Foto

Energia Tg. Jiu a dat lovitura la Brindisi in Top 16 Eurochallenge!

Detinatoarea Cupei Romaniei, Energia Tg. Jiu, a inregistrat un nou rezultat remarcabil la prima participare in cupele europene, gruparea pregatita de antrenorul Antonis Constantinides reusind, miercuri seara, sa se impuna pe terenul incomodei echipe italiene Enel Basket Brindisi, cu scorul de 78-76 (21-19, 18-21, 16-20, 23-16), si sa-si mareasca, astfel, sansele spre o calificare istorica in sferturile de finala ale Eurochallenge!
 
Desi porneau cu sansa a doua in disputa de miercuri seara, din fief-ul gruparii italiene Enel Basket Brindisi, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides au crezut in fortele proprii si au realizat un nou rezultat istoric, care a facut rapid turul Europei: au castigat in Italia, cu scorul de 78-76. De altfel, a fost seara rezultatelor surpriza in Grupa I din Top 16 Eurochallenge, victoria Energiei Tg. Jiu fiind “dublata” si de infrangerea marii favorite BC Astana, care a suferit cel mai drastic esec din actualul sezon european, fiind spulberata de Okapi Aalstar, cu 108-85!
Decisa sa-si vanda scump pielea in Italia, Energia Tg. Jiu si-a afisat inca de la primele actiuni intentiile de a da o noua lovitura in Top 16 Eurochallenge si si-a impus ritmul de joc, spre stupefactia celor 3.500 de fani veniti sa-si incurajeze favorita. Cu Milosevic de neoprit (n.n. – a marcat 12 puncte in primul sfert), secondat foarte bine de Watson si Glyniadakis, oaspetii debuteaza in forta si reusesc un prim sfert senzational, in care au condus ostilitatile pe toata durata celor zece minute: 2-5 in min. 2; 6-10 in min. 5; 12-16 in min. 7; 19-21 in min. 10. Loviti in propriul orgoliu si impinsi de la spate de cei aflati in tribune, gazdele cauta cu disperare sa intre la “timona” jocului si riposteaza puternic in cel de-al doilea sfert, reusind sa intre la vestiare cu un avantaj foarte mic: scor 40-39. La reluare, italienii reusesc din nou sa rupa echilibrul si se distanteaza pana 57-47 in min. 27, dar oaspetii recapata Energia din debut si reduc din diferenta pe finalul celui de-al treilea sfert: 60-55. In aceste conditii, ultimele zece minute se anuntau a fi de incendiare, ambele echipe vizand victoria pentru a-si creste sansele de calificare. Increzatoare si sustinute admirabil de fani, gazdele incearca o noua desprindere iar Turner face ca scorul sa devina 68-60 in min. 35, numai ca Glyniadakis isi arata clasa si puncteaza de doua ori consecutiv in acelasi minut, pastrand sperantele in tabara Energiei, scor 68-64. Cu doua minute inainte de final, principalul marcator al reprezentantei noastre, Nemaja Milosevic, puncteaza din nou necrutator, iar Troupe reuseste la urmatoarea actiune ofensiva sa readuca Energia in avantaj, 71-72! Din acest moment, iese la rampa “argintul viu” Watson, care duce scorul la 72-75 cu 31 de secunde inainte de final, insa italienii gasesc incredibil resurse sa egaleze in ultimele trei secunde cu o aruncare de la mare distanta, scor 76-76. Spre marea bucurie a Energiei, intr-un moment in care toata lumea se gandea deja la prelungiri, acelasi Watson da lovitura si inscrie pentru o noua victorie istorica in urma unei incursiuni senzationale. Scor final, 78-76 in favoarea detinatoarei Cupei Romaniei, un rezultat care-i mareste considerabil sansele de calificare in sferturile de finala ale Eurochallenge.
Conform datelor statistice, punctele Energiei Tg. Jiu au fost marcate de MILOSEVIC (23 p, 1x3, 14 rec, 2 pase), WATSON (16 p, 2x3, 3 rec, 6 pase, 1 int), GLYNIADAKIS (16 p, 9 rec), TROUPE (11 p, 2x3, 1 rec, 1 pasa, 1 int), DARBY (8 p, 1x3, 4 rec, 2 pase), KARPELESZ (4 p, 1 rec, 2 pase, 1 int). A mai evoluat SULLIVAN (1 rec, 1 pasa, 1 int). De la gazde s-a remarcat JAMES (22 p, 2x3, 7 rec, 2 pase, 3 int, 2 cap).
 
Declaratii la cald
 
Iata si declaratiile din finalul partidei:
Antonis Constantinides (antrenor Energia Tg. Jiu) – O victorie spectaculoasa pentru echipa noastra, care ne face sa fim mandri si ne motiveaza sa muncim in continuare pentru a juca foarte bine in aceasta competitie. Puterea grupului a fost cheia succesului din aceasta seara, care nu a fost unul norocos. Este un rezultat mare, dar drumul este inca lung. Probabil, aceasta este cea mai mare performanta din istoria clubului.
Pier Luigi Bucchi (antrenor Enel Basket Brindisi) – Am jucat bine in mare parte a jocului, dar am ratat multe libere (n.n. – procentaj de 58%, cu 14 marcate din 24!) si cred ca acesta este motivul acestui rezultat. Acum, suntem obligati sa ne concentram numai pe victorie in urmatoarele meciuri, daca dorim sa ne calificam in fazele superioare.
Nemanja Milosevic (principalul marcator al Energiei Tg. Jiu) – A fost foarte dificil sa jucam in aceasta sala. Ne-am pregatit foarte bine pentru acest meci iar rezultatul a venit ca un rod al muncii depuse. Suntem foarte fericiti pentru aceasta victorie magica!
Marcus Denmon (coordonator de joc al Enel Brindisi) – A fost un meci tare si foarte dificil, dar in ultimul sfert ne-am pierdut ritmul iar oaspetii au profitat de aceasta foarte bine. Acum suntem obligati sa muncim foarte mult pentru meciurile urmatoare.
 
Energia, liderul Grupei I!

In urma acestui rezultat, coroborat si cu succesul incredibil obtinut de Okapi Aalstar in fata fostului lider BC Astana, cu scorul de 108-85, iata cum arata clasamentul Grupei I dupa primele trei runde:
 
1. Energia Tg. Jiu – 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
2. Okapi Aalstar - 5 puncte (2 victorii, 1 infrangere)
3. Enel Basket Brindisi – 4 puncte (1 victorie, 2 infrangeri)
4. BC Astana – 4 puncte (1 victorie, 2 infrangeri)
 
Conform calendarului competitional, Energia Tg. Jiu mai are de disputat in aceasta faza urmatoarele partide:
10.02.2015
Okapi Aalstar – Energia Tg. Jiu
18.02.2015
Energia Tg. Jiu – BC Astana
24.02.2015
Energia Tg. Jiu – Enel Basket Brindisi
 
Reamintim faptul ca primele doua clasate din cele patru grupe semifinale se vor califica in sferturile de finala ale Eurochallenge.

Parteneri