Foto

Emanuel Cate a castigat cu Real Madrid trofeul Adidas Next Generation Tournament

Internationalul roman Emanuel Cate a intrat in posesia celui mai ravnit trofeu european la nivelul echipelor de juniori, dupa ce echipa sa, Real Madrid, a castigat, in premiera, Adidas Next Generation Tournament. In finala Euroligii de juniori gazduita de Barclaycard Center din capitala Spaniei, Real Madrid si-a luat revansa in fata detinatoarei trofeului, marea rivala Steaua Rosie Belgrad, si s-a impus cu scorul de 73-70, la capatul unui meci in care pivotul roman Emi Cate si-a trecut in cont 11 puncte, 8 recuperari si 8 capace! De altfel, gratie evolutiilor sale deosebite de la turneul final, pivotul reprezentativei de juniori a Romaniei a fost ales de toti antrenorii in echipa de vis - All Tournament Team, alaturi de colegul sau Luka Doncic, MVP-ul competitiei, dar si de Edin Atic, Vojislav Stojanovic si Killian Tillie.
 
Unul dintre cele mai galonate cluburi din baschetul mondial, Real Madrid, si-a trecut in cont, duminica seara, primul titlu de campioana europeana, dupa ce a castigat finala Adidas Next Generation Tournament, editia 2015, intrecere continentala rezervata sportivilor nascuti 1997 si mai tineri, care a fost gazduita de Barclaycard Center din capitala Spaniei. Astfel, cu doar cateva ore inainte ca echipa de seniori a clubului madrilean sa cucereasca trofeul Euroleague, juniorii de la Real Madrid si-au luat revansa in fata rivalei Steaua Rosie Belgrad, detinatoarea trofeului, si s-au impus in finala Adidas Next Generation Tournament, editia 2015, cu scorul de 73-70 (15-22, 24-15, 20-14, 14-19).
Cu evolutii deosebite in tricoul campioanei Spaniei la turneul final al celor mai bune scoli de baschet din Europa, pivotul reprezentativei de juniori a Romaniei, Emanuel Cate, a doborat si un record al competitiei, vechi de opt ani, reusind sa-si treaca in cont nu mai putin de 8 capace in marea finala cu Steaua Rosie Belgrad! De altfel, Emi a avut o evolutie unanim apreciata in marea finala, atat in faza defensiva (6 recuperari defensive, 1 interceptie si 8 capace), cat si in cea ofensiva (11 puncte si 2 recuperari ofensive), avand o contributie importanta in cele 33 de minute de joc efectiv la primul succes european al madrilenilor. Victoria echipei de juniori a Real Madrid, la care a asistat din tribune si presedintele Florentino Perez Rodriguez, a fost dublata si cu trofeele speciale obtinute de sportivii sai, Luka Doncic fiind desemnat MVP-ul Adidas Next Generation Tournament si nominalizat in All Tournament Team, alaturi de coechipierul sau, pivotul roman Emanuel Cate. Din echipa de vis a turneului final au mai facut parte Edin Atic (Spars Sarajevo), Vojislav Stojanovic (Steaua Rosie Belgrad) si Killian Tillie (INSEP Paris). De remarcat faptul ca Real Madrid a intrat in posesia primului trofeu european de juniori fara sa cunoasca infrangerea la turneul final, madrilenii castigand detasat cele trei meciuri din faza grupelor (85-60 cu VEF Riga, 65-58 cu INSEP Paris si 74-43 cu Stella Azzurra Basketball Academy Roma), precum si marea finala cu Steaua Rosiei Belgrad. La fel ca si in ultimul meci de duminica seara, Emanuel Cate a fost titular si a avut evolutii notabile si in faza grupelor, acumuland urmatoarele statistici: 24 minute, 6 puncte, 9 recuperari, 3 pase decisive, 3 interceptii, 1 capac (cu Stella Azzurra Basketball Academy Roma); 30 minute, 4 puncte, 9 recuperari, 1 pasa decisiva, 1 interceptie (cu INSEP Paris); 28 minute, 13 puncte, 5 recuperari, 1 interceptie (cu VEF Riga).
In cadrul aceleeasi intreceri continentale, pentru prima data in istorie, baschetul juvenil romanesc a mai fost reprezentat cu succes si de internationalul Rares Uta, pivotul echipei spaniole Unicaja Malaga avand evolutii deosebite in faza grupelor. Unicaja Malaga a adunat o victorie (78-73 cu Zalgiris Kaunas) si doua infrangeri (67-70 cu Spars Sarajevo si 68-73 cu Steaua Rosie Belgrad), ratand calificarea in finala, dar evolutiile pivotului roman Rares Uta au fost apreciate de toti specialistii: 31 minute, 24 puncte, 12 recuperari, 2 pase decisive (cu Spars Sarajevo); 29 minute, 9 puncte, 3 recuperari (cu Zalgiris Kaunas); 28 minute, 13 puncte, 5 recuperari, 1 interceptie, 1 capac (cu Steaua Rosie Belgrad).
Nascut in data de 30 iulie 1997, in Bucuresti, Emanuel Cate a bifat, astfel, a doua prezenta consecutiva la turneul final al celor mai bune scoli de baschet juvenil din Europa, in sezonul trecut pivotul roman evoluand in opt partide, cu medii statistice de 7,6 puncte, 6,2 recuperari, 1 interceptie si 1 capac.

Parteneri