Foto

Energia Tg. Jiu continua marsul triumfal din Eurochallenge!

Detinatoarea Cupei Romaniei, Energia Tg. Jiu, continua seria rezultatelor notabile din actualul sezon european, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides reusind, miercuri seara, sa dispuna, in prelungiri, de puternica reprezentanta a Kazahstan, BC Astana, cu scorul de 90-89 (12-18, 18-14, 25-20, 23-26, 12-11). In urma acestei victorii senzationale, Energia Tg. Jiu si-a asigurat cu o etapa inainte de incheierea meciurilor din Top 16 atat pozitia de lider al Grupei I, cat si calificarea, in premiera, in sfertururile de finala ale Eurochallenge!
 
Aflata la prima participare in cupele europene, Energia Tg. Jiu continua sa faca istorie in sezonul actual al Eurochallenge, gruparea pregatita de antrenorul Antonis Constantinides reusind, miercuri seara, sa-si asigure inainte de limita calificarea in sferturile de finala ale competitiei derulate sub egida forului european. O calificare istorica, care reprezinta o adevarata performanta pentru baschetul masculin romanesc.
Dornici sa-si continue marsul triumfal in Eurochallenge, baschetbalistii din Tg. Jiu au incercat, miercuri seara, sa-si fructifice avantajul terenului propriu in confruntarea cu valoroasa echipa BC Astana, una din principalele contracandidate la calificarea in faza superioara. In fapt, meciul de miercuri seara gazduit de Sala Sporturilor din Tg. Jiu a avut o incarcatura deosebita, cuvantul de ordine pentru ambele combatanate fiind, victoria, si implicit asigurarea calificarii in sferturile de finala. Iar asta s-a vazut inca de la primele actiuni, cand, dupa o scurta tatonare, reprezentanta baschetului din Kazahstan si-a etalat clar intentiile si s-a instalat la carma jocului in primul sfert: 6-10 in min. 6; 12-18 in min. 10. Coordonati foarte bine din teren de “argintul viu” Watson, gazdele echilibreaza jocul si revin spectaculos in cel de-al doilea sfert, astfel ca echipele intra la vestiare la scorul de 30-32 si anunta un final palpitant. Revenita cu un mic plus de la vestiare, Energia preia conducerea gratie reusitelor parafate de Troupe si Darby si nu mai cedeaza initiativa pana la finalul celui de-al treilea sfert, cand tabela a indicat: 55-52. Bazandu-se pe un lot omogen, in care se regasesc si cativa jucatori cu mare experienta, gazdele isi pastreaza avantajul la inceputul celui de-al patrulea sfert: 60-56 in min. 32; 66-61 in min. 35. Din acest moment, oaspetii declanseaza o ofensiva de totul sau nimic, speculeaza foarte bine si cateva greseli din tabara reprezentantei noastre si preiau conducerea pe tabela. Cu un minut inainte de final, Brown “inteapa” un cos de la mare distanta si duce scorul la 71-74, dupa care Milosevic si Johnson nu rateaza oportunitatile oferite si modifica tabela. Scor 73-76 cand mai erau 21 de secunde de joc iar gazdele solicita timp de odihna. Desi presiunea era uriasa iar finalul parea a fi total nerecomandat cardiacilor, Troupe isi asuma o actiune, se ridica imperial din spatele linie de trei puncte, si egaleaza situatia: 76-76. Acelasi Johnoson nu rateaza de la linia de aruncari libere cand mai erau opt secunde de joc, scor 76-78, dar “spiridusul” Watson demonstreaza ca nimic nu este pierdut si porneste intr-o incursiune proprie, cu o finalizare spectaculoasa, scor 78-78, si meciul intra in prelungiri. In “over time”, oaspetii par ceva mai pragmatici si se distanteaza dupa doua minute la 81-85, insa replica gazdelor nu se lasa deloc asteptata, acelasi Watson luand totul pe cont propriu si reusind intr-un final specatculos sa readuca Energia in avantaj cu 17 secunde inainte de final: scor 90-89. Scor care ramane neschimbat, desi oaspetii si-au pus toata energia in ultimul atac, astfel ca sirena anunta o victorie uriasa pentru Energia Tg. Jiu, spre satisfactia jucatorilor, antrenorilor, dar si a celor peste 1.500 de fani prezenti in tribune.
Conform datelor oficiale, punctele Energiei Tg. Jiu au fost marcate de WATSON (23 p, 2x3, 1 rec, 4 pase, 2 int), GLYANDAKIS (16 p, 6 rec, 1 pasa, 2 cap), MILOSEVIC (15 p, 8 rec, 1 pasa, 2 int, 1 cap), DARBY (14 p, 4 rec, 1 cap), TROUPE (11 p, 3x3, 2 rec, 5 pase, 2 int), KARPELESZ (6 p, 5 rec, 1 pasa), KREMEN (5 p, 6 rec, 1 pasa). A mai evoluat AKTAS (1 pasa). De la oaspeti s-a remarcat JOHNSON (25 p, 2x3, 1 rec, 6 pase, 2 int).
 
