Foto

Energia Tg. Jiu n-a rezistat la Astana in Top 16 Eurochallenge

Singura reprezentanta a LNBM ramasa in cursa din Top 16 Eurochallenge, Energia Tg. Jiu, a cedat, marti seara, in fief-ul gruparii BC Astana, cu scorul de 89-113 (22-29, 23-28, 21-26, 23-30), la capatul unui joc nebun, in care gazdele au avut un incredibil “run” de 28-0 in numai sase minute!
 
Detinatoarea Cupei Romaniei, Energia Tg. Jiu, a incercat, marti seara, sa dea o noua replica puternica in grupele din Top 16 Eurochallenge, dar, din pacate, baschetbalistii pregatiti de antrenorul Antonis Constantinides s-au lovit de o grupare extrem de valoroasa, BC Astana fiind neinvinsa pe teren propriu in actualul sezon european. Astfel, cunoscand foarte bine jocul reprezentantei din Kazahstan, Astana evoluand in faza anterioara a Eurochallenge in aceeasi serie cu CSM U Oradea, oaspetii au inceput in forta si s-au desprins foarte repede pe tabela, scor 10-2 in min. 3, spre stupefactia fanilor veniti sa incurajeze echipa locala, chiar daca aceasta a inceput cu stangul in runda inaugurala si a pierdut in Italia, pe terenul Enel Brindisi, cu 65-74. Trezita la realitate de antrenorul Trifunovic, BC Astana riposteaza prompt si echilibreaza situatia din teren, gasind pe finalul primului sfert resursele necesare de a prelua chiar si conducerea: scor 29-22. Din nefericire, oaspetii se blocheaza de la 22-20 (min. 8) pana la 22-48 (min. 14) iar gazdele inregistreaza un incredibil record al competitiei, realizand cel mai lung “run”, de 28-0! In ciuda acestui blocaj inexplicabil, Energia gaseste puterea sa revina spectaculos si are in replica un “run” de 10-0, de la 52-28 la 52-38, astfel ca dupa 20 de minute de joc nebun, echipele intra la vestiare la scorul de 57-45. La reluare, Glyniadakis, Watson si Darby reusesc sa mareasca zestrea echipei lor si fac ca gruparea oaspete sa se apropie de doua ori amenintator la doar cinci puncte – 58-53 in min. 23 si 62-57 in min. 25. Din acest moment, insa, se declanseaza “furia” gazdelor, care o data cu scurgerea timpului isi maresc avantajul decisiv pe tabela, fluierul final al arbitrilor consemnand o victorie lejera. Scor final, 113-89 in favoarea BC Astana, la capatul unui joc nebun, in care gazdele au avut si o statistica impresionanta, cu 71,4% la actiunile de doua puncte, 81% la aruncarile libere si 54,5% la aruncarile de trei puncte!
Conform datelor statistice, punctele Energiei Tg. Jiu au fost realizate de GLYNIADAKIS (24 p, 8 rec, 2 cap), WATSON (17 p, 1x3, 1 rec, 7 pase), DARBY (15 p, 1 rec, 2 int), SULLIVAN (11 p, 2 rec, 3 pase, 2 int), TROUPE (10 p, 2x3, 2 rec, 1 pasa, 1 int), MILOSEVIC (9 p, 2 rec, 1 pasa, 1 int), KARPELESZ (3 p, 1 rec, 1 pasa). Au mai evoluat AKTAS (1 pasa) si VLAICU. De la gazde s-a remarcat in mod deosebit J. JOHNSON (29 p, 7x3, 1 rec, 13 pase).
 
Declaratii la cald
 
Iata si declaratiile din finalul partidei de la Astana:
 
Antonis Constantinides (antrenor Energia Tg. Jiu) – Am avut sansa sa jucam impotriva unei echipe extrem de valoroase precum BC Astana, o echipa de nivelul Euroleague. Tot ceea ce putem obtine din aceasta infrangere este doar experienta. Nu-i pot condamna pe jucatorii mei, au aratat azi energie si pasiune, dar lipsa concentrarii impotriva unei astfel de echipe este inacceptabila. Cunoastem filosofia noastra defensiva, dar azi am venit cu un plus in atac, insufiecient, insa, ca sa castigam. Obiectivul nostru ramane acelasi, sa castigam toate cele trei meciuri de acasa.
Aleksandar Trifunovic (antrenor BC Astana) – Este o victorie importanta pentru noi. Am avut ghinion cu accidentarile, deplasarile lungi, meciuri foarte grele, dar acum ne-am dorit sa depasim toate aspectele negative. Referitor la joc, am inceput modest, dar in cel de-al doilea sfert am realizat un run foarte lung, decisiv pentru victorie. Le multumesc jucatorilor si colegilor din staff iar acum trebuie sa ne pregatim pentru urmatoarele jocuri.
Porter Troupe (extrema Energia Tg. Jiu) – Am infruntat azi o echipa foarte puternica. Astana a avut un run urias in sfertul al doilea si nu am mai reusit sa recuperam diferenta. Ne-am straduit din greu, am ajuns pana la 5 puncte in cel de-al treilea sfert, dar nu a fost de ajuns. Astana joaca foarte bine, are o banca foarte lunga iar fiecare schimbare a intrat bine in jocul echipei.
Jerry Johnson (coordonator de joc BC Astana) – Este o victorie mare pentru noi, ne-am luptat din greu si am avut o dorinta puternica de a le arata fanilor nostri ca suntem o candidata importanta in Eurochallenge. A fost important sa ne recapatam ritmul, am reusit iar acum este timpul sa ne mentinem la acelasi nivel in jocurile viitoare.
 
Clasamentul si programul Grupei I
 
In urma acestui rezultat, coroborat cu incredibila victorie a belgienilor de la Okapi Aalstar, care s-au impus pe propriul teren in fata italienilor de la Enel Basket Brindisi, cu 86-81, iata cum arata clasamentul Grupei I dupa doua etape:
1. BC Astana – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
2. Energia Tg. Jiu – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
3. Enel Basket Brindisi – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
4. Okapi Aalstar – 3 puncte (1 victorie, 1 infrangere)
 
Conform calendarului competitional, Energia Tg. Jiu mai are de disputat in aceasta faza urmatoarele partide:
 
28.01.2015
Enel Basket Brindisi – Energia Tg. Jiu
10.02.2015
Okapi Aalstar – Energia Tg. Jiu
17.02.2015
Energia Tg. Jiu – BC Astana
24.02.2015
Energia Tg. Jiu – Enel Basket Brindisi
 
Primele doua clasate din cele patru grupe semifinale se vor califica in sferturile de finala ale Eurochallenge.

Parteneri