dumitrescu, ultimii doi fiind prezenti in nationala noastra care a participat recent la Mondialele din Filipine, echipa masculina de 3x3 a Romaniei va evolua in prima faza de la Constanta in Grupa C, alaturi de Bosnia&Hertegovina (30.06.2018, ora 22:05) si Suedia (30.06.2018, ora 18:45). Sistemul competitional de calificare presupune disputarea competitiei pana in faza sferturilor de finala, urmand ca echipele invingatoare din aceasta faza sa obtina biletele pentru Europenele de 3x3 de la Bucuresti. In cazul in care echipa Romaniei va accede in semifinale la Constanta, atunci se vor disputa si meciurile de clasament pentru aflarea locului 5, care se va califica astfel la FIBA 3x3 Europe Cup 2018.

In intrecerea feminina, nationala Romaniei, fosta vicecampioana europeana la editia din 2016, va avea parte de asemenea de adversari de top din Europa: Rusia, vicecampioana mondiala, si Olanda, medaliata cu argint la Europenele din 2017. Bazandu-se pe o formula inedita, cu Gabriela Marginean, Sonia Ursu, Anca Stoenescu si Gabriela Irimia, primele doua fiind prezente si in echipa tricolora care a urcat pe podiumul european in 2016, echipa feminina de 3x3 a Romaniei va evolua in prima faza de la Constanta in cadrul Grupei B, alaturi de Rusia (30.06.2018, ora 18:00), Belgia (30.06.2018, ora 21:20) si Austria (30.06.2018, ora 19:30). Daca la masculin vor obtine calificarea la FIBA 3x3 Europe Cup 2018 patru echipe nationale, in intrecerea feminina de la Constanta, FIBA a anuntat ca vor obtine calificarea la turneul final doar trei echipe. Iar in cazul in care Romania se claseaza pe unul dintre primele trei locuri, atunci automat ocupanta locului patru va accede de asemenea la FIBA 3x3 Europe Cup de la Bucuresti.

Pe de alta parte, organizatorii de la Constanta anunta ca fanii prezenti la competitie vor avea parte de multe surprize, dar si de un regal de slam-dunk, francezul Guy Dupuy, medaliat cu argint in concursul special de la FIBA 3x3 World Cup din Filipine, si americanul Jonathan Clark, urmand sa faca spectacol in doua sesiuni, atat sambata, cat si duminica.
 
Constanta a devenit in ultimii ani o gazda traditionala pentru turneele de baschet 3x3, disciplina sportiva care incepand de anul trecut a fost prezenta la Jocurilor Olimpice, urmand ca la editia de la Tokyo, din 2020, sa fie parte integranta din programul olimpic. Astfel, in organizarea Asociatiei Judetene de Baschet si cu sprijinul autoritatilor locale, au fost organizate in ultimii ani mai multe competitii FIBA Endorsed, parte din circuitul national Sport Arena Streetball, la care au participat mii de sportivi. FIBA 3x3 Europe Cup Qualifier - Constanta 2018 este o competitie organizata de Asociatia Judeteana de Baschet Constanta, in parteneriat cu Federatia Romana de Baschet si promotorul Sport Arena Streetball, turneul continental de calificare fiind sustinut de Primaria Municipiului Constanta, Sport Loft, Zizin, Regina Maria, Kiss FM, City Park Mall si Radio Constanta. Partenerii globali ai evenimentului sunt: Peak, Wilson si Tissot.

Mai multe informatii utile, dar si rezultate si clasamente - http://www.fiba.basketball/3x3europecup/2018/Romania/


FOTO - Gabriela Marginean si Sonia Ursu, doua dintre jucatoarele care au adus Romaniei argintul european in 2016

Parteneri