Declaratii la cald
 
Iata si declaratiile din finalul partidei de la Tg. Jiu:
Antonis Constantinides (antrenor Energia Tg. Jiu) – Ce s-a intamplat in acest an este extraordinar! Sunt foarte mandru pentru jucatorii mei. Nimeni nu se astepta, atunci cand am inceput sezonul din Eurochallenge, sa avem aceste rezultate. Dar cred ca ceea ce am realizat este o lectie pentru toata lumea, sa vezi ce se poate intampla daca 13 sportivi, 3 antrenori si un staff de conducere, muncesc in fiecare zi, noapte, si la fiecare antrenament. Orasul trebuie sa fie mandru de aceasta echipa. Nu este deloc usor sa ajungi in aceasta situatie, sa ai deja calificarea asigurata in sferturi si sa ai avantajul terenului propriu la ultimul joc din Last 16, in special cand esti la prima participare, asa cum suntem noi!
Tal Karpelesz (Energia Tg. Jiu) – Ne-am luptat din greu 45 de minute, am data tot ce am avut mai bun pe teren si am fost pregatiti 100% pentru acest joc. In prelungiri, Watson a facut o treaba minunata si vreau sa-l felicit pentru asta. Toti ne-am facut treaba asa cum trebuia, de la ultimul jucator pana la antrenorul principal. Stiam totul despre BC Astana, antrenorul ne-a dat toate informatiile iar noi ne-am straduit din plin sa aplicam pe teren ceea ce ne-a spus!
Ramunas Butautas (antrenor BC Astana) – A fost un meci foarte greu. Ambele echipe s-au aparat agresiv chiar daca ambele echipe au inscis foarte multe puncte. Am avut sansa noastra sa castigam acest joc inainte de prelungiri. Oricum, respectul meu pentru antrenorul si jucatorii Energiei, pentru ca s-au luptat ca niste razboinici. Energia a demonstrat ca este o echipa buna, cu un joc colectiv foarte bun in aceasta seara. Iar antrenorul face o treaba foarte buna aici!
Jerry Johnson (BC Astana) – A fost un meci foarte dificil pentru ambele echipe. Ne-am pregatit foarte bine pentru acest joc si aproape ca am invins in timpul regulamentar de joc. Dupa aceea, in prelungiri, se putea intampla orice...
 
Clasamentul Grupei I
 
In urma acestui succes istoric, coroborat si cu victoria la scor obtinuta de Enel Brindisi in disputa cu Okapi Aalstar, scor 101-66, iata cum arata clasamentul Grupei I inaintea ultimei runde:
1. Energia Tg. Jiu – 9 puncte (4 victorii, 1 infrangere)
2. Enel Basket Brindisi – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
3. BC Astana – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
4. Okapi Aalstar – 7 puncte (2 victorii, 3 infrangeri)
 
Astfel, indiferent de rezultatul partidei din ultima etapa, dintre Energia Tg. Jiu si Enel Basket Brindisi, programata sa se desfasoare in data de 24 februarie (ora 19:00, in direct pe DIGI SPORT), reprezentanta noastra este calificata in sferturile de finala din pozitia de lider al Grupei I. In faza urmatoare, conform regulilor anuntate de FIBA-Europe, Energia Tg. Jiu va intalni echipa clasata pe locul secund in Grupa J, serie in care batalia calificarii este in plina desfasurare, toate cele patru echipe, JSF Nanterre, Le Mans Sarthe Basket, Magnofit Gussing Knights si Muratbey Usak Sportif, avand sanse sa acceada in sferturile de finala.  
 

Parteneri