Foto

Energia Tg. Jiu a dispus si de STB Le Havre in FIBA Europe Cup

Singura reprezentanta a baschetului masculin romanesc prezenta in fazele superioare din cupele europene, Energia Tg. Jiu, a reusit, miercuri seara, sa-si treaca in cont o noua victorie in FIBA Europe Cup, baschetbalistii gorjeni inregistrand un succes deosebit in fata incomodei grupari franceze Le Havre, cu scorul de 78-68 (9-26, 17-12, 21-16, 31-14). In urmatoarea runda din Grupa S a FIBA Europe Cup, Energia Tg. Jiu va evolua in fief-ul echipei lituaniene Pieno Zvaigzdes, in data de 13 ianuarie, de la ora 18:30.
 
Chiar daca si-a schimbat recent antrenorul si este nevoita din motive obiective sa joace si intr-o alta sala decat cea in care a reusit, in sezonul trecut, sa obtina o performanta de rasunet in Eurochallenge, Energia Tg. Jiu continua sa aiba un parcurs senzational in cupele europene. Calificata in turul secund al FIBA Europe Cup de pe prima pozitie in clasamentul Grupei K, Energia Tg. Jiu a fost nevoita sa-si mute fief-ul in Sala Sporturilor Trivale pentru meciurile din faza a doua iar “transferul” la Pitesti s-a dovedit a fi de bun augur, miercuriri seara, baschetbalistii gorjeni reusind sa faca o noua “victima” pe scena continentala. De aceasta data, Energia si-a trecut in cont o victorie importanta in fata incomodei grupari francize STB Le Havre, la capatul unui joc nebun, in care oaspetii au inceput in forta si s-au desprins dupa numai 14 minute de joc la o diferenta de 22 de puncta: scor 11-33! Treziti din corzi si bazandu-se pe pofta deosebita de joc a cvintetului format din Diggs, Troupe, Mack, Gutoaia si Eziukwu, gazdele au declansat o cursa senzationala de urmarire si au reusit sa recupereze pas cu pas, realizand in ultimul sfert si un adevarat recital baschetbalistic, rasturnand soarta meciului si obtinand o victorie importanta pentru economia calificarii.
Condusi cu 22 de puncte, gazdele reusesc sa schimbe brusc macazul si incep sa refaca ceva din diferenta de pe tabela inregistrata la mijlocul celui de-al doilea sfert, intrand la vestiare la scorul de 26-38. A urmat un sfert trei in care francezii au inceput sa dea semne clare de oboseala si doar valoarea incontestabila a extremei de forta Angel Vassallo a facut ca oaspetii sa-si pastreze un avantaj fragil inaintea ultimelor zece minute, scor 47-54. Sustinuti de public si dornici sa-si treaca in cont o noua victorie in aventura europeana, gazdele starnesc in ultima parte a jocului o furtuna devastatoare si preiau conducerea dupa un run de 11-0 cu scorul de 58-54, in minutul 32. A fost un adevarat moment al descatusarii, dupa care Energia Tg. Jiu a demonstrat ca este o echipa mare si ca detine medaliile de bronz ale ultimului sezon din Eurochallenge, reusind sa gestioneze perfect finalul de joc, in ciuda opozitiei fantastice incercate de acelasi Vassallo. Astfel, cu un ultim sfert apropiat de perfectiune, in care au reusit sa marcheze 31 de puncte, baschetbalistii gorjeni au reusit sa intoarca soarta partidei si sa obtina victoria in fata francezilor de la Le Havre, fluierul final al arbitrilor inghetand tabela la scorul de 78-68.
Conform statisticii oficiale, punctele victoriei au fost marcate de MACK (19 p, 1x3, 4 rec, 1 pas, 2 int), TROUPE (17 p, 4x3, 2 rec, 10 pase, 1 int), DIGGS (15 p, 1x3, 9 rec, 3 pase, 3 int, 1 cap), GUTOAIA (12 p, 1x3, 3 rec, 6 pase, 3 int), EZIKWU (10 p, 10 rec, 2 cap), RADOSAVLJEVIC (5 p, 2 rec, 2 pase, 1 int). Au mai evoluat SANTA (2 rec, 1 int) si AKTAS. De la oaspeti s-a remarcat VASSALLO (30 p, 3x3, 5 rec, 1 pasa, 1 int, 1 cap).
In urma acestui rezultat, coroborat si cu succesul obtinut de Cibona Zagreb pe terenul lituanienilor de la Pieno Zvaigzdes, cu 95-90, iata cum arata clasamentul Grupei S dupa doua etape:
 
1. Cibona Zagreb – 4 puncte (2 victorii)
2. Energia Tg. Jiu – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
3. STB Le Havre – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
4. Pieno Zvaigzdes – 2 puncte (2 infrangeri)
 
Conform programului oficial, in data de 13.01.2016, Energia Tg. Jiu va evolua in fief-ul echipei Pieno Zvaigzdes, in vreme ce Cibona Zagreb va primi replica francezilor de la STB Le Havre.
 
Reamintim ca dupa incheierea meciurilor din faza a doua, primele doua echipe din clasamentele celor 8 grupe vor accede in optimile de finala, echipele din Grupa S urmand sa joace in crucis cu echipele din Grupa T.

Parteneri